Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Serginvest
Serginvest
Зарегистрирован:
16 января 2012

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:22
26 июля 2012, 11:49

Інвестування або трейдинг?

Інвестування – це вкладення капіталу в акції на тривалий термін, який обчислюється роками. Трейдинг  — це короткочасна гра на підвищення або пониження курсу (котирування) акцій. Час трейдингу обчислюється місяцями, тижнями, днями або навіть годинами. Вибір акцій для інвестування і трейдингу абсолютно різний. У першому випадку потрібно звертати основну увагу на надійність і прибутки компаній, враховуючи чи виплачуються дивіденди, а в другому випадку головним критерієм має слугувати інтерес до даних акцій інших трейдерів.

Біржові професіонали в основному займаються трейдингом. Прибуток в 2 -5% на акціях однієї компанії вже вважається достатнім і може служити сигналом до продажу даних акцій і купівлі інших. Річний прибуток близько 50 – 100% для трейдера-професіонала вважається нормою, хоча багато хто домагається і кращих результатів. В окремі роки, коли доля сприяє, їм вдається зробити в десятки разів більше. Тим не менш, на Уолл-стріт стабільність доходів протягом тривалого часу цінується набагато більше, ніж одноразові удачі, якими б фантастичними вони не були. Критерієм класу професіонала є стабільність.

Отримання великих прибутків вимагає величезної аналітичної роботи. Щодня після закриття біржі трейдер проводить багато годин за комп'ютером, вивчаючи події дня, що минув і реакцію ринку на ці події. Він переглядає сотні графіків цін акцій різних компаній, вивчає поведінку окремих груп акцій, динаміку ринку в цілому, глобальні економічні показники, ціни на нафту, золото, державні облігації і т.п. Щовечора трейдер-професіонал складає детальний план роботи на наступний день: намічає акції для покупки і продажу, визначає можливі прибутки і максимально допустимі втрати. Як правило, готується кілька варіантів залежно від поведінки ринку і реакції інших трейдерів. У 8:30 за нью-йоркським часом біржі США відновлюють свою роботу, і трейдер, сидячи біля комп'ютера, починає стежити за розвитком подій – наскільки вони відповідають сценарієм, розробленим ним ввечері.Синхронно відслідковуються десятки акцій, ціни яких часто змінюються кожну секунду, і потрібно тримати в пам'яті всі ці зміни, постійно оцінюючи при цьому загальну картину динаміки ринку в даний день.

Але існують і більш спокійні види трейдингу, які цілком доступні любителям. Ситуацію на ринку можна оцінювати, скажімо, раз на тиждень, намічаючи для покупки – у разі очікуваного зростання ринку – акції декількох компаній. Встановивши найкращу покупну ціну, можна спокійно чекати, коли акції досягнуть цієї позначки, і купити акції за запланованою ціною. Після цього потрібно почекати кілька днів або тижнів, поки ціна акцій досягне бажаної межі, і продати акції. У разі непередбаченого падіння ціни потрібно постаратися швидше позбутися від куплених акцій, щоб не допускати великих втрат. При цьому не треба щохвилини відстежувати поведінку ринку: наявність комп'ютерних систем купівлі і продажу акцій дозволяє проводити такий трейдинг майже автоматично.

Це дуже схематичний опис трейдингу, і перше питання, яке ймовірно виникне у читача, – це можливість виграшу в подібній грі. Чи є взагалі шанс у любителя, який не може присвятити весь свій час аналізу ринку, має невеликий початковий капітал і обмежений доступ до джерел інформації, змагатися з професіоналами? Виявляється, є!

Автоматизований ринок, що дозволяє купувати і продавати акції через комп'ютер або кнопковий телефон без безпосереднього спілкування з брокером, система замовлень покупки та продажу акцій за певними цінами, комп'ютерні мережі, по яких можна отримувати величезний обсяг інформації, наявність брокерських фірм з дуже маленькими комісійними – все це зменшує різницю між професіоналами та аматорами.

У любителя є і деякі суттєві переваги. Невеликий капітал більш мобільний, дрібні покупки і продажи акцій не вносять жодних збурень в ціну. Величезні кількості акцій, якими оперують професіонали, можуть бути продані без збурення ціни тільки в період великого попиту на ці акції. Це означає, що професіонали змушені продавати акції в періоди їх бурхливого зростання, що не дає їм можливості зловити максимум ціни. Над любителем не висить тягар відповідальності за успіх його діяльності, йому не треба щодня звітувати перед начальством, що дозволяє іноді йти на обдуманий ризик або, навпаки, перечекати важкі часи. Трейдер-професіонал, особливо працюючий у фінансових організаціях, зобов'язаний кожен день щось робити. Неможливо уявити собі професіонала, який цілий день сидить з чашкою кави перед екраном комп'ютера і не робить жодних кроків. Найчастіше ринок знаходиться в нестійкій рівновазі, і навіть професіоналам високого класу незрозуміло, куди він рушить далі. У таких випадках краще перечекати кілька днів або тижнів, що можливо тільки для аматорів. Але незалежно від того, є біржовий гравець професіоналом або любителем, успіх на біржі визначається розумінням економічних законів, знанням психології ринку і залізною дисципліною. Це три кити, на яких грунтується успіх біржового гравця. Закони біржі та правила гри не так складні. Видатні професіонали не були знаменитими економістами або математиками. Будь-яка людина, що має невеликий вільний капітал, може досягти успіхів. Головне – не робити грубих помилок, а зроблені помилки виправляти якнайшвидше.

Якщо ви вирішили вкласти частину вашого капіталу в акції, то перш за все потрібно визначити, якою великою буде ця частина. Припустимо, ви досить молоді, маєте стабільну роботу і впевнені, що в разі втрати цієї роботи ви за кілька місяців зумієте знайти роботу не гірше. В такому випадку ви можете відкласти суму, достатню для життя (без втрати якості життя, включаючи гроші на відпочинок і можливі покупки) протягом, скажімо, одного року, а решту вкласти в ринок акцій. Існує ряд правил, які допомагають визначити оптимальну частку капіталу для інвестування в акції. Одне з них таке: частка (у відсотках) капіталу у вигляді акцій повинна дорівнювати 100 – x, де x – ваш вік. Так, якщо вам 40 років, то ви можете інвестувати в ринок акцій 60% вашого капіталу.

Інвестиційний капітал повинен бути поділений на дві частини. Одна частина повинна бути інвестована, тобто на ці гроші повинні бути куплені акції стабільних компаній з хорошими дивідендами, які слід зберігати місяцями і роками, не звертаючи увагу на флуктуації ринку. Друга частина ваших грошей, вкладених в ринок, може бути використана для трейдингу. Співвідношення між частинами ви повинні визначити самі. Трейдинг на біржі пов'язаний з великим ризиком, і спочатку ви можете втратити значну суму. Крім того, часті покупки і продажу вимагають постійного аналізу ринку. Як ви будете ставитися до можливих втрат? Чи достатньо у вас часу і терпіння для методичного стеження за ринком та пошуку компаній для трейдинга? Чи не занадто ви азартні, щоб взагалі затівати цю гру? На ці дуже серйозні питання кожен повинен відповісти самостійно.

У випадку, якщо ваша кар'єра досягла піку і ви починаєте думати про пенсію, то частка капіталу, призначеного для самостійної гри на біржі, повинна бути менше. Скажімо, втрата 50% цієї частки не повинна змінити стиль вашого життя. Частка інвестованого капіталу, вкладеного в надійні компанії, теж повинна бути в цьому випадку більше. Гроші, призначені для трейдингу, за такої ситуації треба розглядати як гроші для розваги – повна їх втрата у випадку серії невдач не повинна помітно засмутити вас.

І ще кілька зауважень. Не можна починати біржову гру чужими грошима або грошима, взятими в борг. Американські брокерські фірми охоче дають в борг під невеликий відсоток суму, рівну вартості куплених акцій і готівкових грошей на вашому рахунку в їхній фірмі. Причому відсотки нараховуються тільки з тієї суми, яка була реально витрачена на покупки. Це дозволяє подвоїти вашу купівельну спроможність і, відповідно, подвоїти ваші прибутки в разі успіху. Але це подвоює і ваші втрати в разі помилки. Тому до придбання достатнього досвіду біржової гри від позик слід утриматися.

Не рекомендується грати на біржі, щоб заробити гроші на конкретні цілі: покупка квартири, машини, оплата освіти дітей, лікування і т.п. Ви можете не досягти своєї мети або досягти її не так швидко, як планували, і це призведе до психологічної травми і зайвим емоціям, які є головним ворогом біржового гравця. Багато трейдерів навіть не рекомендують постійно підраховувати прибутки і збитки, особливо при грі на денних коливаннях курсу. Що і коли купити-продати, як підстрахувати вкладений капітал, – ось про що думають професіонали в робочий час. Аналіз зробленого проводиться в спокійний час. Якщо результати вашої гри не відповідають вашим очікуванням і якщо невдачі повторюються місяць за місяцем, то треба не побиватися з цього приводу, а переглянути стратегію гри або загальне ставлення до біржі.

Джерело — Історії Інвесторів

Просмотров: 637, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться