Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Putler
Putler
Зарегистрирован:
7 марта 2014

Последний раз был на сайте:
13 марта 2023 в 02:46
11 января 2018, 21:32

Борги і порожні обіцянки: чим для України закінчується 2017-й

UA1 підбив підсумки року, що минає, і з'ясував, з якими результатами Україна входить у четвертий рік рішучих реформ

Ціни. Вище й вище

Цьогоріч Україна лідирувала за темпами зростання цін на продукти харчування серед усіх європейських країн. За даними Держстату, за рік вартість сала зросла на 67%, свинина подорожчала на 47%, яловичина – на 34%, а курятина додала в ціні 32%.

Істотно подорожчали й соціальні продукти – молочка зросла в ціні на 30%, хліб подорожчав на 20%. При цьому економісти констатують, що зростання цін на продукти катастрофічно перевищує темпи підвищення пенсій і зарплат. Загалом у 2017-му споживчий кошик українця подорожчав на 15%, а ціни на продукти харчування впритул наблизилися до європейських.

Водночас, дедалі більше людей не в змозі оплачувати зростаючі тарифи на комунальні послуги. Порівняно з минулим роком кількість сімей, які подали заявку на отримання субсидій, зросла майже на 30% і склала 8,5 мільйона.

Але навіть субсидування не вирішує питання неспроможності українців оплачувати зростаючі апетити власників енергетичних компаній і водоканалів – за даними Держстату, борг українців за комунальні послуги перевищив 28,4 млрд гривень.

Поряд з цим реальне зростання інфляції, за інформацією Національного банку, склав 12,2% замість раніше прогнозованого рівня в 9,1%.

Але варто визнати, що не у всіх українців ситуація настільки погана. Сумарний статок сотні найбагатших громадян України за 2017 рік збільшився на 33%, склавши 26,7 млрд доларів. У список найбагатших людей планети за версією журналу Forbes увійшов один з основних бізнес-партнерів президента України Рінат Ахметов з 4,6 млрд доларів – це на 68% більше, ніж він мав торік.

Непогано йдуть справи і у бюджетників-держслужбовців. За даними аналітиків проекту «Декларації», українські чиновники придбали загалом понад 7,5 тисячі об'єктів нерухомості. А загальна вартість цих придбань навіть за заниженими в офіційних деклараціях відомостями склала 2,3 млрд гривень.

Економіка. Курс на позики

2017-й закінчується загальною сумою заборгованості України перед зовнішніми кредиторами в 77 млрд доларів – це 85% від ВВП країни. З часу початку «рішучих реформ» у 2014 році державний борг виріс на 12 млрд доларів і тепер тільки його обслуговування коштує всім українцям 3,5 млрд доларів на рік.

При цьому уряд розраховував на фінансову допомогу в 600 млн євро від Євросоюзу та близько 1,7 млрд доларів кредиту від МВФ, але через невиконання низки обов'язкових вимог не отримав цих грошей.

Водночас, місце України у всіляких економічних рейтингах залишає бажати кращого. Наприклад, за даними канадського Інституту Фрейзера, в 2017 році країна посіла 149 місце за рівнем економічних свобод зі 159 можливих, опустившись за рік на 24 позиції.

Не краще досягнення української економіки виглядають і в індексі економічних свобод американського аналітичного центру Heritage Foundation, який понад 20 років оцінює економічну привабливість країн світу і входить в десятку кращих експертних центрів США. У цьому рейтингу Україна займає 166 місце зі 180 можливих, поруч із такими країнами, як Ліберія, Чад, Афганістан і Ангола.

Окрім того, Україна фігурує в списку країн з високим рівнем впливу організованої злочинності на бізнес. Такі висновки зроблено в ході Всесвітнього економічного форуму. За показником впливу криміналу на бізнес Україна зайняла 113-е місце зі 137 можливих, ставши сусідами Уганди, Тринідаду і Тобаго, Домініканської Республіки та Гаїті. А найбільшими проблемами країни експерти назвали корупцію і політичну нестабільність.

Відповідно, 58% іноземних інвесторів не планують нових інвестиційних проектів в Україні наступного року. А кількість тих, хто все ж збирається ризикнути, зменшилася за рік з 45% до 23%. Такі дані опублікувала Європейська Бізнес Асоціація на основі проведеного опитування іноземних бізнесменів.

Безпека. Ніхто не захищений

Поки СБУ протягом року полювала за представниками IT-індустрії, вистежувала майнерів і намагалася зрозуміти, яким чином можна розжитися біткоінами та іншою криптовалютою, мирні міста накрила справжня хвиля терактів.

У березні в центрі Києва серед білого дня розстріляли російського депутата-втікача Дениса Вороненкова, який, за інформацією ГПУ, мав цінну інформацію про участь Росії у війні на Донбасі

А через тиждень у Маріуполі підірвали полковника СБУ Олександра Хараберюша, якого називали одним з найефективніших українських контррозвідників.

Через місяць, 27 червня, в Києві підірвали ще одного представника силових структур – загинув керівник спецназу Головного управління розвідки Міністерства оборони Максим Шаповал.

А восени загинули відразу два представника чеченського опору – в центрі Києва підірвали автомобіль добровольця Тимура Махаурі, а два місяці по тому з автомата розстріляли снайпера Аміну Окуєву.

Не дивно, що за підсумками 2017-го Україна зайняла 10 місце у щорічному рейтингу безпеки країн для туристів, який формується в ході Всесвітнього економічного форуму. Нашу країну визнано небезпечною для відвідування.

А Лондонський інститут економіки і світу в своєму рейтингу The Global Terrorism Index помістив нашу країну на 17 рядок за рівнем терористичної загрози. У цьому рейтингу Україна сусідує із Сомалі, Лівією, Єгиптом і Суданом.

Можливо, багато в чому через це жодне українське місто не увійшло до рейтингу 100 найбільш привабливих для туристів міст, складеного британською аналітичною компанією Euromonitor International.

Суспільство. Невіра і відсутність щастя

Загалом 41% українців не бачать абсолютно жодних результатів 144 рішучих реформ, впроваджених урядом під чуйним керівництвом президента країни. Такі дані дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи».

Поряд з цим 86% громадян впевнені, що боротьба з корупцією в Україні у 2017 році абсолютно безуспішна, а найбільш реакційною частиною суспільства, яка активно чинить опір потрібним змінам, називають чиновників.

У результаті до 60% населення зневірилися в дієвості будь-якої політичної активності, а 74% населення вважають, що країна рухається у неправильному напрямку. Водночас, більшість упевнена, що в багатьох сферах життя в 2017 році відбулися суттєві погіршення – так думає 69% українців.

Що стосується темпу реформ і реалізації змін, то експерти констатують, що ці процеси серйозно загальмувалися. Наприклад, у 2017-му Україна потрапила на 135 місце в рейтингу рівня охорони здоров'я зі 148 можливих за версією британської аналітичної організації The Legatum Institute. Нашими сусідами в цьому рейтингу стали Нігер і Того.

Усе це впливає на загальний світогляд українців, вганяючи їх в депресію і зневіру в краще майбутнє. За даними рейтингу щастя ООН, в 2017 році Україна зайняла 132 місце зі 155 можливих за рівнем відчуття щастя, опустившись порівняно з минулим роком на дев'ять позицій. Мабуть, не всі ще усвідомили ступінь «покращення» від «жити по-новому».

Західні партнери. Тотальна стурбованість

До кінця року заяви західних партнерів України, адресовані першим особам держави та основним державним інститутам, звучать дедалі жорсткіше.

Справжню хвилю обурення викликали дії української влади щодо неприкритого згортання антикорупційної боротьби в країні, на яку Захід витратив не один десяток мільйонів у твердій валюті.

Нападки на НАБУ, САП, зміщення з посади голови парламентського антикорупційного комітету непідконтрольного Банковій Єгора Соболєва вилилися в шквал жорстких заяв як від основних фінансових донорів України – Світового банку і МВФ, так і представників США, Євросоюзу та Великобританії.

Основна вимога – забезпечити незалежність антикорупційних органів, припинити тиск на громадські організації, не імітувати, а проводити реальну боротьбу з корупцією в усіх ешелонах влади.

«Крайню стурбованість» наших західних партнерів викликали підсумки «успішної судової реформи» імені президента Порошенка. В ЄС критично поставилися до того, що в «оновлений» Верховний суд потрапили судді із заплямованою репутацією.

Також гостру реакцію ОБСЄ у вигляді «серйозного занепокоєння» викликали й підсумки президентської судової реформи – умовний термін одному з убивць журналіста В'ячеслава Веремія.

З такими результатами країна завершує третій рік рішучих реформ – 2017-й.

Просмотров: 533, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться