Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Nzasadnyi
Назар Засадний
Зарегистрирован:
8 сентября 2021

Последний раз был на сайте:
12 сентября 2022 в 13:26
Незалежний фінансовий радник
15 ноября 2021, 13:58

Психологія інвестора

Лише дві емоції керують інвестором в будь-який момент часу. Страх (я можу частину (все) втратити) та жадібність (я можу багато заробити).

Навіть на фондовому ринку використовують такий індикатор. Він називається Індекс волатильності Чиказької біржі опціонів (VIX), також відомий як індекс страху. На думку аналітиків, він показує рівень побоювань інвесторів щодо майбутніх рухів ринку.

Страх, і жадібність відіграють важливу роль у формуванні та застосуванні інвестиційних рішень при побудові інвестиційного портфеля.

Виділяють три основні типи інвесторів.

Азартний інвестор

Цей інвестор хоче досягти результатів, він нетерплячий. У нього переважає емоція жадібності.Переважно діє за правилом «або пан або пропав » Він активно шукає інвестиційних інструментів які покажуть вищу дохідність, адже він схильний до вищого ринкового ризику. Дуже часто здійснює імпульсивні купівля-продаж. З іншого боку, якщо він самодисциплінований, він може обмежити відсоток ризикованих цінних паперів у своєму загальному портфелі. Такий тип інвестора більше підходить для торгівлі та короткострокової стратегії інвестування. Основна ціль — заробити. Чим більше, тим краще.

Поміркований інвестор

Цей інвестор не є азартним, не є консервативним. В нього збалансоване поєднання страху та жадібності.Скоріше за все він прагматичний, вміло пристосовується до обставин та умов. Такий інвестор — природно, уникає таких синдромів, як надмірна впевненість, які можуть сприяти поганим результатам. Прагматичним людям, властива здатність стримувати такі імпульси. У нього портфель збалансований між зростанням та ризиком. Використовує переважно середньо та довгострокові стратегії інвестування. Основна ціль — примножити капітал.

Консервативний (обережний) інвестор

У цього інвестора страх на першому місці. Цей інвестор обережний, Ризик лякає його, а безпека заспокоює. Навіть якщо він молодий, такий інвестор, швидше за все, уникатиме портфеля, які дає високу дохідність та просадку. Такий інвестор створює портфель, який пропонує максимальний рівень безпеки та мінімальний ризик. Основна ціль — зберегти те, що маю.

Цей розподіл є умовним, оскільки під впливом факторів він може змінюватись.

Приклади.

Молодий інвестор хоче досягнути швидких результатів.Діє азартно на фондовому ринку, але невдало.Після втрати вагомої частини грошей він за поведінкою стає поміркованим інвестором.

Консервативний інвестор, який незадоволений процентами по вкладах, вивчає можливість інвестувати в більш ризиковані інвестиційні інструменти.Тобто поведінкою починає нагадувати поміркованого інвестора.

Найважливішим аспектом інвестування залишається побудова правильного портфеля.Інвестору варто поміркувати, чи не існує відмінностей між самим портфелем та його особистою психологією.

Просмотров: 402, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться