Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 листопада 2020, 10:02

Зеленський обговорив з директоркою МВФ прогрес України за програмою stand-by

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з директором-розпорядником МВФ Крісталіною Георгієвою. Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з директором-розпорядником МВФ Крісталіною Георгієвою.
Фото: biz.censor.net

Про що розмовляли

Співрозмовники обговорили епідемічну ситуацію у світі й невизначеність для глобальної економіки в зв'язку з пандемією.

Президент наголосив, що Україна високо цінує всебічну підтримку МВФ: «Я вдячний вам і команді Фонду за прийняття рішення про збільшення першого траншу в рамках програми stand-by до $2,1 мільярда, що дозволило нам нормально пройти цей період і профінансувати витрати на медицину, соціальні програми та фінансові зобов'язання».

Читайте також: Другий транш МВФ Україна може отримати в кінці 2020 року — аналітики

Зеленський зазначив, що Україна не зупинялась у виконанні взятих на себе зобов'язань у межах програми stand-by.

Серед іншого, була затверджена реформа митниці і податкової служби. Міністерство фінансів і Національний банк активно працюють над зменшенням частки непрацюючих кредитів в банківській системі.

«На сьогодні всі структурні маяки, передбачені для перегляду програми МВФ, виконані», — констатував Президент, наголосивши, що послідовно підтримує незалежність Нацбанку.

Як зазначається, сторони обговорили важливість прийняття збалансованого бюджету на 2021 рік, а також ризики недавнього рішення КСУ про скасування частини положень антикорупційного законодавства.

Читайте також: Morgan Stanley: отримання Україною траншу МВФ у 2020 році малоймовірно

«Для мене продовження реформи антикорупційних органів є одним із пріоритетів. Ми прийняли ряд термінових кроків і рішень, зокрема скликали засідання РНБО, уряд вніс розпорядження щодо забезпечення функціонування реєстру е-декларацій, а я запропонував парламенту проект закону про перезавантаження всього складу Конституційного Суду. Сьогодні немає жодних загроз для діяльності НАБУ. Наші команди обговорили повне повернення е-декларування та відзначили план дій і підготовку відповідних законопроектів», — сказав Зеленський.

Глава держави додав, що сьогодні, як ніколи, сконцентрована загальна позиція всіх антикорупційних органів, громадських організацій, дипломатичного корпусу, міжнародних партнерів для врегулювання ситуації і повного відновлення антикорупційної інфраструктури.

«У наших команд міцна довіра, вони тісно працюють, щоб якомога швидше завершити переговори і прийняти місію МВФ», — заявив глава держави.

Президент наголосив, що в зв'язку з боротьбою з епідемією і економічними викликами, пов'язаними з covid-19, перший перегляд програми Фонду та початок роботи місії стане важливим сигналом для внутрішнього і зовнішнього ринку.

На чому наголосила голова МВФ

У свою чергу, директор-розпорядник МВФ відзначила, що робота прем'єр-міністра з командою Фонду дозволила закріпити відносини сторін на високому рівні і досягти прогресу. Вона також відзначила швидку реакцію і заходи, прийняті українською владою після рішення КСУ, і додала, що Фонд цінує співпрацю глави Нацбанку Кирила Шевченка з командою МВФ.

Нагадаємо

Як повідомляв «Мінфін», 12 червня МВФ оприлюднив текст Листа про наміри і Меморандум про економічну і фінансову політику за новою 18-місячною Програмою Stand-by для України.

У цих документах перераховуються умови, які повинні виконати уряд України і НБУ, щоб отримати решту коштів від МВФ ($ 2,9 мільярда).

Серед структурних маяків для України за програмою stand-by:

  • до кінця листопада — повинні бути внесені зміни в закон про банківську діяльність, підготовлені у співпраці з МВФ і Світовим банком, для того щоб заповнити прогалини щодо ефективної практики корпоративного управління і розширити повноваження НБУ.
  • до кінця березня 2021 року — згідно з меморандумом Державна аудиторська служба України за участю незалежних аудиторів повинна провести перевірку цільового використання бюджетних коштів, спрямованих на боротьбу з коронавірусом.

Коментарі - 10

+
+113
bonv
bonv
18 листопада 2020, 10:15
#
До кінця березня 2021 року незалежні аудитори, яких зе-влада не хоче допускати, має дати звіт про освоєні кошти з ковідного фонду.. Траншів МВФ і весною не буде..
+
+53
Все буде Україна
Все буде Україна
18 листопада 2020, 10:21
#
+bonv Закатали Здоровья людей в асфальт,i знову на щось надiяться… Коли уже прийде той, хто буде думати… Сумно панове, сумно!!!
+
+52
bonv
bonv
18 листопада 2020, 10:29
#
Зате популіст похвалився, що поспілкувався з представником МВФ:)))) А результат - зе-ноль.
+
+15
Все буде Україна
Все буде Україна
18 листопада 2020, 10:38
#
+
+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
18 листопада 2020, 10:40
#
На укрправді дуже смішно виглядала новина про те що начебто мвф похвалив зелених за швидку реакцію на діі «констутиційного суду»:) спеціальний меседж для зелених - якщо нічого не робити то своіми балачками ви тільки зможете відтермінувати свій безславний кінець
+
+14
zamis
zamis
18 листопада 2020, 11:22
#
Георгиева после разговора с Зеленским: Украине для пересмотра программы с МВФ необходимо прийти к полному взаимопониманию в шагах(с)
+
0
bonv
bonv
18 листопада 2020, 11:28
#
МВФ на три буквы послали — ничего страшного… и так везде у зе, ничего страшного...
+
+14
Gari4ek
Gari4ek
18 листопада 2020, 11:39
#
Вот бы версию другой стороны разговора услышать.
+
0
zamis
zamis
18 листопада 2020, 11:43
#
Директор-распорядитель Международного валютного фонда (МВФ) Кристалина Георгиева назвала конструктивным телефонный разговор с президентом Украины Владимиром Зеленским вечером 17 ноября, однако отметила необходимость достичь полного взаимопонимания в шагах для дальнейшего сотрудничества по текущей программе stand-by.
«Конструктивный созвон с президентом Украины Зеленским о реализации программы МВФ, независимости центрального банка и усилиях по борьбе с коррупцией. Пересмотру программы должно предшествовать полное взаимопонимание в шагах», – заявила она, передает Цензор.НЕТ со ссылкой на Интерфакс-Украина. Источник: https://censor.net/ru/n3231731
+
+10
Heiter75
Heiter75
18 листопада 2020, 12:20
#
Так а где здесь «прогресс»?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися