Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 листопада 2020, 15:46

Український міжнародний фінансовий центр за участі держави можуть запустити у 2023 році

Український міжнародний фінансовий центр (УМФЦ) із внеском держави й техпідтримкою міжнародних фінансових установ може бути запущено восени 2023 року. Про це зазначається у презентації Концепції розвитку фондового ринку України, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Український міжнародний фінансовий центр за участі держави можуть запустити у 2023 році
Фото: peredmistia.com.ua

Завдання центру

УМФЦ створюють для можливості здійснення торгів і розрахунково-клірингової діяльності. Як зазначено у Концепції, «наша цільова модель: створення повністю інтегрованого фінансового холдингу для здійснення торгів і розрахунково-клірингової діяльності під егідою УМФЦ».

Структура центру

У складі УМФЦ буде універсальна біржа для обслуговування як товарних ринків (спотовий ринок електроенергії, газу та сільгосппродукції), так і ринків капіталу (облігації, акції, фінансові і товарні деривативи).

Другою основною складовою УМФЦ буде фінансово-інфраструктурний холдинг, акціонерами якого виступають держава, інституційні та приватні інвестори. За задумом авторів Концепції, він міститиме центральний контрагент, центральний депозитарій і торговий репозиторій.

Приблизна цільова структура власності:

  • 49% – у держави;
  • 31% – у стратегічних приватних інвесторів;
  • 20% – у міжнародних фінансових організацій.

Важливою частиною проєкту є створення арбітражного центру УМФЦ для зниження нинішніх ризиків української судової системи, а також консультативної ради та бюро зв’язків з інвесторами.

Наразі держава контролює Національний депозитарій України та Розрахунковий центр (РЦ). Частка Нацбанку України в РЦ становить 77,7897%, а в НДУ – 25% акцій.

Найбільшими акціонерами Нацдепозитарію є держава в особі НКЦПФР – 25%, пенсійний фонд НБУ – 10,9399%, державні Ощадбанк і Укрексімбанк – відповідно 25% «мінус» 1 акція і 9,9903%.

Читайте також: Від «донорства» до «партнерства з розвитку». Шмигаль заявив про зміну концепції міжнародної допомоги

З чого почнуть

Для запуску проєкту восени 2023 року необхідно вже до кінця нинішнього року підписати меморандум з донорами. На початку наступного року потрібно прийняти законодавство про повноваження регулятора в Арбітражному центрі, а до кінця 2021 року – реформувати депозитарій і розрахунково-клірингову діяльність.

«Гучний старт у 2024-2025 роках – первинне публічне розміщення акцій (IPO) Національного інвестиційного фонду, Укрзалізниці, Укрпошти, енергокомпаній, Національного аграрного фонду, інших підприємств», — зазначається у Концепції.

Купити ОВДП від ICU: до 2,85% в доларах США

Коментарі - 1

+
0
mary27
mary27
12 листопада 2020, 17:59
#
Не ''в страны'', не ''в частных инвесторов'', а ''у страны'' и тп.

''Минфин'', найми корректора!
Чему этих филологов в институте учат?!

А по существу — гибрид очередной недобиржи и недоинвестфонда.
Зачем?
Наверно, будет много-много чиновных должностей с з/п от 200 000 грн в месяц?)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися