Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 вересня 2020, 12:54

Tesla може бути найнебезпечнішою акцією на Уолл-стріт

До кінця серпня компанія Tesla показала шестиразове зростання з початку року. І це викликало нескінченний потік оптимістичних оцінок дітища Ілона Маска.

Генеральний директор New Constructs Девід Трейнер оцінює інвестиційні перспективи компанії з точністю до навпаки. Про це він розповів в інтерв'ю для програми Trading Nation телеканалу CNBC. До його думки варто прислухатися: Трейнер — ветеран Уолл-стріт і експерт з корпоративних фінансів.

З 2013 по 2017 рр. він був членом Консультативного комітету інвесторів FASB. А до висновків заснованої ним New Constructs, яка оцінює вплив на акції змін правил бухгалтерського обліку та корпоративних дій, прислухаються найвідоміші аналітики. «Мінфін»  виділив головне зі сказаного.

Картковий будиночок готовий скластися

Основний висновок, який робить Трейнер полягає в наступному: фундаментальні показники компанії не підтримують таку високу ціну на її акції. Tesla може бути найнебезпечнішою акцією на Уолл-стріт.

«Що б не планувала зробити Tesla — чи випустити 30 млн електромобілів протягом наступних 10 років, чи почати страховий бізнес і мати такий же високий і стабільний прибуток, як у Toyota, ціна акцій компанії, як і раніше, передбачає, що прибуток буде ще більше».

Читайте також: Нова економічна стратегія країни. Чого очікувати

За словами Трейнера, при поточній середній  ціні продажу одного електромобіля в $ 57 тис. і припущенні, що до 2030 року компанія продасть 10,9 млн штук, ринкова частка Tesla складе всього 42%. Зараз папери Tesla торгуються з очікуваним прибутком в 159 разів більшим за ціну акцій.

«Це великий, великий — один з найбільших карткових будиночків всіх часів — який готується скластися», — заявив Трейнер.

Спліт 5 до 1 — для недосвідчених

Нагадаємо, що 31 серпня Tesla розділила свої акції п'ять до одного. Акції відреагували зростанням на 12%.

Трейнер також прокоментував недавнє дроблення акцій компанії. На його думку, це також може виявитися небезпечним для нових інвесторів.

Читайте також: Дорогі машини і картини тепер продаються по шматочках

«Поділ акцій не має значення для вартості. Вони не змінюють розмір, а просто ділять його на кілька частин. Чесно кажучи, я дивлюся на поділ акцій як на спосіб заманити  менш досвідчених трейдерів в спроби розігнати цю акцію, а це не справжня стратегія», — сказав Трейнер.

Акції компанії впали більш ніж на 5% після того, як найбільший зовнішній акціонер компанії Баллі Гіффорд урізав свою частку.

Скільки рально коштує Tesla

Як вважає Трейнер, реальна вартість компанії набагато нижче озвучених рівнів. «Я думаю, що приблизно 10% від того, що є, якщо подивитися на розумний рівень прибутку», — сказав він.

«Tesla не входить в топ-10 за часткою ринку або продажем електромобілів в Європі. Там змінилися закони, місцевим виробникам надані значні стимули для випуску гібридів і електромобілів. Те ж саме відбувається в Сполучених Штатах. Я думаю, що насправді ми говоримо про щось ближче до $ 50, а не $ 500, як про реальну вартість», — говорить експерт.

Трейнер підкреслює, що саме Ілон Маск і його компанія зробили електромобілі популярними. Але, фокусуючись на фундаментальних принципах, акції Tesla він вважає одними з найнебезпечніших на Уолл-стріт.

Читайте також: Як заробити на українських монетах 

Нагадаємо, що минулої п'ятниці індексний комітет S & P вніс зміни в індекс S & P 500. І Tesla в нього так і не увійшла. Не виключено, що однією з причин такого рішення (розширені підсумки індексного комітету не публікуются)  є той факт, що учасники комітету порахували завищеною поточну ринкову ціну акцій Tesla, що несе ризики для самого індексу S & P 500.

Коментарі - 9

+
+41
bonv
bonv
8 вересня 2020, 12:56
#
А поки що продажі Тесла ростуть,,, як і акції компанії:)
+
0
Viach
Viach
8 вересня 2020, 14:58
#
Поки що на премаркеті акції Тесла дешевшають на 13% до рівня $362, але це ні про що не говорить, після відкриття американської сесії вони можуть і подорожчати)
+
+1
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
8 вересня 2020, 18:22
#
Тримаються на 355... мінус 15%...
+
0
bonv
bonv
8 вересня 2020, 23:00
#
Американський бізнесмен, засновник і співвласник компаній Tesla та SpaceX Ілон Маск протягом сьогодні, 8 вересня, утратив $13,8 млрд. Про це свідчать дані лічильника Forbes Real-Time, який відображає зміни статків мільярдерів у режимі реального часу.
Журнал Forbes пише, що Маск перемістився з п'ятого на сьоме місце в десятці найбагатших людей світу. Зараз його статки оцінюють у $76 млрд.
Статки мільярдера скоротилися через різке падіння вартості акцій Tesla. За даними сайта investing.com, акції компанії після падіння ціни коштували $341 за штуку.
Акції Tesla Inc. подешевшали після того, як комітет S&P Dow Jones Indices відмовився занести їх в індекс S&P 500, який об'єднує папери найбільших компаній на ринках США з різних секторів, пише агентство Bloomberg.
Агентство називає падіння акцій Tesla Inc. найбільшим від початку лютого.
+
+55
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
8 вересня 2020, 15:20
#
Звичайно, ріст акцій Тесла не пропорційний до капіталізації. Але варто також врахувати перспективу. Я читав аналітику, що Теслі віддають до 10% ринку нових автомобілів всіх, а не електро, через 10 років. Частина інвесторів хоче вскочити раніше, адже на початку розвитку імперії прибуток відстає, адже приходиться багато інвестувати, але потім він зростатиме. Ну і по європейському ринку... в Німеччині вже досягнуто принципової згоди на будівництво гігафабрики Тесла з сотнею тисяч робочих місць, тому і закони про захист виробника витпимають і Маск в шоколаді. Нашим би так... провели б тендер на будівництво автозаводу в Україні, хто виграє, той продає без ПДВ, але 80% виробництво тут... але кому то треба? Нехай би виграв не Мерс чи Беха, нехай щось середнє, але не таке ухлопіщє, як автозаз, який з Деу зробив запорожця. 100% представницво заводу, а не СП чи ліцензія... повний контроль над всим. Тоді буде зиск з того всього. А так, продати облігацій, отримати транш, виграти вибори, вивести на офшори.
+
+15
bonv
bonv
8 вересня 2020, 15:23
#
На АвтоВАЗе уже сегодня могут выпускать машины, ничем не уступающие друг другу:))))
+
+16
sadbuttrue
sadbuttrue
8 вересня 2020, 17:03
#
Гарна стаття. Не в тренді і проти хайпу, але трушна. Зважуйте ризики пані та панове
+
+15
ballistic
ballistic
8 вересня 2020, 20:11
#
СЕО найбільшої автокорпорації в світі привіз в аеропорт до Маска свої машинки, щоб той зацінив :)
+
0
preyvanamor
preyvanamor
10 вересня 2020, 0:23
#
Так, після того, як все вляжеться і в маски закінчаться кролики в шапці, то акція складеться до 40-50 за штуку... також доставляє той факт, що компанія маска злетіла тоді, коли всіх заставляють ходити в масці! всі кричать маска! маска! маска!!!! ось всі і побігли купляти маски і в тому числі акції маски! такий собі стадний інстинкт.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися