Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 червня 2020, 12:47

ФГВФО судиться з екскерівниками Платинум Банку. Серед них Рожкова

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб подав до Господарського суду Києва позов до колишніх членів правління та наглядової ради Платинум Банку про солідарне стягнення 1,48 млрд грн. Про це пише Finbalance.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб подав до Господарського суду Києва позов до колишніх членів правління та наглядової ради Платинум Банку про солідарне стягнення 1,48 млрд грн.
Фото: dt.ua

До кого подано позов

Наголошується, що серед відповідачів Катерина Рожкова (ексв. о. голови правління Платинум Банку, нинішній перший заступник голови правління НБУ), Костянтин Смольський (ексголова правління Платинум Банку), Григорій Гуртовий (ексголова наглядової ради) та інші.

Передісторія

Нацбанк визнав Платинум Банк неплатоспроможним у січні 2017 року, а в лютому того ж року фінустанову відправили на ліквідацію.

Читайте також: НБУ відправив Платинум Банк на ліквідацію

За даними ФГВФО, обсяг вимог кредиторів Платинум Банку склав 7,04 млрд грн, оціночна вартість ліквідаційної маси — 1,94 млрд грн, а сума недостатності майна для задоволення вимог кредиторів — 5,1 млрд грн.

На 1 червня 2020 року вкладникам банку в межах гарантійної суми були виплачені компенсації на 4,82 млрд грн (98,6% запланованих виплат).

ФГВФО обґрунтовує позов тим, що експосадові особи Платинум Банку, «внаслідок неналежного виконання своїх службових обов'язків, що виразилося в прийнятті необґрунтованих рішень», завдали збитки банку в розмірі 14,8 млрд грн, який складається із сум неповернених і списаних у збиток кредитних коштів.

У ФГВФО вважають, що вчинення таких дій призвело до відсутності у банку коштів для виконання зобов'язань перед вкладниками і кредиторами, порушення нормативів НБУ, банкрутства Платинум Банку, заподіяння шкоди банку, вкладникам та іншим кредиторам, у т. ч. ФГВФО.

17 червня Госпсуд дав Фонду гарантування п'ять днів на усунення недоліків позовної заяви, у т. ч. обґрунтування підстав для об'єднання позовних вимог.

Нагадаємо

Влітку 2017 року Рожкова в інтерв'ю Finbalance коментувала інформацію ФГВФО, що 95,5% кредитного портфеля юросіб у Платинум Банку — це інсайдерські позики.

Рожкова зазначала, що кредитували підприємства в іноземній валюті і на ринкових умовах. «Однак внаслідок погіршення фінансово-економічної ситуації в Україні, зростання курсу іноземної валюти, банком проведена реструктуризація заборгованості підприємств шляхом продовження строків погашення заборгованості і зниження процентної ставки», — пояснювала Рожкова.

Крім того, вона нагадала, що у травні 2015 року НБУ змінив підходи для визначення пов'язаних з банком осіб.

В результаті чого Платинум Банк у червні того ж року визнав певних позичальників пов'язаних з банком особами, а в подальшому відкоригував перелік пов'язаних з банком осіб і погодив його з Нацбанком.

Коментарі - 6

+
0
vadymbanker
vadymbanker
22 червня 2020, 13:18
#
Явный банк пылесос был. Деньги нужно вернуть.
+
0
ccc2013
ccc2013
22 червня 2020, 13:31
#
Кто должен их вернуть?:)))
+
+23
vadymbanker
vadymbanker
22 червня 2020, 13:32
#
Рожкова и Ко
+
+26
Весельчак У
Весельчак У
22 червня 2020, 14:37
#
Хороша тема... Брать кредиты и не возвращать, дожидаясь списания их банком на убытки. Это вам не обзоры читать, выискивая в каком банке ставка 3% годовых в валюте. Снимаю каску перед кредиторами банка и плачу вместе с вкладчиками.
+
+37
Mindent
Mindent
22 червня 2020, 14:59
#
Таких банков и хитрых заемщиков-кидал была целая туча... и кто вернул деньги? :)))
+
+23
ccc2013
ccc2013
22 червня 2020, 19:06
#
Деньги давно трансформировались в зарубежные виллы,автомобили,яхты и самолёты,которые для надёжности оформлены на других номинальных лиц..Уголовные производства по невозвратным кредитам со временем утонут в куче дел фиктивных банкротств,перепродаж и т.п..Убытки спишутся. Государство в лице ФГВФО( и нас,как налогоплательщиков) вернёт деньги депозитчикам 200«-».. Конец фильма:))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися