Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 квітня 2020, 13:13

Жеваго програв Нацбанку в справі щодо рефінансу

Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу ексвласника банку «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго щодо стягнення з нього 1,54 млрд грн боргу з рефінансування на користь Нацбанку. Про це йдеться в рішенні Верховного Суду від 14 квітня.

Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу ексвласника банку «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго щодо стягнення з нього 1,54 млрд грн боргу з рефінансування на користь Нацбанку.
Фото: rbc.ua

«Касаційна скарга підлягає залишенню без задоволення, а оскаржуване судове рішення — без змін із підстав», — йдеться в документі.

Що означає рішення 

Верховний Суд залишив без змін ухвалу Київського апеляційного суду від 13 грудня 2019 року, якою Жеваго було повернуто його апеляційну скаргу на рішення Шевченківського райсуду Києва від 1 жовтня 2019 року.

Верховний Суд вирішив, що суд апеляційної інстанції «дійшов правильного висновку про те, що у встановлений судом строк, апелянт не усунув недолік апеляційної скарги та не сплатив судовий збір, оскільки з часу отримання ухвали суду про залишення без руху апеляційної скарги, стороною заявника не вчинено жодної дії на виконання вимог ухвали суду».

Читайте також: Жеваго планує оскаржити стягнення НБУ 1,5 мільярда гривень

Передісторія

  • 27 вересня 2019 року колишньому народному депутату Костянтину Жеваго повідомили про підозру в причетності до розтрати 2,5 млрд грн банку «Фінанси та Кредит», де він є бенефіціарним власником.

  • Банк «Фінанси та Кредит» збанкрутував у 2015 році. На момент прийняття рішення про неплатоспроможність банку його акціонером був Жеваго, який володів часткою в 97,67%.

  • Шевченківський райсуд Києва 1 жовтня зобов'язав Жеваго сплатити 1,5 млрд грн на користь Національного банку.

  • У 2015 році Костянтин Жеваго уклав з Нацбанком договір поруки про погашення кредитів рефінансування за рядом кредитних договорів, взявши на себе особисті зобов’язання за погашення заборгованості банку «Фінанси та Кредит» перед НБУ.

Читайте також: Нацбанк виграв суд на 1,5 мільярда по банку Жеваго

  • Оскільки Жеваго демонстрував небажання виконувати взяті на себе зобов’язання за договором поруки, у грудні 2015 року Нацбанк звернувся до суду з метою стягнення заборгованості в судовому порядку. Судовий процес тягнувся майже 3,5 роки, оскільки опонент використовував усі можливості для його затягування.

  • 9 жовтня 2019 року ГБР оголосило Жеваго в національний розшук у справі про розтрату коштів банку «Фінанси та Кредит».

  • 11 жовтня НАБУ повідомило ексдепутату про нову підозру через недостовірне декларування в 2015-2017 роках на суму понад 19 млн грн.

  • 3 грудня суд дозволив арештувати Жеваго, який підозрюється у розтраті 2,5 млрд грн банку «Фінанси та кредит». Жеваго також знаходиться в міжнародному розшуку.

Читайте також: Нацбанк порахував, скільки йому повинні олігархи за банкрутство банків

Коментарі - 2

+
+52
ofindependence
ofindependence
22 квітня 2020, 13:34
#
Не этот не мог растратить, очень доброе и честное лицо, то был другой жеваго, а этот не тот)
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
22 квітня 2020, 13:42
#
Жалко трудягу,зiпьеться.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися