Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 лютого 2020, 17:41

Китай ввімкнув «друкарський верстат». Наслідки відчує навіть долар

Спроби Китаю утримати економіку, «заливши» її грошима, можуть розігнати інфляцію в усьому світі і навіть вдарити по стабільності долара.

Чому Піднебесній не варто підтримувати економіку тими ж методами, які використовують США, у колонці для «Мінфіну» розповів аналітик ІГ Універ Михайло Федоров.

Перейняли досвід США

Китай, на зразок країн Заходу і, зокрема, США, вирішив боротися з економічними проблемами за допомогою ввімкнення «друкарського верстата». Але виникає питання, а чи може Китай собі це дозволити? Адже безкарно друкувати нічим незабезпечені гроші можуть далеко не всі. Наприклад, всім буде абсолютно очевидно, що якщо Національний Банк України раптом почне друкувати нічим незабезпечені гроші, це однозначно призведе до падіння курсу гривні та зростання інфляції.

Однак США з 2008 року надрукували дуже багато грошей. Якщо в 2008 році баланс ФРС становив всього 800 млрд. доларів і ставка ФРС становила близько 4%, то зараз баланс ФРС зріс до 4 трлн. доларів і ставка ФРС становить 1,75%. Але на доларі це послаблення монетарної політики позначилося не сильно.

Розмісти депозит на вигідних умовах і отримуй до 16,5% річних

США, а точніше долар, будучи світовою резервною валютою, може собі це дозволити, оскільки долар є вершиною всієї фінансової системи світу. Так, ФРС надрукував багато доларів, але вони були «стерилізовані» за рахунок збільшення резервів в інших країнах. Наприклад, у країнах Азії оціночна величина золотовалютних резервів становить 5 трлн. доларів, з яких 3 трлн. знаходяться у того ж Китаю. І з цієї величезної маси грошей більшу частину займає долар США і доларові активи.

Долар США є не просто резервною валютою в головах людей. Його статус і сила підкріплені нормативно. Долар — це базова валюта на підставі Бреттон-Вудських угод. На підставі цього долар — це світові гроші і основний засіб міжнародних розрахунків, це еталон для всіх інших валют. Тому у всіх країнах світу всі люди оцінюють свої валюти до долара. І тому основні валютні резерви, як держав, так і приватного сектора формуються в доларах.

Рейтингові відмінності

Плюс до цього у світі існує система з оцінки кредитного рейтингу країн, де провідні світові рейтингові агентства, такі як Fitch, Standard & Poor's, Moody's оцінюють країни з позиції кредитного ризику.

В залежності від їх оцінки, банківська система світу по-різному оцінює активи і валюти різних країн. США і, відповідно, долар мають найвищий рейтинг ААА або АА+, у Китаю рейтинг нижче, на рівні А1. Тобто для банків, юань і китайські активи є менш надійними.

Саме тому, коли говорять про те, що гроші йдуть з ризику, вони приходять в основному долар США. Вихід з долара через зростання ризику майже неможливий, оскільки вище нього на цій планеті нічого немає, а на Марс, або на Місяць поставки грошей ще не налагоджені. Тобто з долара нікуди виходити. Є, звичайно, ще Німеччина, Австралія та багато інших країн з рейтингом вище, ніж у США, але вони менше Америки і їх валюти не є базовими для Бреттон-Вудської системи.

Ризик ланцюгової реакції

Китай і його валюта юань не можуть похвалитися силою долара, навіть незважаючи на величезні розміри своєї економки. При зростанні ризику з юаня є куди йти, наприклад в той же долар США. Але головне в цій формулі те, що надруковані юані у величезній кількості нікому буде «стерилізувати».

Читайте також: Два сценарії впливу коронавіруса на Україну. Що буде з економікою

Адже США і ЄС не збирають золотовалютні резерви в юанях, як Китай накопичує свої ЗВР в доларах і євро. Звичайно, є багато країн і приватних осіб (банків, компаній, людей), які все ж мають юань в своїх резервах, але їх масштаби невеликі, їх норма резервування не зможе покрити масштабні вливання ліквідності з боку Народного Банку Китаю.

А це все може означати, що Китай не може так само як США безкарно друкувати гроші. Китай — це все ж не США і юань — це не долар. Тому від китайського друкарського верстата, швидше за все, будуть негативні наслідки.

Через пом'якшення монетарної політики в Китаї, юань буде схильний до девальвації, і інфляція в Китаї буде зростати. Причому варто відзначити, що інфляція в Китаї вже почала зростання. За підсумками січня, інфляція в Китаї склала 5,4% в річному обчисленні, а це вже більше ніж інфляція в Україні, яка сповільнилася в січні до 3,2%.

Китай, враховуючи розмір його економіки, може і мабуть запустить інфляційний маховик у світовій економіці. Адже є й інша сторона. У Китаю є величезні золотовалютні резерви в розмірі 3 трлн. доларів і, швидше за все, Китай, з одного боку, друкуючи юані всередині країни, буде змушений стримувати падіння курсу юаня за рахунок продажу своїх валютних резервів. А це загрожує тим, що Китай «заллє» грошима не тільки себе, але і весь світ.

Читайте також: Світова економіка втратить понад $280 мільярдів через коронавіруса — експерти

Це може вдарити і по долару США, адже якщо Китай буде продавати свої доларові накопичення трильйонами, то їх вже нікому буде «стерилізувати». І світ замість рецесії отримає інфляцію, з падінням вартості грошей.

Коментарі - 17

+
+66
NFH
NFH
13 лютого 2020, 17:56
#
Уверен не фига он не ударит по США, они если что на 0.25% ключевую ставку поднимут и будет все ок.
А вот по нам вполне может ударить, с такой слабой экономикой и низкой ключевой ставкой всё что угодно может случится.
+
0
zilgilBOND008
zilgilBOND008
13 лютого 2020, 18:24
#
Таки, да...
+
+64
Игорь Коляда
Игорь Коляда
13 лютого 2020, 18:38
#
Китай, наподобие странам Запада и, в частности, США, решил бороться с экономическими проблемами с помощью включения «печатного станка». Но возникает вопрос, а может ли Китай позволить себе это? Ведь безнаказанно печатать ничем необеспеченные деньги могут далеко не все.К примеру, всем будет абсолютно очевидно, что если Национальный Банк Украины вдруг начнет печатать ничем необеспеченные деньги, это однозначно приведет к падению курса гривны и росту инфляции.

Совсем НЕ очевидно, НБУ за прошлый год «напечатал» 200 млрд грн и за них выкупил 8 млрд.дол в ЗВР, и как очевидно — это пока к падению курса гривны не привело и инфляцию сбило.
Но это пока, а что дальше будет — ещё НЕ очевидно.
На мой взгляд.ничего страшного не случится потому, что они печатают деньги для обслуживания ВНУТРЕННЕГО долга, а наш НБУ печатает для обслуживания ВНЕШНЕГО долга.
У Китая — 3 трлн.дол в ЗВР, и это лучшая подушка, чем у нас., поэтому они могут печатать, пока эта подушка не закончится.
+
+63
semenvekselberg
semenvekselberg
13 лютого 2020, 19:44
#
Китай занимает первое место в мире по ЗВР, Россия — четвёртое. США — шестое или седьмое. Кроме того, ВВП США как минимум на 85% генерируется из финансовой экономики, т.е. торговли «воздухом». Поэтому когда вышеупомянутый «эксперт»-автор заметки говорит об уровне обеспечения той или иной валюты, то даже человеку без соответствующего образования должно быть понятно о каком уровне «специалиста» идёт речь…
https://minfin.com.ua/blogs/semenvekselberg/108120/
+
+30
Игорь Коляда
Игорь Коляда
13 лютого 2020, 21:57
#
Да большинство таких «экспертов» даже не могут отличить ДЕНЬГИ и финансовые инструменты,а потому и в ДЕНЕЖНОМ ОБРАЩЕНИИ не понимают.
Я вот поражаюсь иногда , терминология - одна,но понимание у всех экспертов - разное.
Потому в такие прогнозы «пальцем в небо» уже давно не верю.
Китайский мудрец Лао-Цзы говорил примерно следующее - все проблемы человечества от НЕПРАВИЛЬНОГО СЛОВОУПОТРЕБЛЕНИЯ,и чем больше живу - тем больше в этом убеждаюсь.
+
+73
dvded .
dvded .
13 лютого 2020, 22:44
#
Вы это серьозно? 85%? Один только Apple торгует своими товарами на 260 млрд $ в год. Это воздух?
+
+103
R S
R S
13 лютого 2020, 23:04
#
Да, именно, это воздух! 
Как только из-за короновируса продажи всяких айфонов упадут хотя бы на 10-15% , «дутая капитализация» яблочников сразу снизится на 20-25%, а это потянет за собой весь дутый фондовый рынок США. И здравствуй, новый кризис во всей своей красе!
+
+30
semenvekselberg
semenvekselberg
14 лютого 2020, 1:10
#
Новый — он же старый, т.е. 2008 года…
И давайте не будем забывать, что кризис 1929 года не закончился в 1933-34 годах, как считают многие эксперты — он закончился второй мировой войной… А политическое и экономическое противостояние того времени очень напоминает современную расстановку сил…
+
+15
semenvekselberg
semenvekselberg
14 лютого 2020, 1:00
#
dvded .
Декларируется 21 триллион в 2019 году, это почти в 100 раз больше
Спекулятивная, во многом виртуальная, часть финансового капитала становится пре­обладающей по масштабу и степени влияния на мировую экономику. Возникает ситуация разрыва, неадекватности между реальным сектором экономики и рынком ценных бумаг (особенно деривативов), ситуация действитель­ного противоречия между реальным и фик­тивным капиталом как части общей неста­бильности и обречённости экономики западных стран…
На представленной по ссылке ниже сравнительной диаграмме, масштабы финансовой экономики не смогут оставить равнодушным ни одного интересующегося читателя (1 кубик равен 100 млрд. долларов США):
http://www.elsalmoncontracorriente.es/?La-economia-especulativa-supera-en
+
+15
Игорь Коляда
Игорь Коляда
13 лютого 2020, 18:46
#
И мир вместо рецессии получит инфляцию, с падением стоимости денег.

Это ещё одно ошибочное представление,потому что у ДЕНЕГ - стоимости НЕТ,стоимость есть только у финансовых инструментов.
+
0
sanch ☺
sanch ☺
14 лютого 2020, 10:08
#
Вы это криптоверам не говорите
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
14 лютого 2020, 13:43
#
Каждый вправе верить во что хочет,кто-то верит в МММ,кто-то в участки на Луне,и тому подобное.
Но это к фининструментам не относится.
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
13 лютого 2020, 19:17
#
«Китай, наподобие странам Запада и, в частности, США, решил бороться с экономическими проблемами с помощью включения «печатного станка». Но возникает вопрос, а может ли Китай позволить себе это? Ведь безнаказанно печатать ничем необеспеченные деньги могут далеко не все»
https://www.youtube.com/watch?v=veVj5bmVZcc
+
+66
tarick
tarick
14 лютого 2020, 0:23
#
Прочитал первый абзац, где Китай сравнивается с Украиной, дальше не осилил.
кг/ам
+
+14
AleksandrBank
AleksandrBank
14 лютого 2020, 12:28
#
Укр.эксперт данного уровня рассуждающих о последствиях для Китая и США - это всего лишь фантазия данного автора, и не более. Гадание на кофейной гуще.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
14 лютого 2020, 17:06
#
Плюсую 100500. Китай не збирається друкувати безкінечно, коли возня з вірусом закінчиться, вони вимиють ті грошики назад і все піде нормально. Зараз їм не вигідно бакси викидати на ринок, бо курс юаня виросте, а це дасть по дихалу експортерам, а Китай їх любить, на відміну від наших йолопів, тому вони просто скомпенсують викинуті долари юанями, в результаті матимуть юані на боротьбу з вірусом, збережуть курс і економіку підтримають, або навіть трохи опустять юань, щоб стимулювати економіку і все. То лиш наші йолопи радіють зміцненню гривні на фоні падіння всього.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
17 лютого 2020, 9:43
#
Внимание! Конкурс комментариев:

https://www.youtube.com/watch?v=r_UJ229kDU8

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися