Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 грудня 2019, 12:20

Мандруємо з Приват24. Коломия

«Мінфін» і Приватбанк продовжують спільну рубрику — «Подорожі з Приват 24».

Два рази на місяць «Мінфін» купує квитки на потяг чи автобус через сервіс пошуку та купівлі залізничних квитків в Приват 24 і вирушає в найбільш цікаві і мальовничі куточки України. Цього разу ми вирішили відправитись до Коломиї.

Партнер матеріалу

Коломия – не писанкою єдиною

Раніше всі мої асоціації з Коломиєю обмежувалися коломийками і гігантськими писанками. Як виявилося, не тільки за писанками варто з’їздити до Коломиї – міста з великою і непростою історією. Приваблює це місто Івано-Франківської області своєю архітектурою, мальовничою природою і стрімкою течією Прута, а ще – незвичайними нічними розвагами, на які з’їжджаються цілі автобуси іноземних туристів.

Ще 6 000 років тому в цих місцях орали поля місцеві «трипільці», а вперше згадано про Коломию — як про фортецю — в Галицько-Волинському літописі у 1240 році. Фортеця розросталася і добудовувалася, неодноразово руйнувалася та відновлювалася, але до наших часів не збереглася.

Економіка міста певний час базувалася на видобутку солі. За часів Австро-Угорщини тут активно розвивалася промисловість, особливо після будівництва залізниці, а також Коломийського трамваю, тогочасної «приміської електрички». Ще з XIX століття в місті працювало чимало великих підприємств – ткацька, щіткова, паперова фабрики, пивоварний і цегельний завод тощо.

Читайте також: Подорожуємо з Приват 24. Чернівці

Проте зараз жителі Коломиї розповідають про свою економіку переважно в минулому часі, адже ткацька, швейна, паперова, килимова, взуттєва, гардинна фабрики, лісокомбінат, лісгосп, деревообробний завод вже давно зачинені. Все ще працюють представники харчової промисловості — хлібзавод, молокозавод, сирзавод, частково — консервний завод. Єдиним великим відкриттям останніх років став завод «ЛЕОНІ Ваерінг Системс УА ГмбХ», який виготовляє кабельні мережі для автомобільної промисловості, що постачаються на експорт для комплектації авто відомих світових брендів, від Опеля до Ламборгіні.

ТОП-10 цікавих місць Коломиї:

1) Нічний шопінг — це, мабуть, найнезвичніший досвід, який довелося отримати в Коломиї. Це шопінг унікального формату, адже з якихось причин відбувається тільки вночі. Цій традиції вже багато років. Кожного тижня з середи на четвер з опівночі на територію ринку «Колос» підтягуються сотні автівок, як продавців, так і покупців. Сюди навіть привозять іноземних туристів цілими автобусами.

Все дійство має назву «Нічний базар вишиванки», але насправді тут можна придбати дуже різні речі. Від крихітних прикрас ручної роботи до шикарних хутряно-вишиваних кожушків, від бісеру в усіх його проявах на найрізноманітніших речах до реального антикваріату. Є тут потужні мануфактури, що займають цілі ряди ринку, а є живі ряди жіночок, що продають речі ручної роботи. Звичайно, основний товар – це все ж таки вишиванки на будь-який смак і гаманець. Зранку продавці починають пакуватися і роз’їжджатися, тому пізніше 7-8 ранку йти сюди вже нема сенсу.

2) Центр міста дуже компактний і приємний для прогулянки. Тут не можна спішити, щоб не пропустити різні цікавинки – наприклад, незвичайний пам’ятник Іванові Богдану, склодуву і корабельному майстру. Цей металевий вітрильник на стіні визначає першого з українців, який начебто ще у 1608 році ступив на землю американського континенту. Також під час вечірньої прогулянки можна побачити відносно новий світло-музичний фонтан, якщо той буде працювати.

3) Жоден турист не омине коломийську «сотку», типову для західних міст пішохідну вулицю, заповнену людьми, кав’ярнями, магазинами. Дивіться не лише на вивіски, а й на самі будиночки, деякі з них напрочуд гарно оздоблені, з ажурними балконами та ліпниною. Необхідно роздивитися і місцеву Ратушу, яка стоїть тут з 1877 року, на місці попереднього магістрату, що загинув у вогні. Для знавців та зацікавлених в історії – це обов’язкове до відвідування місце. Цікаво, чи не планують керівники міста відродити стару традицію двічі на день грати з ратуші на трубі «Коли ранні встають зорі»? Хоча більш нагальне питання – це проведення звичайного ремонту і збереження пам’ятки.

4) Нарешті по стометрівці добралися ми до головної пам’ятки міста – Музею писанки. Насправді музей не такий вже й великий, а в шкільний сезон ще й заповнений юними екскурсантами. Тим не менше, можна знайти щось цікаве серед 12 000 експонатів, що зібрані в велетенській писанці.

5) Насправді в Коломиї є ще й інші музеї, і хтозна, можливо вони виявляться для вас навіть більш цікавими, ніж Музей писанки. Це Музей історії міста, частина якого присвячена Івану Франку, про якого взагалі чимало нагадувань по всій Коломиї, від табличок до пам’ятників і оригінальних «муралів».

Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського розташований у величній, старовинній будівлі. Серед 50 000 експонатів є й такі, яким по 6 000 років. Вражають вироби з дерева – вирізьблені, інкрустовані, випалені. Ткацькі, ковальські, гончарні ремесла теж тут щедро представлені.

6) Храмів у місті дуже багато, серед найвідоміших з них декілька. Наприклад, Церква Святого Йосафата, раніше відома як костел Успіння Пречистої Діви Марії.

Цікава вона тим, що спроектована італійським архітектором, пережила велику пожежу в XIX столітті і витримала перебування в ній магазину «Дитячий світ» в радянські часи. Також можна зазирнути до нового, велетенського Катедрального собору Преображення Господнього. Трохи в стороні від центру розташована ще одна відома святиня — Церква Благовіщення Пречистої Діви Марії, дерев’яна церква, виконана в гуцульському стилі.

7) Будівля колишнього монастиря Урсулянок дуже гарна. Зараз тут знаходиться гімназія імені Михайла Грушевського, у якої, кажуть, є казковий сад, закладений ще першими сестрами урсулянками.

8) Через монастир Урсулянок можна пройтися наМіське озеро. Влітку тут царюють рибалки, а взимку – ковзаняри. Для дітей в парку знайдуться різноманітні розваги, а якщо піде дощ – місцеве кафе пропонує спеціальну «дощову» знижку.

9) Ще одна зелена місцина в Коломиї – Міський парк культури та відпочинку імені Кирила Трильовського. Він заснований ще у XIX столітті і вважається пам’яткою садово-паркового мистецтва. Тут зібрано кілька давніх монументів – Адаму Міцкевичу та Кирилу Трильовському, а ще – пам’ятник коту та старенькі скульптури оленів.

10) Якщо буде час і можливість – зовсім недалеко від Коломиї розташований унікальний Тисовий заповідник. Основна особливість цього велетенського ботанічного заказника – насадження дуже рідкісного і цінного ягідного тису, якого ще називають залізним деревом. В заповіднику є свій Краєзнавчий музей флори і фауни Карпат, в якому зібрані опудала тварин і птахів регіону — оленів, вовків, кабанів, лебедів, бобрів та інших.

Читайте також:Мандруємо з Приват24. Луцьк

Як доїхати

Дістатися Коломиї можна двома потягами – рахівським або чернівецьким. Сервіс bilet.privatbank.ua допоможе замовити квитки на потяг №357К Київ-Рахів (345 грн купе, 207 грн плацкарт) або на №007Д Київ-Чернівці (624 грн купе). Перший прибуває о 5:37, другий більш швидкий і комфортний – о 8:55.

Де зупинитися

Ніч в коломийському готелі обійдеться на двох приблизно у 400-600 грн. Серед популярних готелів – «Писанка», «Бонус», якщо не маєте великих запитів – «Коломия». Також послуги проживання пропонує чимало садиб, тут ціни сягають 700-800 грн. Є в Коломиї і хостели, що надають економ-варіанти проживання – від 300 грн за двох. Номери люкс у заміських готелях можна забронювати за 1800-1900 грн.

Де поїсти

У центрі Коломиї знайдеться чимало кав’ярень та ресторанчиків, особливо популярні тут піцерії – «Даніель», «Сіньйор Помідор», «Фреш». Серед інших місць, куди можна завітати – ресторан «Віват», арт-кафе «Генеза», кав’ярні «Філіжанка», «Кіблер», «Імпреза». Є тут і ресторан самообслуговування з цікавою назвою «Хвалена хата», але насправді похвалити її не можу, то ж свою оцінку поставите самі. Загалом, не варто очікувати від коломийських закладів висококласного сервісу чи глибокоідейних задумів, тоді й не матимете особливих розчарувань. Бо деколи їжа – це просто їжа.

Що привезти

Це питання можна легко вирішити на нічному базарі вишиванок, про який сказано вище. Звичайно, важко буде вийти з Музею писанки без писанки. Також ви знайдете тут море робіт народних майстрів – з дерева, кераміки і навіть з бетону (бетонні фігури для саду, наприклад). Для прекрасної половини можна підібрати щось особливе серед чарівних речей з бісеру – ґердани, кольє, намиста.

Ольга Фарима

Партнер матеріалу

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися