Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 листопада 2019, 13:46

Яким банкам довіряють фінансисти (рейтинг)

Експерти розповіли «Мінфіну», яким банкам вони довірили б власні кошти. В перелік лідерів потрапили фінустанови з іноземним капіталом. Про це йдеться у рейтингу стійкості банків за 3 квартал 2019 року, який підготувала редакція.

Участь у опитуванні взяли представники інвестиційної компанії ICU та рейтингових агентств IBI-Rating і «Експерт-Рейтинг». Крім того, оцінив надійність банків аналітик «Мінфіну».

Всім експертам редакція поставила питання: «Якому з банків ви довірите депозит на суму більше 200 тис гривень?» (це максимальна сума, яку гарантує Фонд гарантування фізосіб (ФГВФО). Експерти поставили банкам оцінки від 1 до 10.

Хто лідер рейтингу

Найвищий середній бал 9,75 отримав Райффайзен Банк Аваль. Він також очолював цей рейтинг у попередньому кварталі. Далі розмістились ще три банки з іноземним капіталом: Укрсиббанк, Креді Агріколь Банк і ОТП Банк.

До топ-п'ять увійшов також Ощадбанк, в якому всі вклади, незалежно від суми, гарантує держава.

Розмісти депозит в надійному банку та отримай бонус від «Мінфіну» до 1,25% річних

Погіршились позиції Приватбанку. Експерти поставили його на 10 сходинку, хоча у попередньому рейтингу він був сьомим. Вочевидь, це пов'язано з судовим позовом від екс-власників банку, які вимагають визнати його націоналізацію незаконною. 

У рейтингу «Мінфіну» беруть участь банки з депозитним портфелем фізосіб від 1 мільярда гривень. У третьому кварталі таких виявилося 28 – на три менше, ніж у попередньому

Із повним рейтингом стійкості українських банків ви можете ознайомитись за посиланням.

Яким банкам довіряють вкладники

Як повідомляв «Мінфін», станом на 1 вересня майже 100 тис. українців розмістили депозити на суму, що перевищує 500 тис. грн. Загальний обсяг таких вкладів сягав майже 168,7 млрд грн.

  • Майже 38 тис. вкладників обрали Приватбанк. Загалом вони принесли до установи 46,6 млрд. грн. 
  • На другому і третьому місці за кількістю таких депозитів - Альфа-Банк і Укрексімбанк - 7 669 та 6 800 вкладників відповідно. 
  • Найсуттєвіший приріст за сумою вкладів «500 тис +» в порівнянні з першим півріччям продемонстрували Альфа-Банк (+ 280 млн грн) і Укргазбанк (+ 178 млн грн). 

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися