Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 листопада 2019, 13:33

Коли Україна отримає гроші МВФ

Уряду Олексія Гончарука, схоже, доведеться відкласти на 2020 рік вирішення одного з найважливіших завдань перших місяців своєї роботи. Переговори про нову програму фінансування МВФ застопорилися.

Отримати гроші Фонду вже цього року, як того хотіли Кабмін і НБУ, буде досить складно. Що це означає на практиці, крім політичної шкоди репутації уряду? Чи терміново Україні потрібна підтримка Фонду і коли ситуація стане критичною?

«Мінфін» розбирався у фінансових головоломках, які доведеться вирішувати новій владі.

Важкі часи: чому МВФ, як і раніше, важливий

Тема МВФ не просто так вважається одним із найскладніших викликів для Кабміну Гончарука. Україна успішно пережила 2019-й – перший рік пікових виплат за зовнішнім боргом. Але це тільки початок: попереду ще два важких випробування – 2020 та 2021-й. Якщо цього року уряду і НБУ потрібно було виплатити кредиторам близько $6 млрд (до листопада майже впоралися із завданням), то наступного навантаження істотно зросте – до $9 млрд.

Виплати 2019-го пройшли без особливих проблем, навіть незважаючи на те, що останній транш МВФ країна отримала в грудні 2018. У 2020-му буде складніше, це визнають і в уряді. «Нас чекають непрості часи. Чому? Тому що багато років хтось брав на країну всі ці зобов'язання. Ми будемо їх погашати», – заявив на одному з брифінгів прем'єр Олексій Гончарук.

$9 млрд – для України дуже великі гроші. Головна складність в тому, що борги потрібно віддавати у валюті, в той час як всі доходи український бюджет заробляє в гривні.

У влади є декілька джерел, де можна взяти валюту:

  • Золотовалютні резерви НБУ. Зараз вони знаходяться на непоганому рівні – $21,4 млрд ($22,9 млрд — прогноз Нацбанку на кінець року). Але тут є два нюанси: по-перше, Нацбанку доведеться в будь-якому випадку погасити частину боргів перед МВФ саме з резервів, по-друге, їх рівень вкрай небажано опускати нижче $18-19 млрд (так зване правило покриття трьох місяців майбутнього імпорту). Висновок — скористатися валютою із ЗВР можна, але в обмежених обсягах.

  • Позичити гроші у інвесторів. Мова про валютні ОВДП і єврооблігації. Перші – це борг, який Мінфін залучає на внутрішньому ринку, другі – на зовнішньому. В Україні позичати долари дешевше, але обсяги грошей тут дуже обмежені. За кордоном більше можливостей, але і коштує це дорожче – зараз в районі 6-7%. У випадку затримок з МВФ, вартість ринкових запозичень точно зросте.

  • Позичити в офіційних кредиторів. Переваги кредитів міжнародних організацій – низькі відсотки (близько 3%), великі обсяги і регулярне фінансування. Програма МВФ відкриває країні шлях до отримання допомоги від інших організацій – Світового банку, Європейської комісії тощо, На відміну від коштів Фонду, ці кредити можна зараховувати безпосередньо до держбюджету, тоді як кредити МВФ, як правило, йдуть в золотовалютні резерви. «Мінус» цього варіанту – просто так грошей МВФ не дає, тільки в обмін на реформи. Як показує практика, це умова для більшості українських урядів стає нездійсненною.

Разом: Україні буде складно без втрат пережити 2020 рік, якщо уряд вирішить відмовитися від співпраці з МВФ. В першу чергу, це буде загрожувати девальвацією гривні і зростанням показника інфляції. Згідно з повідомленнями ЗМІ, зараз Україна домовляється з Фондом про 3-річну програму на $5 млрд. Тільки цих грошей уряду вистачить, але домовленість з кредитором Україні полегшить доступ до інших позик.

Цього року грошей не буде?

Україна фактично провалила короткострокову (14 місяців) програму stand-by на $3,9 млрд, яку МВФ виділив країні на час подвійних виборів 2019 року. З моменту підписання програми в грудні 2018-го, уряд отримав тільки один «стартовий» транш – на $1,4 млрд. Планувалося ще два етапи допомоги, але обидва візити місії МВФ до Києва в травні та вересні, які повинні були затвердити подальшу співпрацю України з Фондом, закінчилися безрезультатно.

Вереснева місія виїжджала з Києва вже з новою концепцією подальших переговорів: stand-by продовжувати не будуть, але тепер Україні доведеться виконати ряд умов для більш тривалої програми розширеного фінансування EFF.

Остаточні параметри співпраці має затвердити ще одна місія Фонду: її візит в уряді анонсували на початок листопада, але фахівці МВФ не поспішають їхати до Києва – причини затримки на офіційному рівні поки що ніхто так і не прокоментував.

Це проблема, як мінімум, через бюрократію: як відзначає фінансовий аналітик ICU Михайло Демків, Рада директорів Фонду може не встигнути прийняти рішення щодо України до різдвяних свят, коли керівництво МВФ традиційно перериває роботу.

Схоже, це розуміють і в команді Гончарука: після відстрочки візиту місії в Україну, члени уряду стали більш обережно висловлюватися щодо перспектив подальшого співробітництва. «Наш базовий сценарій: у 2020 році Україна буде в програмі МВФ», – заявила на презентації бюджету-2020 міністр фінансів Оксана Маркарова.

Як нам терміново потрібні гроші

Поки що тривалу невизначеність у відносинах України з Фондом не можна назвати серйозним приводом для хвилювання. Уряду не настільки принципово, коли отримати транш – в кінці 2019 або на початку 2020 року. Важливіше – сам факт співпраці, який буде означати правильний напрямок реформ у країні, — вважає Михайло Демків.

«Чинна програма МВФ – це, напевно, найкращий індикатор правильності економічного курсу влади. Але є щось важливіше траншу: наприклад, узгодження з технічною місією Фонду зобов'язань, які бере на себе український уряд», – говорить він.

Гроші Україні дійсно потрібні не «на завтра». За словами головного економіста Альфа-Банку Україна Олексія Блінова, поки що уряд не відчуває гострої потреби у рефінансуванні зовнішніх боргів: власних коштів в іноземній валюті на рахунках Мінфіну достатньо. Ще один «фактор спокою»: відомство Оксани Маркарової відновило аукціони з розміщення валютних ОВДП. Це додаткове, хоча і не безмежне джерело валюти на випадок необхідності.

Інвестиції в ОВДП: до 14,5% річних + бонус від «Мінфіну»

Але вже наступного року положення Мінфіну стане більш складним. У січні-лютому 2020 року основна маса платежів за валютними боргами припадає на доларові ОВДП, які можна рефінансувати, оскільки зазвичай головні покупці цих паперів – держбанки. А ось у березні починаються великі виплати за іншими зобов'язаннями перед МВФ і власниками українських єврооблігацій.

Найскладніший місяць 2020-го – вересень, коли за 10 днів доведеться виплатити понад $2 млрд.

Найбільші платежі держави за валютними боргами у 2020 році

Тип платежу Сума

Дата

Тип платежу

млн $

15 січня

Погашення ОВДП

313

30 січня

Погашення ОВДП

259

12 лютого

Погашення ОВДП

389

1 березня

Купон за єврооблігаціями

419

13 березня

Погашення МВФ

407

13 травня

Погашення ОВДП

325

29 травня

Погашення єврооблігацій

1000

9 липня

Погашення ОВДП

672

1 вересня

Погашення єврооблігацій

1365

1 вересня

Купон за єврооблігаціями

419

11 вересня

Погашення МВФ

407

Джерело: Альфа-Банк Україна

До цього моменту уряду важливо забезпечити собі джерела рефінансування, зазначає Блінов. Програма МВФ у цьому сенсі – головний фактор, який полегшить розміщення нових випусків єврооблігацій і відкриє доступ до дешевих кредитів Світового банку та інших донорів.

«До програми МВФ прив'язані інші фінансові інструменти, наприклад, кредит за програмою макрофінансової підтримки від ЄС, а також очікування фінансових ринків, що впливають на параметри випуску ринкових цінних паперів. Враховуючи підвищену увагу ринку до програми МВФ, нові відстрочки можуть помітно посилити сумніви інвесторів щодо позитивних змін в Україні», — вважає Блінов.

Якщо цього року з новою програмою так і не складеться, наступна можливість отримати гроші МВФ у нас буде в січні-лютому 2020 року. За словами Михайла Демківа, багато країн отримують позитивні рішення Ради директорів Фонду саме в цей період.

Тому, уряду Олексія Гочарука не можна допускати ще одного безрезультатного візиту місії МВФ в Україну. Згідно з повідомленнями ЗМІ, приїзд експертів Фонду в Київ відкладений щонайменше до другої половини листопада.

Ольга Терещенко

Коментарі - 25

+
+37
AleksandrBank
AleksandrBank
11 листопада 2019, 13:57
#
Будет весело. Нужно в МВФ и ЕС дружить. Пока все ОК, но большие выплаты могут потянуть, важно не оВГЗ их заменять, а норм кредитами -1,25-3%.
+
+30
bonv
bonv
11 листопада 2019, 17:57
#
Нехай Коломойський повертає 155 млрд грн і буде співпраця.
+
+99
Olexandrenko
Olexandrenko
11 листопада 2019, 14:12
#
В этом году никаких денег мвф не будет, как и договоренностей. январь следующего года, если не будет четкого договора и перспективы получения денег январь-февраль, курс уйдет за 27 и выше.
не нужно было просто проблемы 2019 решать за счет 2010-2021. любителям курса 24,5 аукнется после нового года.
+
+54
bonv
bonv
11 листопада 2019, 17:58
#
У зе-влади на словах все добре. І Маркарова і Гончарук в один голос кричали що вже домовились з МВФ і транш буде в цьому році.. Ні МВФ, ні траншів... Зе-популісти знову пожартували з народом...
+
+105
yarg
yarg
11 листопада 2019, 14:22
#
«Когда Украина получит деньги МВФ ?»

ну как когда ? перевыборы , бегство мародеров-зелепук на Ростов.....
+
+35
bonv
bonv
11 листопада 2019, 17:59
#
Штрафи збільшити, податки збільшити, тарифи підняти - зе-ініціативи. А співпраця з МВФ  то таке...
+
+47
S1ax
S1ax
11 листопада 2019, 16:24
#
Здавайте гривну - помогайте курсу)
+
+34
AleksandrBank
AleksandrBank
11 листопада 2019, 16:34
#
Куда сдавать? Гривны и так нету, это дефицитная валюта. В карманах заробитчан легче доллар и евро найти, чем гривну.
+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
11 листопада 2019, 18:58
#
Надо играть против НБУ...их надо получить...
+
+42
bonv
bonv
11 листопада 2019, 17:56
#
Цього року траншів від МВФ не буде. Зе-влада знову збрехала народу.
+
+69
Teilor
Teilor
11 листопада 2019, 21:43
#
В 2020 тоже.
Хорошо что ваш не брехал — страна действительно стала жити по новому.
+
0
Васян Васькин
Васян Васькин
12 листопада 2019, 9:01
#
И в чом новизна ? В том , что субсидии реально клоун-приЗедент уменьшил населению? Вот пусть те умалишенные старухи , которые голосовали за еврейского фигляра порадуются за себя и свои субсидии .
+
+16
xo4y xo4y
xo4y xo4y
11 листопада 2019, 21:14
#
Теперешняя власть единственная которая не коррупционная.А это не мало важно. Дайте людям поработать, 25 лет страну разваливали и дерибанили, а Вам сразу все надо...Нужен ли транш МВФ?! Я не совсем уверен... Думаю и без него можем уже обойтись.
+
+88
yarg
yarg
11 листопада 2019, 22:02
#
Это вам сама нынешняя власть сказала  ? они врут.
+
+15
Васян Васькин
Васян Васькин
12 листопада 2019, 9:03
#
Ага , прям вся власть из рабочих и крестьян . Один дрочит в зале ВР , другой с проститутками смс-иться , третий депутат от Коломойского ОКРУГА .
+
+13
Maleficarum
Maleficarum
12 листопада 2019, 9:15
#
Кредит  от  МВФ  важен- по  причине  захода  денег   иных  инвесторов  ВБ и ЕБРР. Сама  программа  МВФ  в пять  ярдов  в период  четыре- пять лет по  сумме  «не  аховая».   Само  сотрудничество с МВФ то  маяк   как  для  инвесторов и кредиторов.. Миркую  что  при  работающей  программе  МВФ- солидные деньги  зайдут и под  рынок  земли.. Кстати    по сумме  инвестиций за  те пять  лет  что  работала  бы  программа МВФ- была  бы  большей  всего  кредита  МВФ.
+
+20
yarg
yarg
12 листопада 2019, 9:18
#
Не зайдет ничего. землю же иностранцам продаватт не будут. перепишут ее на коломойского, да и все.
+
+13
Maleficarum
Maleficarum
12 листопада 2019, 9:27
#
Будут  продавать Нет  иного  выхода.. Нет  более ничего  под  чтобы  завели  сюда  лавэ  толстосумы (  Западные Восточные  и доморощенные) Без  продажи  земли-  однозначный  дефолт    страны. Как  бы  ни  пыжились  по  ОВГЗ и прочих «евробондах». Все  предыдущие программы МВФ  вопрос  продажи  земли  -поднимали. Но все  правительства подписывая  меморандумы с фондом = сей вопрос  откладывали  в  долгий  ящик  Теперь  время «Ч»  наступило  Без  это  рынка-  дефолт  со всеми  вытекающими последствиями.. И вопрос  назрел сей  ещё и по  иной  причине-  самой  «капитализации»  Украины  стало меньше  из=за оккупации Крыма и части Восточной Украины. Заход  денег  Запада  под  землю- то своего  рода и  залог сохранения  Украины  хоть  уже в  этих  границах.
+
0
Captain  Cisco
Captain Cisco
12 листопада 2019, 9:36
#
А дефолт это и так единственное решение,если не делать ставку на снижение налогов,бизнес и частную инициативу. Чего как мы видим не будет.
+
0
Васян Васькин
Васян Васькин
12 листопада 2019, 10:48
#
Про дефолт мы слышим с 14 года.
+
0
bonv
bonv
12 листопада 2019, 11:14
#
З цією зе-владою Коломойського може і дефолт бути. Беня сам про його цілющу властивість розпинався..
+
0
bonv
bonv
12 листопада 2019, 11:07
#
Розпродадуть зе-владні землю і в Ростов чи Ізраїль?
+
0
yarg
yarg
12 листопада 2019, 11:11
#
Ну дефолт и дефолт. делов-то. один уже был в 2015 - переживем и другой.

заодно погоним зеленых на Ростов - уже польза.
+
+10
igor75
igor75
12 листопада 2019, 15:41
#
Робота з МВФ це маяк, що країна в великій опі...
+
0
bonv
bonv
12 листопада 2019, 15:44
#
Тому краще в кеші перечекати...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися