Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 січня 2019, 8:01

Комуналка, проїзд та їжа: що буде дорожчати у 2019 році

В цьому році життя в Україні помітно подорожчало. Виросли цінники практично на все — починаючи від комуналки, закінчуючи хлібом і молоком. Темпи подорожчання за багатьма товарами і послугами явно перевищили як загальну інфляцію в країні, так і зростання зарплат.

У наступному році — краще не буде, — попереджають експерти. Варто очікувати зростання цін на більшість споживчих товарів і послуг.

«Мінфін» розбирався, як зміняться цінники в українських магазинах у 2019 році і що подорожчає найбільше.

Комунальні послуги

У листопаді цього року на вимогу МВФ уряд підвищив ціни на газ для населення на 23,5% — до 8,55 тис. грн. за тисячу кубометрів. Це запустило процес подорожчання всієї комуналки. Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), вже затвердила нові тарифи на опалення і гарячу воду практично для всіх теплокомуненерго. Вони набудуть чинностіз 1 січня 2019 року і в середньому по країні виростуть на 18-25%. Це навіть більше, ніж очікувалося на етапі підвищення цін на газ. Тоді уряд озвучував діапазон подорожчання на 16-18%. «Крім газу, в нових тарифах врахували підвищення інших витрат теплокомуненерго — зарплат, транспортної складової, витратних матеріалів, витрат на утримання мереж та ін.», — пояснив співзасновник фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

І це далеко не останні ціни. Уже відомо, що газ буде дорожчати ще в два етапи — з квітня 2019 року — на 18% (тобто більш ніж до 10 тис. грн. за тисячу кубів) і з жовтня наступного року — до «економічно обґрунтованого рівня». На сьогоднішній день Україна купує імпортний газ за $330-340 і не виключено, що ціна не буде зростати. Адже довгострокових контрактів у нас немає — беремо газ за так званими спотовими контрактами, тобто «сьогодні на сьогодні», а це найвищий тариф.

«Ні« Дюссельдорф +», за якою розраховується так звана «ринкова» ціна газу, ні «Роттердам +», за якою розраховується вартість вугілля, не створюють передумов для зниження цін. Ці формули ціни лише піднімають. Буде дорожчати не тільки газ. Про підвищення тарифу на електроенергію вже теж неодноразово заявляли. Висока ціна на газ — це висока ціна на опалення і на гарячу воду. Висока ціна на вугілля — тягне збільшення тарифу на електроенергію, і відповідно, на поставку води. А отже, зростуть і всі тарифи приблизно на 15-20% протягом року», — пояснив «Мінфіну» голова Житлового союзу України Олександр Скубченко.

Бензин і транспорт

За словами економіста Олексія Куща, автомобільне паливо і транспортні послуги в наступному році залишаються одними з основних претендентів на подорожчання. Як мінімум, ціни зростуть на відсоток інфляції (7,4%), але, швидше за все, ще істотніше — на 9-12%.

На перший погляд, особливих причин для занепокоєння зараз немає. За даними консалтингової компанії «А-95», ціни на всі види палива в Україні падають. Правда, обвал відбувається після рекордного зростання, коли вартість бензину впритул підібралася до 35 грн./л. 

Причина зниження цін — здешевлення нафти. Втім, нашим водіям розслаблятися не варто. За словами керівника спеціальних проектів НТЦ «Психея» Геннадія Рябцева, вартість автомобільного палива на українських заправках залежить не тільки від світових нафтових котирувань, але і від курсу долара — кожна додаткова гривня в курсі це плюс 60 коп. на літрі бензину. У держбюджеті-2019 закладено прогнозний курс на кінець року — 29,4 грн/$. А деякі експерти прогнозують подорожчання долара і до 30 грн. Це означає, що бензин може подорожчати на 1,2 грн/л.

Швидше за все, будуть рости розцінки і на транспортні послуги. Нещодавно страйкували маршрутники в Полтаві, перед цим був бунт перевізників в Херсоні та Черкасах. Перевізники вимагають від місцевої влади дозволити їм підвищити ціни на проїзд. За їх підрахунками, собівартість проїзду зараз наближається до 8 грн. з людини, а на деяких маршрутах — до 10 грн. А так як громадський транспорт в більшості міст працює вкрай слабо, приватні перевізники можуть домогтися свого і все ж переконати місцевих чиновників підвищити ціни на проїзд, як мінімум на 10-15%.

Ліки

Дорогим в наступному році буде і лікування. Динаміка цін на ліки, на думку директора Агентства медичного маркетингу Юрія Черткова, набагато випередить інфляцію і досягне 15-20%. «Позначиться зростання цін на імпортну сировину та закриття багатьох аптек, чого зараз домагається держава. З ринку явно прибирають невеликі аптеки, які з нового року змушують ввести касові апарати і безготівкові розрахунки. Така державна політика посприяє послабленню конкуренції і, відповідно, зростання цін», — упевнений він.

Варто відзначити, що і зараз ліки в Україні коштують часом дорожче, ніж в Європі, а націнки на деякі препарати перевищують 100-200%.

Нерухомість

Начальник відділу продажів міні-міста SVITLO PARK Олександр Панфілов розповів «Мінфіну», що в 2019 році житло в новобудовах може подорожчати на 10-15%.

«У зв'язку з прийняттям нових будівельних норм, у великих містах, в тому числі і в Києві, може різко скоротитися будівництво житла. Але головним фактором, який вплине на ціноутворення, може стати постійно зростаюча вартість будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робіт. Наприклад, у 2018 році подорожчання будівництва склало в середньому від 20 до 35%, що вже «додало» мінімум 10-15% вартості в цінник для покупця», — вважає експерт.

За його словами, у 2019 році найбільше зростання буде спостерігатися на повноцінні 1-кімнатні квартири площею 36-40 м2 з великою кухнею і окремою спальнею. На сьогоднішній день це найбільш ліквідний вид квартир, що продаються. Зростання вартості такого житла в об'єктах формату «місто в місті» може скласти до 20%.

Директор Residential Development Solutions Ярослава Чапко також прогнозує, що зростання цін у гривні продовжиться і в 2019-2020 рр. Квартири можуть подорожчати, мінімум, на 15%.

Читайте також: Що буде з цінами на нерухомість у 2019 році

А ось найменш ліквідні квартири на вторинному ринку, зокрема, гостинки та хрущовки, навпаки, можуть продовжувати дешевшати. Цього року ціни на них просіли на 7-10%, так як купувати старе і дуже дороге в обслуговуванні житло хоче все менше громадян. За даними SV Development, в Києві вартість середньостатистичного квадратного метра житла за 2018 рік впала на 50 доларів — до 1046 доларів.

Хліб і цукор

На думку голови Асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенко, українцям варто готуватися до подорожчання хліба і всієї випічки, як мінімум, на 15%. Тобто якщо зараз буханець пшенично-житнього хліба в середньому по країні коштує 15 грн., то в наступному році цінник складе не менше 17,5 грн.

І це при тому, що в 2018 році, за даними Міністерства аграрної політики, наша країна зібрала рекордний урожай зерна — близько 66,4 млн. т. Це навіть більше, ніж в 2016 році, який вважався «еталонним». Але багато — не означає добре. Якість нинішнього врожаю залишає бажати кращого, що самі аграрії пояснюють несприятливими погодними факторами (зокрема, літньої посухою). У підсумку, з усього врожаю пшениці більше половини — це фураж, який теоретично придатний лише для виробництва кормів. Продовольчої пшениці не так багато. А якщо врахувати ще й активний експорт зерна і залежність цін на внутрішньому ринку від зовнішньої кон'юнктури, то про дешевий хліб в наступному році можна тільки мріяти, — пояснив «Мінфіну» Олексій Дорошенко.

Плюс — у вартість хліба пекарі закладуть і зростання мінімальних зарплат, комунальних витрат та ін.

Українців готують і до подорожчання цукру. Зростання буде істотним — до 25-30%, — вважає Дорошенко. Замість нинішніх 13,5 грн./кг, доведеться платити до 17,5 грн./кг.

Це якраз та динаміка, з якою у 2018 році ціни на цукор падали. У нинішньому році цукор став лідером за здешевленням. Причина — занадто великі обсяги цукроваріння — українці просто не змогли з'їсти всі запаси солодкого. Експорт же, хоч і зростає, але поки не такий великий, щоб істотно впливати на внутрішні ціни.

Навесні цього року аграрії вирішили виправити ситуацію, скоротивши посіви під буряк. За даними профільної асоціації «Укрцукор», площі під цією культурою зменшилися на 12%. Самого буряка зібрали на 10% менше, ніж в минулому році — 13,5 млн. т. Плюс — в нинішньому врожаї знижений рівень цукристості (16,4% проти торішніх 17,3%). Так що в підсумку цукру зварять на 18% менше, ніж у минулому сезоні — 1,7 млн.т, — спрогнозували в профільній асоціації. Але це все одно більше, ніж з'їдають українці (1,37 млн.т в рік). Проблему надлишків, як вважають в асоціації, вдасться вирішити за рахунок більш активного експорту. В наступному році хочуть вивезти з країни не менше 500 тис.т. Основним покупцем нашого цукру, як очікується, стане Узбекистан.

Овочі та фрукти

На думку Олексій Дорошенко, в наступному році ціни на овочі та фрукти в Україні залишаться незмінними — не буде ні зростання, ні зниження. «Причина — жорстка конкуренція з імпортом. Справа в тому, що у нас і овочі і фрукти внутрішнього виробництва вже практично зрівнялися за ціною з імпортними, зокрема, з Польщі. Тому як тільки наші фермери захочуть «задерти ціни», вони тут же побачать падіння продажів», — впевнений експерт. Винятком з правила, на його думку, може стати хіба що картопля. У лютому ціни на нього можуть зрости на 15-20% через відсутність потрібної кількості якісних сховищ. Запаси ризикують просто померзнути, що різко знизить пропозицію якісного продукту на ринку. Варто очікувати також зростання цін на нішеві культури, наприклад, гриби. Якщо в цьому році продавці просять за них 35 грн./кг, то в наступному році доведеться платити вже 45 грн./кг, — прогнозує Дорошенко. Причина — ці продукти довгий час були «недооціненими», а тепер українці їх, нарешті, розсмакували.

Молоко і м'ясо

Молоко і молочні продукти у 2018 році подорожчали на 17-20%, — констатують в аграрному відомстві. Зараз ця продуктова група коштує в українських магазинах вже дорожче, ніж в польських або угорських. Тому і далі переписувати цінники виробникам буде складно — попит на молочку і так сильно обвалився. На даний момент, за даними цінового моніторингу Мінагрополітики, зростання цін на молочну групу практично припинилося. За останній місяць молоко подорожчало на 1% — до 19,98 грн./л.

З м'ясом ситуація інша. Ціни на нього теж зашкалюють. Деякі сорти яловичини торговці продають вже по 120-150 грн./кг, курятина коштує до 70 грн./кг, свинина — до 100 грн./кг. Але в наступному році, на думку Олексія Дорошенко, м'ясо продовжить дорожчати і ціни на нього підвищаться на 18-20%. Тобто телячу вирізку будемо купувати вже по 170-180 грн./кг, а куряче філе — по 80 грн./кг. «Подорожчання найбільше торкнеться якраз преміальних сортів м'яса — вирізки, філе. Справа в тому, що такого м'яса в Україні не вистачає. Плюс — загальна пропозиція на ринку знизилася через епідемію африканської чуми свиней (АЧС) в Україні. Галузь досі так і не відновилася після спалахів захворювання», — вважають в Асоціації постачальників торговельних мереж.

Торговці не знизять свої цінові апетити, навіть якщо українці стануть купувати менше м'яса (а зниження споживання неминуче при такому зростанні цін), так як на ринку немає надлишку продукції, — впевнені експерти. Серед об'єктивних чинників підтримки м'яса вони називають зростання цін на корми і збільшення імпорту, зокрема, в ЄС, куди відправляють все більше нашої курятини.

Марія Коливанова

Коментарі - 11

+
+154
Андрей Иванов
Андрей Иванов
4 січня 2019, 9:36
#
Цены на продукты у нас практически мировые. Услуги еще дешевле (проезд, связь). Но скажем ремонт автомобиля уже стоит очень дорого именно за работу. Коммуналка уже почти по мировым ценам. Только зарплата у нас в 3-10 раз меньше наших европейских соседей. Продукты питания, промтовары не должны существенно дорожать, в пределах курса валют. Услуги могут пропорционально увеличению зарплат. Коммуналка вот тут каждый на своей шкуре ощущает плюс до 40 % до конца года (благо сейчас нефть и газ дешевеют).
+
0
Foreck.info Ломакин
Foreck.info Ломакин
6 січня 2019, 1:49
#
В 3 раза??? мировых европейских соседей?
+
+5
Андрей Иванов
Андрей Иванов
6 січня 2019, 18:36
#
Что Вас смущает? Поляки зарабатывают в 3 раза больше в среднем, чехи в 4 раза, румыны, болгары в 1,5- 2 раза. В Германии зарплата 1500 евро на руки это обычная зарплата. Выше только у врачей, инженеров. В Берлине, Мюнхене больше. В 10 раз выше в Дании, Норвегии, Швеции, но и цены там в 2 раза выше. Швейцарцы ездят за продуктами в Австрию и Германию.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
7 січня 2019, 13:44
#
«Швейцарцы ездят за продуктами в Австрию и Германию.» — Украина также за продуктами, вещами и машинами «ездит» в Европу. Наверно сильно богаты. )
+
+90
AleksandrBank
AleksandrBank
4 січня 2019, 9:39
#
Большинство умозаключений взяты с воздуха. Ну кроме недв-ти, где из-за новым норм стройка выходит дороже.

Насчет подорожания продуктов в самом начале года, зимой они и так почти все растут вся молочка и мясо. Бензин завязан от курса и цен на мировых рынках. Остальная продукция будет зависеть от урожая в УКРАИНЕ и ситуации в мире.
+
+15
Андрей Иванов
Андрей Иванов
4 січня 2019, 12:02
#
Согласен, от урожая, от цен на мировом рынке. И еще от возможности продать на мировом рынке. Возьмем яблоки, картошка, сахар — на мировом рынке нет возможности продать и цена на картошку 5-6 грн, а яблок 7-8 грн. просто смешные. В 2014 г. те же яблоки стоили 17-20 грн. А подсолнечное масло, яйца цена будет зависеть от мировой, если у нас не смогут купить, то вывезут всё за бугор.
+
0
Alex Axel
Alex Axel
4 січня 2019, 12:37
#
Картошки по 5грн зимой уже второй сезон нет, даже в сетках осенью не везде по 5 было, вроде через беларусь на рашу везут

Да цена на газ 8.54892 +2-5% — приведение к н.у. хотя гройсман сказал можно не платить эти %
+
+27
Leonid Kramorenko
Leonid Kramorenko
4 січня 2019, 20:00
#
Есть некоторые моменты касательно ценообразования и они продиктованы совсем не мировыми ценами и даже не урожаем, а тупорылым желанием срубить денег. Т.н. сезонных цен, как у нас это принято, нету нигде в мире — например, банан в США стоит 1 доллар круглый год, всё остальное так же имеет одну цену. У нас же, скажем, огурцы летом до 2грн., а зимой под 60 грн. Второй момент связан с товаропроизводителем — наш всё, что не продал на экспорт, толкает на внутренний рынок по экспортной цене, а в мире принято понижать цену на внутреннем, чтобы защищать его от внешнего импорта и стимулировать потребление. Так что все эти «мировые тенденции» лишь способ заработать, не более.
+
+15
vlad9486
vlad9486
7 січня 2019, 14:28
#
Цены везде продиктованы желанием срубить бабла, но конкуренция желающих это сделать приводит к стабилизации цен и идет на пользу потребителю. У нас они сильно меняются как раз из-за недостатка этого желания. У нас цены на огурцы зимой значительно выше как раз из-за тупорылого нежелания срубить бабла. Если бы было больше желающих запасти летом огурцы, а зимой срубить бабла, это бы приводило к дорожанию огурцов летом и удешевлению зимой и все было бы как в США. Но у нас же полуграмотные управленцы создали традиции борьбы со спекуляциями вместо правил для здоровой конкуренции.

Разница цен — корм для спекулянта, он рад бы не уменьшать ее, но он это делает.
+
+54
LGroves
LGroves
4 січня 2019, 13:00
#
из-за новым норм стройка выходит дороже
Стройка, может быть, и выходит дороже, но «маржовую» губу застройщики закатали. За 2018-й год падение цен на жильё в новостроях Киева составило ~20%. Впрочем, барыгам этот показатель не мешает дальше кукарекать про «подорожает на 10-15%» :-D
+
+4
AleksandrBank
AleksandrBank
4 січня 2019, 13:37
#
Ситуация будет рассасываться не менее 3 лет, объемы строительства жилья будут падать.
Коммерческой недвижимости отдельно — врятли.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися