Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 березня 2018, 7:46

Перший пішов. «Дочки» російських держбанків йдуть з України

На початку цього тижня одна з «дочок» російських держбанків — БМ Банк — офіційно оголосила про вихід з українського ринку. Цю заяву складно назвати несподіваною, банк давно готувався згорнути діяльність. Однак здача ліцензії БМ може стати передвісником виходу з країни й інших фінустанов з російським держкапіталом.

На початку цього тижня одна з «дочок» російських держбанків — БМ Банк — офіційно оголосила про вихід з українського ринку.
Фото: iPress.Ge

Як живеться

Анексія Криму та початок війни на Сході спонукали українську владу до введення санкцій проти російських компаній й приватних осіб. Обмеження торкнулися й українських банків, в капіталі яких бере участь російська держава.

У «чорному» списку опинилися БМ Банк і ВТБ (обидва підконтрольні російському ВТБ Банку), Сбербанк (100% капіталу належить Сбербанку Росії, головним акціонером якого є російський центробанк), Промінвестбанк (на 99,7% належить російському Внєшекономбанку). П'ятою в цьому списку була ще одна «дочка» російського Ощадбанку — VS Bank (Україна). Але в кінці минулого року її купив Сергій Тігіпко та приєднав до своєї фінустанови — Таскомбанку.

Зараз російським «дочкам» заборонено будь-яким чином виводити капітал за межі України. У той же час обмеження не поширюються на проведення розрахунків на території країни, виконання зобов'язань перед вкладниками й клієнтами банків, збільшення капіталу тощо. У березні цього року РНБО продовжила санкції проти банків й президент Петро Порошенко затвердив це рішення. Банки з приватним російським капіталом обмеження не торкнулися.

Введення санкцій не надто вплинуло на результати роботи російських «дочок», у яких й без того вже були проблеми. Так, тільки за 2017 рік їх чисті активи скоротилися на третину. При цьому портфель депозитів фізосіб зменшився на 28%, а юросіб — на 34%.

Відразу після введення обмежень щодо російських «дочок» в Нацбанку натякнули, що тим пора задуматися про відхід. Заступник голови НБУ Катерина Рожкова тоді заявила, що у російських держбанків немає майбутнього в Україні і назвала два найімовірніших сценарії: продаж або згортання діяльності.

«Це повинен бути або реальний інвестор, який розуміє, що з цим робити, або вони повинні потихеньку зменшуватися в розмірах і дуже тихо йти. Обидва ці шляхи можливі", — заявила Рожкова. Вона також пообіцяла, що фінустановам під санкціями не стануть створювати проблеми, поки вони дотримуються закону і виконують нормативи.

БМ Банк

Першим до ради регулятора прислухався БМ Банк (колишня назва — Банк Москви), підконтрольний російському ВТБ Банку. 19 березня його акціонери прийняли рішення припинити банківську діяльність фінустанови, але зберегти юридичну особа.

Банк залишить ринок тихо й мирно. За 180 днів він виконає всі свої зобов'язання перед клієнтами, в першу чергу — перед вкладниками. Частину своїх активів він цілком може розпродати. Офіційне клопотання в НБУ про відкликання банківської ліцензії банк направить у вересні. Плани щодо подальшої діяльності юрособи акціонери поки не розкривають. Але є чутки, що група ВТБ не проти спробувати свої сили на небанківському фінансовому ринку і зареєструвати фінансову компанію.

Такий фінал БМ Банку — цілком закономірний. У 2017 році фінустанова активно шукала покупця. Так, на початку 2017 року голова групи Андрій Костін заявляв, що на БМ Банк претендує 4 покупця, і ситуація проясниться вже до березня. Тоді ж Костін пообіцяв, що якщо продати БМ не вийде, його приєднають до іншої української «доньки» групи — ВТБ Банку Україна.

У березні ситуація не прояснилася, але з'явилися нові дедлайни продажу. Їх озвучив перший заступник голови ВТБ Юрій Соловйов, який розповів, що на фінустанову претендує український інвестор, а також консорціум інвесторів з Європи й США. Саму угоду повинні були укласти протягом 3-4 місяців.

Минув час і до осені БМ вирішив скоротити мережу відділень. Він закрив кілька представництв в Івано-Франківську, Львові, Києві, Кривому Розі та Умані. Про продаж вже не йшлося. Банк фактично «випав» з інформаційного простору й знову «сплив» тільки з повідомленням про здачу банківської ліцензії.

А ось родич БМ Банку — ВТБ Україна — вирішив скористатися другим рецептом від НБУ й максимально стиснути свій бізнес. На початку 2018 року голова ВТБ Андрій Костін заявив, що фінустанова згорне діяльність і залишить тільки один або два офіси в Києві. Експерти не виключають, що до кінця року ВТБ також заявить про вихід з ринку.

Покупців поки немає

Що стосується двох інших доньок російських держбанків — Промінвестбанку й Сбербанку — їм також доводиться несолодко. Санкції не тільки ускладнюють їм роботу в Україні, але й не дають покинути її.

«Банки з російським державним капіталом потрапили під перехресний вогонь санкцій, який ускладнює їм як роботу на українському ринку, так і вихід з нього. З одного боку, НБУ забороняє їм погашати борги перед материнськими структурами. З іншого, американські санкції забороняють покупку акцій банків, випущених після введення санкцій, емісію яких банки проводили в процесі докапіталізації. Тим самим вони обмежують коло потенційних інвесторів», — пояснює аналітик банківського сектора ICU Михайло Демків.

ВіЕс банк перебував під українськими санкціями, але не під американськими. Через це йому вдалося знайти покупця, — стверджує Демків.

Незважаючи на обмеження, в ЗМІ дуже часто з'являється інформація про претендентів на покупку того чи іншого активу з російським держкапіталом. Найактивніше обговорюється покупка Сбербанку. Ще в минулому році його сватали двом російським бізнесменам — Григорію Гусельникову і Саїду Гуцерієву. Примітно, що останній потрапив в список осіб, наближених до російського уряду і особисто президента Путіна.

Чутки виявилися правдивими — бізнесмени дійсно подали в НБУ документи для укладення угоди. Але регулятор їх забракував під приводом, що вони не дозволяють повністю перевірити інвесторів на відповідність українському законодавству. За однією з версій, підставою для відмови стала недостатність власних коштів покупців і непідтверджені дані про джерела походження їхніх капіталів.

Наступний претендент на український Ощадбанк не змусив себе довго чекати. Їм став білоруський Парітетбанк. У грудні минулого року він подав документи в НБУ, де вони знаходяться на розгляді до сих пір. Сильно сподіватися на укладення угоди не доводиться. Як стверджує російський КоммерсантЪ, регулятор навряд чи дозволить купівлю, адже головний акціонер Паритету — Віктор Шейман — знаходиться під санкціями США і ЄС. Але все це чутки, офіційної заяви поки не було.

На Промінвестбанк також претендувало кілька покупців. Серед них і угорська OTP Group. Але восени минулого року угорці передумали.

«З Промінвестбанком не вийшло тому, що він не відповідав нашому портфелю. Ми шукаємо, в першу чергу, такий банк, який здатний генерувати бізнес, тобто банк, який дає не тільки інфраструктуру або портфель, тому що це короткостроковий ефект: портфель закінчиться, а інфраструктуру не потрібно купувати, тому що вона у нас і так є», — розповів голова ради директорів OTP Bank Шандор Чані.

Крім ОТП покупкою Промінвеста свого часу цікавилися бізнесмени Нурусулім Аркалаев, Сергій Тронь, Олександр Ярославський, Максим Микитась та екс-глава СБУ Валерій Хорошковський. Хтось сам відмовлявся від покупки, комусь НБУ показував «червоне світло». В результаті дочку Внєшекономбанка так і не вдалося просватати. Вона як і раніше в пошуку покупців.

Жорстка дорога

Якщо операції з продажу не відбудуться, у російських банків залишиться два шляхи. Перший — піти по стопах БМ Банку або ВТБ.

«Найвірогіднішим сценарієм буде зниження обсягів балансів банків за рахунок погашення та продажу частин кредитних портфелів з паралельним зменшенням обсягу депозитів. Я не виключаю, що, крім БМ Банку, інші також можуть вирішити здати ліцензію. Це — цілком цивілізований спосіб виходу з ринку», — прогнозує Демків.

Інший можливий шлях веде прямо до Фонду гарантування вкладів (ФГВФО). І хоча у Фонді кажуть, що не чекають такого сценарію, там до нього цілком готові. У будь-якому випадку, все буде залежати від політичної ситуації.

«Ми готуємося до будь-якого сценарію. Після того, через що ми пройшли за останні 4 роки, нас мало чим можна здивувати. Я не думаю, що при прийнятті таких політичних рішень, Фонд будуть питати. Як нас не питали про Дельту або Приват », — говорив в інтерв'ю« Мінфіну »заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик.

Що всередині

І влада, і експерти в один голос стверджують, що у разі реалізації найгіршого сценарію (тобто передачі банків у ФГВФО) шоку для системи не буде. Адже їх частка на ринку вже не настільки велика, щоб викликати великі потрясіння.

«Мінфін» вирішив подивитися, чи це так. Виявилося, що за станом на 1 січня 2018 року на 4 «дочки» російських держбанків припадало лише 5,62% від чистих активів всієї банківської системи України. Левова частка припадає на Ощадбанк. Більш того, Сбербанк — єдиний прибутковий фінустанова в цьому списку.

Основні показники «дочок» російських держбанків*

Банк Чисті активи, млрд грн Частка на ринку Загальні зобов'язання, млрд грн Частка на ринку Депозити фізосіб, млрд грн Частка на ринку Депозити юросіб, млрд грн Частка на ринку
Фінрезультат за 2017 рік, млрд грн
Сбербанк 42,363 3,17% 37,126 3,17% 7,982 1,67% 3,168 0,74% 0,132
Промінвестбанк 20,091 1,50% 13,943 1,19% 4,145 0,87% 4,436 1,04% 7,6
ВТБ 11,498 0,86% 10,208 0,87% 3,307 0,69% 1,568 0,37% 4,1
БМ Банк 1,147 0,09% 0,898 0,08% 0,544 0,11% 0,273 0,06% 0,172
Усього 75,101 5,62% 62,178 5,31% 15,979 3,34% 9,446 2,21% -

*банки розташовані за розміром чистих активів — від більшого до меншого. Для наочності вказали загальні співвідношення головних показників 4-х банків до загальної банківської системи. Дані НБУ на 01.01.2018

Якщо розглядати ринок платіжних карт та інфраструктуру, частка російських «дочок» ще менша. Наприклад, сукупно на них припадає 189 000 активних платіжних карт (тобто карт, за якими була зафіксована хоча б одна видаткова операція за три останніх місяці). Тобто на 4 банки зараз припадає лише 0,55% від загальної кількості активних карт, випущених українськими банками.

Карти та інфраструктура «дочок»*

Банк Активні карти клієнтів, одиниць Частка на ринку Банкомати, одиниць Частка на ринку Термінали, одиниць Частка на ринку Відділення, одиниць Частка на ринку
Сбербанк 102 862 0,30% 258 1,39% 4 597 1,83% 118 1,24%
Промінвестбанк 47 059 0,14% 151 0,81% 145 0,06% 56 0,59%
ВТБ 35 079 0,10% 75 0,40% 43 0,02% 31 0,33%
БМ Банк 4 060 0,01% 15 0,08% 20 0,01% 16 0,17%
Всего 189 060 0,55% 499 2,68% 4 805 1,92% 221 2,33%

*банки отранжіровани за кількістю активних платіжних карт. Дані НБУ на 01.01.2018

«Мінфін» також вирішив подивитися, яку частку на ринку мають банки з приватним російським капіталом. Таких зараз чотири: Альфа-Банк, Укрсоцбанк і Банк Форвард і Перший Інвестиційний Банк.

Частка цих чотирьох банків більше, ніж «дочок» російських держбанків. Але вона також порівняно невелика.

Основні показники*

Банк Чисті активи, млрд грн Частка на ринку Загальні зобов'язання, млрд грн Частка на ринку Депозити фізосіб, млрд грн Частка на ринку Депозити юросіб, млрд грн Частка на ринку
Фінрезультат за 2017 рік, млрд грн
Альфа-Банк 49,530 3,71% 45,552 3,88% 23,607 4,93% 17,758 4,16% 0,654
Укрсоцбанк 29,248 2,19% 24,092 2,05% 10,907 2,28%

8,330

1,95% 3
Банк Форвард 1,809 0,14% 1,965 0,17% 1,508 0,32% 0,033 0,01% 0,639
Перший Інвестиційний Банк 1,5 0,12% 1,3 0,11% 0,374 0,08% 0,878 0,21% 0,001
Всего 82,087 6,16% 72,909 6,21% 36,396 7,61% 26,999 6,33% -

*банки розтаовані за розміром чистих активів — від більшого до меншого. Для наочності вказали загальні співвідношення головних показників 4-х банків до загальної банківської системи. Дані НБУ на 01.01.2018

У роздрібному сегменті ця трійка значно випереджає «дочки» держбанків. На них припадає 6% (2 млн) від усіх платіжних карт. Велику частину цього показника забезпечує Альфа-Банк.

Карти та інфраструктура*

Банк Активні карти клієнтів, одиниць Частка на ринку Банкомати, одиниць Частка на ринку Термінали, одиниць Частка на ринку Відділення, одиниць Частка на ринку
Альфа-Банк 1 634 272 4,69% 124 0,67% 266 0,11% 187 1,97%
Укрсоцбанк 448 099 1,29% 578 3,11% 7 296 2,90% 231 2,43%
Банк Форвард 8 570 0,02% 0 0 20 0,01% 20 0,21%
Перший Інвестиційний Банк 8 386 0,02% 40 0,22% 151 0,06% 33 0,35%
Всего 2 099 327 6,02% 742 4,00% 7 733 3,08% 471 4,96%

*банки розташовані за кількістю активних платіжних карт. Дані НБУ на 01.01.2018

Олекса Рябуха

Коментарі - 27

+
+64
Дмитрий Сергеенко
Дмитрий Сергеенко
23 березня 2018, 8:44
#
И враг бежит, бежит, бежит!!!
Можно только приветствовать такое начинание!
Давно проверено — чем меньше агрессивного капитала, производства, ресурсов будет в украинской экономике, тем светлее беззаботнее, проще будет жизнь этой страны!
+
+31
neverice
neverice
23 березня 2018, 10:26
#
Соглашусь. Наличие банков и капитала, подконтрольных внешнему государству (не частном инвестрам) несет определенную угрозу рынку. Дает больше возможностей по созданию интегрированых цепочек с последующим уничтожением сначала внутренних конкрентов, а потом сдача интересов в пользу структур своего государства либо в случае занятия монопольного положение — диктование условий. Например, можно представить ситуацию, если бы Сбербанк занимал долю рынка, аналогичную Привату.
+
0
ballistic
ballistic
23 березня 2018, 12:22
#
З іншого боку, якщо ворог раптом САМ вирішив відступити, це може означати щось негарне…
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
23 березня 2018, 12:25
#
Обычно это сигнализирует всего-лишь о смене стратегии
и об изменении направлений нанесения очередного удара.
+
0
ballistic
ballistic
23 березня 2018, 12:58
#
Якщо скласти до купи відмову від транзиту газа та вихід всіх російських банок, то схоже на «підготовку
території до зачистки».
А якщо врахувати відверті міжнародні провокації і зухвалу поведінку, то все сходиться — Кремль готовий до повної ізоляції і планує велике протистояння з цивілізованим світом.

Дуже хочу помилитися в своїх оцінках.
+
0
ballistic
ballistic
24 березня 2018, 0:32
#
А Ви з-за поребрика пишете? Бо на наш погляд на Донбасі ОРДЛО, а не ЛДНР.
Правильно, що бакси скуповуєте. Але не забувайте про статтю 88, яку ВВХ скоріш за все реінкарнує…
:)
+
+192
observer72
observer72
23 березня 2018, 13:15
#
Наверное поэтому украинцы разбегаются из «светлой и беззаботной и простой жизни»? Не в состоянии переносить такого счастья… Если что: https://minfin.com.ua/2018/03/21/32879030/
Кстати, и европейцы/американцы/китайцы/японцы… что-то не торопятся занять нишу, освободившуюся после ухода росбанков… Даже наоборот, при первой возможности, стараются сбежать сливая/сбрасывая активы…
Хотя, Вы, наверное, правы: чем меньше производства — тем лучше: воздух чище…
+
0
Anatoliy France
Anatoliy France
24 березня 2018, 0:30
#
Ой ой, ойой… смотрите что это летит, самолет? нет! Птица? нет! Это летят мимо номерные и их ложь!!!
https://minfin.com.ua/2018/03/21/32878342/
https://petrimazepa.com/pocti_polovina_zarobitcan_ne_planiruet_vozvrasatsa_v_evropu_snova

Все они возвращаются с деньгами и остаются в Украине!
А номерные продолжают прогибаться по 11 рублей за комментарий.
+
+38
observer72
observer72
24 березня 2018, 13:26
#
Вам платят 11 рублей? Хотя, больше такое и не стоит.
По-поводу возвращаются и остаются позабавило особенно.
И подтвердило мой предыдущий тезис.
+
+155
Сергей Гончаренко
Сергей Гончаренко
23 березня 2018, 10:26
#
Альтернативы и так немного, а будет еще меньше.
+
0
laa1999
laa1999
23 березня 2018, 11:48
#
Альтернатива чему?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
23 березня 2018, 12:27
#
Перспективам развития государственного российского банковского бизнеса в Украине.
+
0
Anatoliy France
Anatoliy France
24 березня 2018, 0:42
#
Sounds good.
+
+4
ramarren
ramarren
23 березня 2018, 13:21
#
БМ-банку. Очень важный и системообразующий банк, уход которого с рынка, как говорят некоторые товарищи, прямо наносит вред каждому гражданину Украины.
+
0
Anatoliy France
Anatoliy France
24 березня 2018, 0:33
#
Я сразу почувствовал уход БМ Банка с Украинского рынка… чувствую — чаю захотелось!
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
25 березня 2018, 15:05
#
«чувствую — чаю захотелось»

С сахаром или без?
+
0
mary27
mary27
19 червня 2018, 13:19
#
Зря вы так.
Очень приятный был банк.
Кроме того, они специализировались на сейфовых ячейках.
+
0
ramarren
ramarren
20 червня 2018, 13:35
#
Так я и не говорил о том, что он был неприятный. А лишь указал, что он был довольно нишевый и уж каждого гражданина Украины никак не мог касаться.
+
0
mary27
mary27
20 червня 2018, 19:01
#
Согласна.
Действительно нишевый банк.
+
+39
Qwerty1999
Qwerty1999
23 березня 2018, 11:49
#
Исходя из динамики убытков, перспективы Проминвестбанка однозначно плачевны.
Если Внешэкономбанк не примет предложение Ярославского о продаже Проминвестбанка (как он это сделал в 2017 году), то через два года уже и продавать будет нечего да и покупать никто не будет — банк уйдёт на ликвидацию через ФГВФЛ.

Но ведь всегда приятнее «на зло маме отморозить уши» поэтому владельцы Проминвестбанка могут принципиально отказаться его продавать с единственной целью — нанести материальный ущерб юридическим лицам, до сих пор фанатично верящим в РФ и поэтому до сих пор держащих депозиты в этом банке на более чем 4,4 млрд гривен.

А как известно, депозиты юрлиц под выплаты ФГВФЛ не попадают.
+
+126
semenvekselberg
semenvekselberg
23 березня 2018, 12:57
#
Ну это заметка об эмоциях, а не об экономике. А комментировать экономическим языком иррациональное поведение наших сограждан крайне сложно и дело неблагодарное…
Политической волей и под западную дудку был выдавлен один из украинских банков (хоть и с российским капиталом) с украинского рынка. Жить от этого ни один украинец лучше не стал, и не станет. Скорее наоборот. Перспективы благополучного экономического развития в стране отсутствуют напрочь — а многие радуются и хлопают в ладоши.
+
+24
ramarren
ramarren
23 березня 2018, 13:19
#
Согласен. Каждый украинец на собственной шкуре испытал резкое ухудшение жизни по причине ухода БМ-банка с рынка. Это возмутительно!
+
0
Anatoliy France
Anatoliy France
24 березня 2018, 0:40
#
Вот вы смеетесь, а раньше напротив моего дома был БМБанк, и возле его входа всегда стояла мусорка… А сегодня я выхожу, а вместо банка — украинский ресторан, и мусорку перенесли на 5 метров в сторону! И таким хитрым способом, я, простой украинец, страдал целых 5 метров! Фу быть таким!
+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
23 березня 2018, 14:08
#
Понятное дело что пострадали от ухода БМ Банка даже те, кто никогда не был клиентом этого банка и только сегодня узнал о его существовании.
+
+53
rytton
rytton
23 березня 2018, 17:42
#
Многие обыватели считают, что эти банки грабили Украину и его народ… Хотя, по-моему, все было как раз наоборот… эти банки были разграблены украинскими заемщиками, не вернувшими им ранее взятые многомиллиардные кредиты:)
+
+68
ccc2013
ccc2013
24 березня 2018, 17:39
#
Когда у росс.банков брали в кредит денежки- так банки эти были хорошие. А как отдавать-то фиг вам.,«вы оккупанты и агрессоры»и вообще-пошли вон отсюда, а не то мы вам окна побьем и подожжем:)
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
24 березня 2018, 21:56
#
Ccc2013

Может вы в порыве праведного гнева не знали а потом ещё и забыли тот факт, что большая часть кредитного портфеля украинских банков с российским государственным капиталом как раз и была выдана предприятиям на территории теперешнего ОРДО,
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися