Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 грудня 2017, 8:03

Долар перевалив за 27 гривень: що далі

За розрахунками «Мінфіна», вище рівня в 27,20 гривень курс на міжбанку цього тижняне піде. При перевищенні цього порога або більш істотних коливаннях курсу Нацбанк буде змушений виходити на ринок з інтервенціями.

Минулого тижня банкірам і їх валютним клієнтам довелося знову пережити стрес.

Після ситуативного зниження курсу минулого понеділка, починаючи з вівторка — ситуація різко змінилася. Долар почав рости і бадьоро подолав психологічну межу в 27 гривень вже до вечора середи. НБУ не реагував, чим ще більше розпалив спекулянтів.

У четвер (кінець місяця і традиційно дуже напружений день для банків і клієнтів) — в середині дня курс злетів до рівня в 27,20 гривень і тільки вихід Нацбанку з аукціоном з продажу валюти частково збив ажіотаж на торгах і насилу повернув долар до рівня 27, 07 / 27,11. Продати Нацбанку довелося $ 29,1 млн при ціні відсікання — не нижче 27,12 гривень.

На зліт курсу вище 27 гривень негайно відреагував готівковий ринок, піднявши на піку ажіотажу котирування продажу готівкового долара до 27,20 гривень та вище.

Після часткового відкату курсу на міжбанку — готівковий ринок також незначно знизив свої курси, але до значень початку тижня вже не повернувся.

В кінцевому підсумку за тиждень безготівковий долар виріс на 25 копійок — з 26,87 / 26,90 до 27,11 / 27,15 гривень.

Єдиним позитивним моментом в цій ситуації можна назвати непогану активність на торгах. Обсяги операцій складали — від $ 262,30 млн до $ 485,58 млн, а кількість зареєстрованих угод знаходилося в межах від 510 до 678 операцій в день.

Зростання курсу: уроки чергового зльоту курсу або знову на ті ж самі граблі

Можна довго сперечатися, що стало головною причиною стрибка курсу перед звітною датою — зростаючий попит з боку імпортерів енергоносіїв та товарів широкого вжитку або нестикування дій НБУ, держбанків і Мінфіну за операціями з купівлею валютних облігацій держави (через що держбанки були змушені скупати валюту на ринку для вирівнювання своєї валютної позиції, починаючи з 29 листопада).

Але факт залишається фактом — валютний ринок як і раніше:

1) повністю залежить від дій 7-9 найбільших гравців міжбанку;

2) на фоні триваючого зростання цін експортери для покриття своїх виробничих витрат все більше зацікавлені в зростанні курсу і тому своїми продажами все менше допомагають Нацбанку стримувати зростання котирувань;

3) значні коливання ліквідності в банківській системі за рахунок викиду Держказначейством відшкодувань ПДВ та інших бюджетних розрахунків з клієнтами банків — періодично «підривають» курс і сам Нацбанк самостійно цьому протистояти не може або змушений активно витрачати ЗВР для гасіння чергової валютної пожежі. А повністю злагодженого механізму погодження таких вливань між Мінфіном, Держказначейством та НБУ так і немає. Це призводить до диспропорцій в графіку вливання бюджетної гривні в банківську систему і періодично сильно розгойдує курс;

4) готівковий валютний ринок залишається дуже залежним від всіх стрибків курсу на міжбанку і психологічно нестійкий до будь-яких коливань на торгах вище 15-20 копійок за день. Громадяни як і раніше продовжують піддаватися панічним настроям в цьому випадку і поки не мають психологічної стійкості до курсових стресів. При будь-якому розігріві ринку вони знову починають скуповувати валюту, чим ще більше розхитують курс. Цим активно користуються спекулянти, граючи на різниці готівкового та безготівкового курсів.

Ці особливості українського валютного ринку Нацбанку доведеться знову враховувати в грудні, коли традиційно загострюються всі проблеми банківської та фінансової системи країни в зв'язку з закінченням року. У цей період девальваційні настрої населення та бізнесу, підкріплені соціальними виплатами і бюджетними вливаннями, будуть суттєво впливати на котирування валютного ринку, а також на інфляційні процеси в країні.

Швидше за все, Нацбанку доведеться знаходити черговий компроміс між:

а) утриманням інфляції в межах, узгоджених з МВФ;

б) обсягами і графіком збільшення ЗВР, затвердженим міжнародними кредиторами;

в) планомірним зростанням курсу в межах, закладених в бюджет 2017 роки (27,20 гривень за рік);

г) обслуговуванням зовнішніх боргів України і підготовкою до значних повернень валютних коштів в 2018-2019 році);

д) забезпеченням контролю за ліквідністю та платоспроможністю банківської системи в цілому (не варто забувати, що більше половини її зараз належить державі);

ж) спробами запустити кредитування реального сектора економіки в необхідних для забезпечення зростання ВВП обсягах. Бадьорі рапорти НБУ про збільшення кредитування населення на 20 млрд гривень — досить спірне «досягнення», тому що кредити «до зарплати» і на купівлю «чайників» не стимулюють розвитку базових галузей української економіки. Вони як раз говорять про те, що населення не може впоратися зі зростанням цін і все більше занурюється в боргову яму.

Кредитування ж основних локомотивів економіки будь-якої розвиненої країни (важкої промисловості, наукомістких галузей, авіаційної промисловості, автомобілебудування тощо) йде дуже посередніми темпами в порівнянні з ресурсами, які проїдаються в соціальній сфері без будь-якого відчутного ефекту з модернізації ЖКГ, інфраструктури і створення нових робочих місць.

Що вплине на курс на цьому тижні

1. Календарний фактор. На початку грудня клієнтам потрібна гривня для розрахунків по оренді, зарплаті співробітникам за листопад і для забезпечення господарських операцій, що збільшить бажання експортерів розлучатися з валютою. І в той же час — знизить можливості імпортерів по її скупці. Тим більше, що основна частина отриманих раніше відшкодувань по ПДВ — вже клієнтами витрачена. Це спрацює на користь гривні;

2. Збереження незначних диспропорцій за курсом міжбанку і готівкового ринку. Після різкого зростання котирувань міжбанку в середині та наприкінці минулого тижня — готівковий ринок вже фактично наздогнав безготівку. Тому в залежності від поведінки долара на торгах буде залежати і подальший тренд на готівковому ринку.

Ми не очікуємо на цьому тижні значного стрибка курсу в обмінниках, якщо не буде сюрпризів на міжбанку. Населення почне здавати валюту для купівлі новорічних подарунків, що збільшить обсяги пропозиції на цьому сегменті ринку;

3. Повернення в банківську систему значних обсягів гривні з рахунків Держказначейства за розрахунками бюджету. Цей фактор залишається дуже суттєвим, як і в усі попередні періоди.Тем більш, що вже починаючи з кінця першої декади грудня поступово почнуться розрахунки бюджету з компаніями-контрагентами за підсумками року. А надлишкова ліквідність в системі буде знову підривати курс;

4. Майбутні чергові транші репатріації дивідендів «дочками» іноземних компаній. Це збільшить попит на валюту на міжбанку в ці дні і спрацює проти гривні.

Динаміка курсу і активність ринку на цьому тижні

За прогнозами «Мінфіну» — тиск на курс збережеться і ми не очікуємо серйозного відкату курсу нижче рівня в 27 гривень. Швидше за все долар вже закріпиться в коридорі 26,95-27,20 гривень. За нашими розрахунками, вище рівня в 27,20 гривень на цьому тижні курс на міжбанку на піде. Тому що при перевищенні цього порога або більше істотних коливаннях курсу — Нацбанк буде змушений виходити на ринок з інтервенціями.

Справа в тому, що при зростанні курсу вище цього порогу відбудеться закладання «інфляційної бомби» як на кінець 2017 року, так і на січень-лютий 2018 роки (які традиційно завжди інфляційні). Це остаточно поховає всі надії НБУ на утримання інфляції в задекларованих межах по цьому року і закладе негативний інфляційний старт на наступний.

А Нацбанк вже вимушено переглядав свої прогнози та збільшив облікову ставку до 13,5%. Чергове визнання провалу політики інфляційного таргетування зараз чиновникам Нацбанку дуже небезпечно.Тим більше, що поки так і не вирішено питання як з призначенням повноцінного глави цього відомства, так і з продовженням співпраці з МВФ в частині отримання нових траншів.

Тому «Мінфін» передбачає активну участь регулятора в «гасінні» стрибків курсу як за рахунок «запитів кращого курсу» з 20 обраними банками, так і для психологічного впливу на ринок — в більш публічному форматі аукціонів з продажу долара.

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує продовження орієнтації готівкового курсу на поведінку міжбанку та закріплення курсу в межах коридору 26,90-27,20 гривень.

Спред по долару залишиться широким: в банках — до 18-35 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 15-30 копійок.

На міжбанку. Активність на торгах залишиться високою при повній залежності тренда по курсу від ситуативних дій та інтересів найбільших гравців міжбанку. Спекулянти працюватимуть в основному в форматі торгівлі «в дві сторони», що збільшить статистику торгів. Особливо в ті дні, коли «дочки» іноземних компаній будуть скуповувати основні обсяги валюти для репатріації дивідендів.

«Мінфін» впевнений в періодичній необхідності виходів Нацбанку на торги з інтервенціями для утримання курсу в межах не вище 27,20 гривень.

Обсяги угод на міжбанку по днях будуть приблизно такими:

У понеділок і вівторок (4 і 5 грудня) — до $ 360-380 млн при укладанні до 520-570 угод.

У середу і четвер (6 і 7 грудня) — максимальна активність клієнтів на цьому тижні. Обсяги операцій збільшаться до $ 390-450 млн при укладанні до 620-650 угод.

В п'ятницю (8 грудня) — незначне зниження активності ринку за рахунок ефекту закінчення тижня та укороченої торгової сесії (по п'ятницях — до 16:00).

Обсяги торгів складуть $ 320-350 млн при укладанні до 470-500 угод.

Як і минулого тижня — ситуація на торгах в цей період залишиться напруженою, залежною від дій Держказначейства, ситуативних інтересів основних гравців валютного ринку та дій НБУ щодо своєчасного виходу з інтервенціями на міжбанк.

Котирування безготівкового долара на цьому тижні будуть перебувати в межах коридору 26,95 — 27,20 гривень.

Ключовими операторами на ринку залишаться: сам Нацбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк, Ощадбанк, Райффайзен банк Аваль, СІТІ банк, ОТП банк, UKRSIBBANK, Креді Агріколь банк, ING банк, Альфа банк, Укрсоцбанк, Сбербанк, ПУМБ, Південний і ТАСкомбанк.

Коментарі - 7

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
4 грудня 2017, 9:45
#
Действительно фактор 27,20 очень приципиален, не только из-за того что в бюджет такой курс залог, а потому что если на этом пороге не остановить, и далее под психологией людей он взлетит еще больше, к этому добавится конечно же как говорят инфляция, и она же перекинется на 2018 год, что не очень хорошо и для власти, так как сразу их достижения помножат на ноль, или даже загонят в минус.
+
+90
Antil
Antil
4 грудня 2017, 10:26
#
То есть ноль помножат на ноль?
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
4 грудня 2017, 10:46
#
Кто ноль, кто десятые помножит. Но если курс будет сильно расти, то логично до доходы будут в минусе по отношению к ценам, и тогда плюс в десятых — выльется в минус по итогу у людей
+
0
1man
1man
4 грудня 2017, 11:27
#
Прогноз уже не виправдовується. на міжбанку вже 27,28, а нацбанк в рот води набрав.
+
+15
Nekrasov
Nekrasov
4 грудня 2017, 11:41
#
«Выправдовуеться». Сейчас сбивать начнут. Кроме этого, безналичного курса по 27,28 пока не вижу. «Хотелки» отдельных спекулянтов — не в счет, они и по 30 с легкостью будут пытаться рисовать, а вот реальный спрос -думаю выше 27,23 пока еще не созрел. Так что у НБУ есть шанс все это погасить сразу, чтобы не заиграться. Остальное зависит от Нацбанка…
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
4 грудня 2017, 17:17
#
Могут перед Новым Годом сделать прививку от жадности: дать разогнаться курсу чтобы все нервные купили, потом опустить его залив рынок.
+
0
0675613
0675613
4 грудня 2017, 20:51
#
Каждый чин думает- да чтож, мне своими деньгами держать гривну. И покатится она вслед за имп
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися