Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 жовтня 2017, 10:42

Матрац, депозит або все-таки Apple?

Професор КSE, викладач Единбурзької бізнес-школи Іван Компан у своїй колонці на НВ підрахував, вкладення в які активи принесли інвесторам найбільший прибуток за 9 місяців цього року.

Тільки но Міністерство фінансів вдало розмістило облігації і, здавалося б, прибрало сумніви про короткострокову стабільність гривні, забезпечивши приплив валюти, так курс візьми, та й почни рости.

Дозволила, нарешті, держава українцям інвестувати за кордон, а вони не хочуть. Прикипіли до осередків, депозитів та квартир і ні кроку назад. За три місяці НБУ, напевно, і тисячі ліцензій на виведення грошей за кордон не видав. 

Тож, як це не сумно, але, як і раніше, підбиваючи підсумки кварталу, доводиться рахувати прибутковість архаїчних українських фінансових інструментів:

Отже, депозит. За три квартали гроші, дані в борг Ощадбанку, заробили 11.6%, трохи менше 4% в кожному кварталі. Відмінний результат, якщо врахувати, що гривня в цьому році міцна, як ніколи. Думаю, навіть зайве нагадувати, що своєю стійкістю і надійністю національна валюта повністю зобов'язана далекоглядним стратегічним реформам, проведеним владою.

Читайте також: Осіння хандра: ставки за депозитами відновили падіння

«Матрац», набитий готівковими доларами, заробив у третьому кварталі всього нічого – +1.9%. З початку року результат і зовсім негативний – -3.6%. Але що примітно: попит на матрац стабільно зростає. Про це яскраво свідчать більш ніж 50% зростання цін на банківські комірки і довжелезна черга претендентів в очікуванні хоч однієї на звільнення. Схоже, що у багатьох людей, заощадження яких вміщуються до комірки, все ж є сумніви в успіхах і незворотності реформ.

Українська біржа, від якої вже давно всі відмовилися, пішла в рознос і голосно співає свою лебедину пісню – зростання в 12.1%, за квартал і, відповідно, майже 50%, з початку року! Чим не українські біткоіни? Так само ризиковано, відчайдушно і не піддається аналізу.

Нерухомість майже нерухома, з легким креном донизу – -1.3%, за квартал, і -7.3%, з початку року.

Читайте також: Сюрприз в квадраті: продавці намагаються набити ціну квартирам

Міжнародний інвестиційний портфель, складений з індексних фондів, що відображають S&P500 (30%), S&P MidCap 400 (15%), S&P SmallCap 600 (10%), FTSE Developed All Cap ex US Index (15%), FTSE Emerging Markets All Cap China A Inclusion Index (10%) та Bloomberg Barclays US Long Government/Credit Float Adjusted Index (20%), продовжує радувати. У третьому кварталі ми заробили ще 2.2% і всього 9.9%, з початку року. Чемпіонами кварталу, що забезпечили результат, стали ринки, що розвиваються і S&P500, у той час, як S&P SmallCap 600, індекс маленьких американських компаній, з капіталізацією до $2 млрд, тягнув портфель вниз – -1.98%.

Хто ж переможець кварталу? Формально – український фондовий ринок, гривневий депозит, а вже слідом за ними міжнародні ринки капіталу. Ось тільки лідери, я маю на увазі перших двох, аж надто ненадійні якісь. Ризиковано з ними зв'язуватися. Я, звичайно, розумію – реформи, стабільність, мудрі правителі, але щось у душі підказує, що західні ринки капіталу все ж надійніші будуть.

Підвищити прибутковість своїх вкладів можна, розмістивши депозит в банку через наш сайт. Ви отримаєте додатково до 1,5% річних до базової відсоткової ставки. Детальні умови — в розділі «Бонус до депозитів».

Коментарі - 5

+
+15
iAlexm
iAlexm
3 жовтня 2017, 11:16
#
По-моему, для большинства «простых инвесторов» есть три прблемы в инвестировании зарубеж:
— непонятно как и куда
— все таки нужны лицензии, а как этот контроль будет использоваться — неизвестно
— в подавляющейм большинстве зарубежные банки не открывают счета нерезидентам
+
+15
Captain  Cisco
Captain Cisco
3 жовтня 2017, 12:10
#
Банки восточной Европы открывают счета нерезидентом без проблем, в остальном согласен.
+
+38
Corolla
Corolla
3 жовтня 2017, 12:02
#
«Отличный результат, если учесть, что гривня в этом году крепка, как никогда. Думаю, даже излишне напоминать, что своей стойкостью и надежностью национальная валюта полностью обязана дальновидным стратегическим реформам, проводимым властью.»
Что-то не пойму — это такой троллинг толстый или автор реально верит в то, что говорит?
+
+29
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
3 жовтня 2017, 14:13
#
В гривну давно не верит никто, даже нацбанк с кабмином. Эмиссия и инфляция стали любимыми инструментами решения проблем власти за счёт обнищания народа.
+
+15
media08
media08
4 жовтня 2017, 0:05
#
Ну и где про Apple?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися