Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Serginvest
Serginvest
Зарегистрирован:
16 января 2012

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:22
8 марта 2012, 16:15

Банківські вклади: загальні закономірності

Велика кількість банків та різних видів вкладів перетворює вибір найбільш підходящого в цікавий, і навіть творчий процес. Однак все це розмаїття можна звести до кількох типових випадків, відповідаючим різним життєвих обставин. Крім знання того, який внесок для якої ситуації краще підходить, корисно також розуміти загальні закономірності розмірів процентних ставок. Це дозволить вам краще орієнтуватися в банківськихдепозитах.

 

По-перше, величина ставки залежить від терміну вкладу. Як правило, чим довше термін, тим більше процентна ставка. Іноді може спостерігатися і зворотна ситуація. Якщо на грошовому ринку очікується зниження ставок, довгострокові вклади можуть мати більш низькі ставки, ніж короткострокові. Навіщо тоді розміщувати гроші під більш низьку ставку на довгий термін? Справа в тому, що ставки в майбутньому можуть знизитися ще сильніше. В цьому випадку ви опинитеся у виграші. Однак не спеціалістові спрогнозувати зміну ставок практично неможливо, тому при виборі терміну можна керуватися доводами здорового глузду. Наприклад, якщо відсотки за річними та дворічні депозитами не сильно розрізняються, немає сенсу «замикати» гроші на довгий термін. Якщо ж різниця здається вам істотною, і ви точно знаєте, що ці два роки зможете обійтися без суми, що розміщується, можна вибрати більш довгий депозит.

По-друге, розмір ставки залежить від суми вкладу, чим вона більша, тим більший нараховується відсоток. Тому вивчаючи таблицю ставок, не забувайте дивитися в графу «мінімальний внесок».

По-третє, реальна прибутковість депозиту залежить від типу відсотків – простого або складного. Тут правило таке: при однаковому розмірі ставок складний відсоток завжди вигідніше простого, а з двох однакових ставок зі складними відсотками краща ставка з більшою частотою нарахування.

Приміром, 7% річних під складний відсоток краще, ніж 7% річних під простий. При щоквартальному нарахуванні реальна прибутковість складних відсотків буде: ((1 +0.07 / 4) 4 – 1) * 100% = 7.19% річних, а при щомісячному: ((1 +0.07 / 12) 12 – 1) * 100% = 7.23 %.

По-четверте, процентні ставки, природно, залежать і від репутації самого банку. Тут закономірність дуже проста. Чим відомішим і більший банк, тим нижче в ньому процентні ставки. Це плата за надійність і «бренд». Універсальні рекомендації тут давати важко. Великі суми все ж краще вкладати в надійні банки з солідною репутацією. Суми до 150 000 гривен страхуються, проте у разі банкрутства ви втратите відсотки, якщо вони нараховуються в кінці терміну, що буває досить часто. Як варіант, можна скласти список з декількох найбільших банків. Імовірність дефолту банків з першої «десятки» нижче і приблизно однакова, тому можна просто вибрати зі списку банк з максимальними ставками.

Тут є ще одна хитрість. З практичної точки зору платити за надійність є сенс, а переплачувати за бренд – ні. Банк – це не модна сорочка або блузка, а фінансова організація. Багато комерційних банків активно рекламуються, популярні, люди несуть туди гроші. Працює «бренд». З цієї причини вони занижують процентні ставки. Інші банки, не поступаючись по надійності, можуть бути не настільки на слуху і при цьому нараховувати привабливі відсотки.

Размещенно тут — investblog.net.ua/?p=2891

Просмотров: 2389, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 11

+
+8
clearheaded
clearheaded
8 марта 2012, 22:40
#
«Надра» был и крупный и надёжный.
+
0
il1
il1
12 марта 2012, 9:40
#
Это вам реклама сказала?
За год до краха надры все умные люди сказали: «заберите деньги из банков с высокой ставкой»
Это касалось и надры и укрпрома и т.п.
Мимо меня лично только дефолт «Родовида» прошел незамеченным.
+
0
Serginvest
Serginvest
9 марта 2012, 15:28
#
В статье и не сказано, что крупный Банк это 100% надежности… думаю Вы все же согласитесь, что чем меньше Банк тем вероятность его «не надежности» больше…
+
0
22041983
22041983
9 марта 2012, 17:20
#
Не согласен… не в величине банка измеряется надежность… проминвест тоже большой сетевой банк вспомните 2008г. с него все началось…
+
0
Serginvest
Serginvest
15 марта 2012, 1:20
#
Проминвест целенаправленно дефолтнули, и в принципе никто особо и не пытался даже это опровергнуть…
+
+7
il1
il1
12 марта 2012, 9:42
#
Это уже слишком устаревшие показатели оценки надежности. Оценивать по величине нет смысла. Если за величиной не стоит хорошая и отлаженная система работы.

Порто-Франко или Инвестбанк пережили оба кризиса ликвидности. Вы о них когда-нибудь слышали?
+
0
Serginvest
Serginvest
15 марта 2012, 1:21
#
Эти Банки работают в Украине?
+
0
il1
il1
15 марта 2012, 10:22
#
Это одни из старейших банков Украины. С достаточно высокими %% ставками по депозитам.
+
0
Serginvest
Serginvest
16 марта 2012, 22:55
#
Не слышал о них… но думаю, что суть как раз в том, что это небольшие карманные Банки которые в принципе не имеют депозитной базы физ лиц… поэтому при поддержке акционеров они спокойно и пережили кризис
+
0
il1
il1
19 марта 2012, 13:04
#
База депозитов есть, и в т.ч. физлиц. Дело в том, что они не работают на грани. И пытаются работать только с партнерами, которые готовы идти на диалог. Они не рвутся расти на 35% в год. Да и акционеры не такие уж бездонные денежные мешки. Минимум риска, не самая высокая доходность. полный контроль. Вот составляющие их успеха.

В тоже время такой банк как Одесса-Банк, улетел в дефолт еще до начала кризиса. Главны Менеджер у него был так себе. Делали возвраты из ФГВФЛ.
+
0
Serginvest
Serginvest
31 марта 2012, 19:21
#
«Минимум риска, не самая высокая доходность. полный контроль.» — не верю я в такие слова… минимум риска єто не в нашей стране… а если в Банковской сфере так себя вести, то потонешь…
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться