Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Demchak
Руслан Демчак
Зарегистрирован:
19 августа 2011

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:15
Подписчики (36):
buratinko
buratinko
Украина
71529233
Sanuxa Gogoman
vista1
vista1
himik23
himik23
olexch
Александр Чернов
41 год
Nline
Nline
AndreyM
Andrey M
45 лет, Киев
elvalery
elvalery
Киев
romava
romava
khortiza7777
khortiza7777
55 лет
Aristarkh
Aristarkh
Мироновка
anzevs
Влад Великолепный
Киев
все подписчики
Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання
11 июля 2014, 14:45

Експорт озброєння: зміна орієнтира

16 червня президент Петро Порошенко в ході засідання РНБО заборонив військово-технічну співпрацю — ВТС — України з Росією.

З того дня країна припинила експорт продукції оборонно-промислового комплексу — ОПК — до Росії включно з продукцією подвійного призначення.

До останньої категорії, наприклад, належать двигуни до вертольотів, які можуть використовуватися і у військових, і цивільних цілях.

Росія досі була одним з найбільших покупців озброєння в України.

За даними Stockholm International Peace Research Institute — SIPRI — у 2012-2013 роках РФ стала третім за величиною покупцем продукції українського ОПК, поступившись Китаю — 695 млн дол або 33% сукупного експорту за два роки — і Ефіопії — 245 млн дол або 12%.

Обсяг експорту озброєння у РФ в ці роки становив 222 млн дол або 11% сукупного дворічного експорту. Таким чином, відмова від співпраці з Москвою призведе до помітних, але не критичних втрат українського ОПК.

Згідно з оцінками Центру дослідження армії, роззброєння та конверсії — ЦДАКР — втрати не перевищать 300 млн дол на рік. Тим більше, це не буде критичним в цілому для зовнішньої торгівлі України з Росією. У 2012-2013 роках на продукцію ОПК припало лише 0,7% сукупного товарного експорту України в РФ.

Згодом в Києві відбулися переговори заступника помічника державного секретаря США з питань регіональної безпеки і військової оборони Грегорі М. Каузнера з представниками українських профільних структур і відомств. У ході цих переговорів був озвучений план розвитку ВТС України з США.

Згідно з ним Сполучені штати можуть збільшити закупівлі української військово-технічної продукції, щоб компенсувати втрати вітчизняного ОПК через згортання Києвом експорту цієї продукції до Росії. Але чи можуть США посісти місце РФ серед експортних ринків для української військово-технічної продукції?

За даними ЦДАКР згортання військово-технічного співробітництва з Росією торкнеться передусім ракетно-космічної галузі, літакобудування, будівництва авіадвигунів та двигунів для ВМС.

У 2012-2013 роках експорт української військово-технічної продукції у Росію складався, зокрема, з поставлених запорізьким заводом «Мотор січ» за контрактом 2006 року авіаційних турбовентиляторних двигунів для навчально-бойових літаків ЯК-130, які виробляють російські авіазавод «Сокіл» та Іркутський авіазавод.

Також до Росії відправлялися транспортні літаки АН-140 і АН-148, які виробляє АНТК імені Антонова.

Заморожування ВТС з Росією зачепить здебільшого інтереси російського ОПК. Починаючи з 1990-х років, Москва послідовно згортає співпрацює з Україною тільки за тими програмами, де заміщення українського імпорту неможливо забезпечити без відновлення наукової школи, освоєння технологій і виробництва.

Так, зазначають у ЦДАКР, Росія не зможе відновити виробництво літаків «Руслан» без України, а також виробляти літак російської розробки Іл-476, бо більше 30 найменувань комплектуючих до нього випускаються в Україні.

Проте США не присутні у списку покупців, складеному SIPRI, який враховує обсяг експорту на суму не менше 0,5 млн дол. Це не означає, що Україна взагалі нічого не експортує у цю країну, однак свідчить про несуттєві обсяги торгівлі.

Нема у списку SIPRI і представників Старої Європи. З країн ЄС є лише Естонія. Її сумарний обсяг експорту за 2012-2013 роки доволі скромний — 4 млн дол. Це означає, що такі суми українського експорту США компенсують як незначні. Проте чи зможе Україна реально зацікавити західних покупців своєю продукцією ОПК?

За оцінками ЦДАКР вітчизняна ракетно-космічна галузь, яка раніше була на 80% пов'язана з Росією, може знайти себе у розвитку цивільних проектів з виробництва ракет-носіїв «Антарес» для США, «Циклон» для Бразилії та «Вега» для ЄС.

Іншим напрямком обговорюваної західної допомоги українському ОПК, вважає Вашингтон, може стати розміщення на оборонних потужностях в Україні ремонтних замовлень західних партнерів.

Крім створення робочих місць, є ще одна важлива перевага: це перший суттєвий крок до впровадження в Україні стандартів озброєння НАТО.

Просмотров: 1048, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 3

+
+10
Dreamer
Dreamer
11 июля 2014, 15:51
#
Как работали все с Россией, так и работают. Этот балабол типа президент, делает всё как и раньше — всё виртуально в СМИ, а на деле распил и имитация.
+
+8
Donkey
Donkey
11 июля 2014, 17:52
#
А что же он свои конфетки не отказался поставлять в Россию? Все пороги там оббили его ходоки.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
12 июля 2014, 14:01
#
С конфетками пороги оббивали немного раньше войны на донбассе и их экспорт не подпадает под категорию военной продукции — даже в сухих пайках нет этих конфет…

А то, что продолжают и дальше работать, так интервью по телевизору — это не закон, не постановление, не указ — а просто интервью.
Будет письменное ограничение от кабмина или ВР — тогда и посмотрим…
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться