Минфин - Курсы валют Украины

Установить
14 декабря 2022, 8:17 Читати українською

Самовольное строительство станет легальным. Рада приняла законопроект

13 декабря Верховная Рада приняла в целом законопроект № 5655 о реформировании сферы градостроительства, предусматривающий, в частности, введение уполномоченных лиц по градостроительному контролю и страхованию их ответственности. Об этом написал первый заместитель главы налогового комитета Ярослав Железняк в телеграм-канале.

13 декабря Верховная Рада приняла в целом законопроект № 5655 о реформировании сферы градостроительства, предусматривающий, в частности, введение уполномоченных лиц по градостроительному контролю и страхованию их ответственности.
Фото: depositphotos.com

►Подписывайтесь на телеграм-канал «Минфина»: главные финансовые новости

«За резонансный законопроект по реформированию сферы градостроительной деятельности проголосовало 228 народных депутатов. Закон принят в целом», — написал он.

Что приняли депутаты

Согласно пояснительной записке, законопроект предусматривает усовершенствование вопросов разработки проектной документации на строительство и ее экспертизы, введение госрегистрации права на выполнение строительных работ с использованием реестра строительной деятельности госрегистраторами, нотариусами.

Кроме того, отменяется получение разрешительной документации для получения такого права.

Документ вводит понятие уполномоченных лиц по градостроительному контролю, подлежащих регистрации и страхованию.

Заказчик строительства сможет самостоятельно выбрать орган градостроительного контроля. Также предполагается создание Градостроительной палаты как консультативно-совещательного органа при профильном министерстве.

Органы местного самоуправления будут иметь функции надзора за самовольным строительством.

Критика Кличко

Перед принятием законопроект раскритиковал мэр Киева, он же глава Ассоциации городов Украины Виталий Кличко.

По его словам, законопроект фактически «полностью нивелирует контроль городов за строительством и создает условия для монопольного централизованного допуска строителей на рынок».

По мнению мэра столицы, документ легализует самовольное строительство и нарушит права владельцев земельных участков и жителей общин.

Министерство инфраструктуры назвало критикой документа «манипуляциями». В частности, отстаивают в правительстве, изменения положат конец «бездействию местного самоуправления» в том, что касается зданий, построенных с нарушениями.

Петиция за вето закона

Позже на сайте президента появилась петиция за вето законопроекта № 5655.

Автор:
Анна  Недогибченко
Редактор ленты новостей Анна Недогибченко
Пишет на темы: Финансы, банки, экономика, инвестиции

Комментарии - 15

+
+26
neverice
neverice
14 декабря 2022, 8:31
#
Якось мутно з цим законом все, та його критикою. Адже проблема нелегальних забудов і абсолютно умовний архітектурний контроль актуальні як ніколи і за чинного законодавства.
А ГАСК — то завжди було символом корупції.
+
+50
Артем Сабуров
Артем Сабуров
14 декабря 2022, 8:43
#
О боже,клячковская мафия и «права владельцев земельных участков и жителей общин»))) Защитник)))
+
+19
matroskin
matroskin
14 декабря 2022, 10:11
#
Чи то стаття невідповіда заголовку, чи заголовок статті.
Виходячи з того що в статті, то просто брати дозвіл треба в органі містобудівного контролю який купуватиме ліцензію в черговому новостворенному органі «Містобудівій палаті».
Тобто для забудовника нічого не зміниться, просто тепер відповідні хабарі будуть йти не до міськради, а через купу ПП «орган контролю» в «Містобудівну палатіу».
Звісно ні Кличку ні будь якому іншому меру це не до вподоби.
+
+26
Mr Bungle
Mr Bungle
14 декабря 2022, 11:09
#
У клічка найбільші тарифи, а тут корито відпливає…
+
+41
matroskin
matroskin
14 декабря 2022, 11:12
#
Ну так столица…
В селе на Полтавщине, думаю сельсовет ещё и доплатит, лишь бы кто строился да жил. :)
+
+15
bonv
bonv
14 декабря 2022, 12:07
#
Жесть і мутки продовжуються та процвітають.
+
+43
bonv
bonv
14 декабря 2022, 12:08
#
Риэлтор Яша, продал две квартиры с видом на море, на 18 этаже, в строящемся 16-ти этажном доме.
https://minfin.com.ua/blogs/bonv/125944/
+
+15
BEZE
BEZE
14 декабря 2022, 13:12
#
Впарив;))
+
+6
Кино Индустрия
Кино Индустрия
14 декабря 2022, 12:23
#
Очень трудно разобраться в законе без юриста, но та коррупционная пропасть которая царила в этой сфере, хуже уж точно не будет, ибо некуда! Да и вообще, меньше надзоров, проще бизнесу!
+
0
BIlE
BIlE
14 декабря 2022, 13:10
#
Гірше буду і є вже гірше з березня 2020 року, коли скасували постанови КМУ які регулювали деякі дозвільні функції, таким чином зробили правовий вакуум.
+
+6
Lionser
Lionser
14 декабря 2022, 12:51
#
Кожен день одне й те саме… Скоро усюде забудують ТЦ, скільки можна…
https://petition.kyivcity.gov.ua/petition/?pid=11507
+
+6
BIlE
BIlE
14 декабря 2022, 12:58
#
В законі є дещо правильно, як мінімум унеможливлює подвійні продажи, закріплює право власності під час будівництва, відповідальність посадових осіб (хоча вона і зараз є, але працює через коруп.) і т.п. Але, дає право контролю і функції інспекції у приватні руки, потім буде відповідати якійсь бомж директор ТОВ і пару сертифікованих інженерів. А це право контролю буде давати Мінрегіон. Тобто держчиновники уйдуть від відповідальності і отримають ще більше прав. Щось схоже зробили з сертифікацією інженерів проектувальників. А тепер пані Шуляк робить пост про тотальну корупцію, монополію, неадекватні ціни, що йдуть не державі, а в приватні руки цих ТОВ.
Так що закладаючи якесь добро, вони і закладають корупційну складову для себе також і дуже значну.
+
+6
alexkush
alexkush
14 декабря 2022, 14:12
#
ДАБІ була самою корумпованою структурою. забудовники туди заносили хабарів на мільярди гривнень. Зрозуміло, що забудовники ці хабарі закладали в собівартість будівництва, внаслідок чого вартість квартир збільшувалась не менше як на 10−15%. і за це платили звичайні громадяни. з прийняттям цього закону контролюючі органи позбавляються можливості отримувати хабарі, що дась сожливість зменьшити собівартість будівництва і як наслідок забудовники зможуть зменьшити ціни на житло. не зрозуміло хто підіймає такий ХАЙ, навіть петиція Президенту про необхідність ветування цього закону набрала необхідну кількість голосів. Хтось дуже зацікавлений, щоб цей закон відмінили для того щоб ХАБАРІ і дальше носили в контролюючі структури
+
0
BIlE
BIlE
14 декабря 2022, 16:13
#
Прочитайте спочатку закон, розберіться, попрацюйте в цій сфері зсередини, а потім будете висновки робити. Смішно, подешевшають квадратні метри) Раніше для проектування потрібна була ліцензія на компанію, на 5 років чи 3 роки і працювати могло безліч проектантів і архітекторів, а зараз на кожного з них потрібно від 19000 до 50000 грн, в залежності від класу наслідків, а також підвищення за грн кваліфікаціі раз на пять років. Це все оплачується в тов, державі йде приблизно 1000 грн. Де факто тепер відповідальні за видачу сертифікату (хто не підходить за вимогами або не може самотужки здати екзамени) директор Тов, а ті чиновники хто кришує їхню роботу і далі їдуть на броневику з гаслом які вони гарні реформатори і йдуть все вище по посадах. Все це призвело для значного підвищення ціни проектних робіт, зайдіть подивіться на цифри Прозоро, якщо не в курсі, а також до муток з цими сертифікатами і притягнути немає кого до відповідальності). Так що чекайте на здешевлення кв.м.)))
+
0
alexkush
alexkush
14 декабря 2022, 14:18
#
Так смішно читати, як противники цього закону пишуть, що без контролюючих органів забудовники будуть забудовувати місця які належать до памяток архітектури, або заповідні сквери. А що до прийняття цього закону не можна було заповідний сквер забудувати? звичайно ж можна було, тільки потрібно було енну суму хабаря занести в контролюючий орган. а зараз контролюючий орган буде мимо каси.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться