Найпривабливіший актив-акції

Більшість респондентів назвали акції найцікавішим активом для інвестування. Так вважають 64% опитаних. На другому місці золото — в нього радять вкладати 11% учасників опитування.

Потім йдуть облігації, нерухомість і готівкові гроші – кожен актив набрав по 7% голосів. Сировина знаходиться на останньому місці з 4% голосів респондентів.

Читайте такожЯк почати інвестувати: 3 головних правила для новачків

Причина того, що професійні інвестори віддали перевагу акціям перед облігаціями — низька поточна прибутковість останніх. А якщо прибутковості зростуть, збитки понесуть ті, хто вкладався в довгострокові облігації. При цьому 2/3 професійних інвесторів очікують, що прибутковість 10-річних держоблігацій США за рік буде вище поточного рівня (від 0.75% і вище).

Середній поточний портфель професійних інвесторів на сьогоднішній момент виглядає наступним чином:

Акції -67% (планують збільшити протягом 6 місяців до 69%)
Облігації — 21% (20%)
Кеш – 8% (6%)
Нерухомість, золото, сировина та private equity – 4% (5%).

Головний ризик-пандемія

Відповідь на питання про головні ризики для акцій була передбачуваною: 26% респондентів вважають таким пандемію, що знову набирає обертів. Ще 17% вважають головним ризиком майбутні вибри президента США і рецесію/депресію (12%). Додаткові ризики-падіння прибутку компаній, завищена поточна оцінка акцій, помилки у фіскальній або монетарній політиці, поширення соціальних протестів.

Читайте також: Як знайти «свого» єдинорога і заробити 350% прибутку

Найкращим результатом президентських виборів для ринку акцій і для економіки США професійні інвестори вважають перемогу Трампа. Але разом з тим інвестори готуються до перемоги Байдена, чекають на пакет інфраструктурних проектів і вже починають купувати відповідні акції (типу CAT).

Куди радять вкладати

25% опитаних назвали найкращим сектором для інвестування технології. Правда, практично стільки ж зарахували технологічний сектор до гіршого варіанту для інвестування. Те ж стосується і акцій енергетичного сектора.

Далі симпатії професійних інвесторів розподілилися наступним чином:

Health care – 13%;
Industrials – 12%;
Consumer discretionary – 10%;
Energy – 10%.

Найгірші сектори для інвестування:

Energy – 24%
Технології – 24%
Фінанси – 17%
Utilities – 11%
Нерухомість – 10%

Серед кращих фігурують акції Amazon, Apple, Google, Chevron і NVIDIA

Також інвестори висловилися щодо того, в акції яких країн краще вкладати в найближчий рік. 43%, як і раніше, вважають кращим для інвестицій ринок  США. Далі голоси розподілилися наступним чином:

Країни, що розвиваються, крім Китаю – 27%;
Китай – 15%;
Японія-8%;
Європа-7%.

60% опитаних планують збільшити свої позиції в акціях американських компаній проти 40%, які планують їх скоротити. При цьому 44% респондентів вважають акції США переоціненими і 50% — справедливо оціненими (ще 6%, що акції недооцінені).

Акції країн, що розвиваються, крім Китаю — 67% планують збільшити позиції в цих паперах проти 33%, які планують їх скоротити.
Акції Японії — лише 36% планують збільшити позиції в акціях проти 64%, які планують їх скоротити.

Очікування щодо прибутковості від акцій США на наступні 10 років:
— трохи більше половини очікують прибутковість 6-10% річних;
— 36% очікують прибутковість 1-5% річних;
— 5% очікують прибутковість 11-15% річних.
— 4% очікують збитки 1-5% річних.

Читайте такожМВФ підрахував реальний курс гривні до долара

Дуже цікава розбіжність між думкою професійних інвесторів та їх клієнтів. 54% професійних інвесторів очікують зростання ринку в найближчий рік. А ось серед їх клінетів зростання прогнозують тільки 17%. 64% опитаних професійних інвесторів очікують, що долар США за рік буде дешевше, ніж зараз. Правда, це стосується вартості «зеленого» по відношенню до валют інших розвинених країн, а не до гривні.