Жити хочеться краще

«Мінфін» запитав читачів, чи хотіли б вони поліпшити свої житлові умови та чи готові взяти для цього іпотеку. Відповідь на це питання дали майже 3700 осіб. Як виявилося, з них тільки 5% влаштовує їх нинішнє житло.

Ще 15% вагаються, що зможуть обслуговувати іпотеку навіть під низькі відсотки, а 7% готові накопичити гроші самостійно.

Більшість (73%) готова звернутися до банку за кредитом. Звичайно, якщо той запропонує їм гарні умови.

Відсотки нашої мрії

Більшість кредиторів готові видавати іпотечні позики під ставку близько 20% річних. Тільки державні Приватбанк і Ощад порівняно недавно почали пропонувати такі кредити під 15-16%. Але читачі «Мінфіну» не вважають таку ціну доступною.

Їх не влаштують і 10%, обіцяні президентом до кінця року. З більш ніж 3900 наших читачів, лише трохи більше 1000 готові стільки платити за кредитом.

Про те, коли іпотечні кредити подешевшають до 10%, в інтерв'ю «Мінфіну» розповів експерт у банківській сфері, член наглядової ради Ощадбанку Тарас Кириченко. Правда, за його словами, дохідність за депозитами для цього повинна знизитися до 6%.

Більшість же (68%) готові взяти іпотеку лише в тому випадку, якщо ставки впадуть до «західного» рівня — 3-5% річних.

Скільки потрібно грошей

Трохи більше половини опитаних ( 51%) готові взяти в кредит суму в діапазоні $20-50 тис. У гривневому еквіваленті це приблизно від 500 тис. до 1,25 млн грн.

Позичити суму понад $80 тис. (близько 2 млн грн.) хочуть 7% читачів.

Потрапити в «десятку»

Більшість (66%) респондентів готові платити за кредитом не більше 10 тис. грн на місяць.

Тільки кожен четвертий читач «Мінфіну» згоден витрачати на ці цілі до 20 тис. щомісяця.

Платіж у 30 тисяч на місяць не лякає 7% опитаних.

Що приховують банки

Результати опитування «Мінфін» презентував на Першому іпотечному форумі України, який відбувся 4 березня.

У своїй доповіді генеральний директор «Мінфіну» та Finance.ua Іван Євтушенко зазначив, що відсоткові ставки — не єдина перешкода для розвитку іпотеки в Україні. Велике значення має також якість інформації, яку банки надають споживачеві.

«Дуже важливо, щоб вона була максимально прозорою і зрозумілою. Наша команда досліджувала сторінки банків з описом іпотечних програм. У результаті виявилося, що часто інформація викривлена або представлена не повністю. Крім того, фактично відсутнє таке поняття, як паспорт кредитного продукту», — зазначив він.

За словами Івана Євтушенка, сайти «Мінфін» та Finance.ua найближчим часом почнуть збирати інформацію про такі пропозиції банків і надавати її клієнтам у вигляді оглядів та аналітики. Це допоможе клієнтам зрозуміти, що таке іпотека і оцінити свої можливості щодо одержання та обслуговування кредитів.

«Мінфін» вдячний всім читачам, які взяли участь в дослідженні і закликає ділитися своєю думкою в коментарях.