Що стало причиною охолодження відносин з кредитором і як це відіб'ється на українцях, на своїй сторінці у фейсбук розповів інвестиційний банкір, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Грошей на допомогу не залишилося

Дуже часто можна почути питання. «А коли українці відчують проблеми в зв'язку з замороженням співпраці з МВФ?».

Насправді українці зараз більше ніж відчувають. Навіть на тлі гривні, що зберігає стабільність. Навіть без запуску друкарського верстата. Навіть з тим, що ще не особливо відчувається для простого українця діра в бюджеті.

Як же можна побачити проблеми? Дуже просто. Коронавірус. В Україні продовжує летіти в небеса статистика з епідемії. Люди помирають, реально помирають, на порогах лікарень. Там не вистачає кисню. Там не вистачає підготовлених місць. І кінця краю цьому не видно.

Як можна зупинити епідемію? На даному етапі тільки локдауном. Вже все. Всі інші засоби давно розтринькали. Пізно тестувати. Пізно відстежувати контакти. Коли у вас десятки тисяч хворих щодня, це вже не працює. Втомитеся відстежувати. Навіть всієї поліції для цього не вистачить. Зараз єдиний спосіб повернути все в контрольовану площину — це локдаун. Ніхто в світі не придумав іншого засобу. На даному етапі тільки карантин. Тому активно закривається Європа. Просто немає вибору. Там це теж не популярно, але просто теж неминуче.

Читайте також: Бізнес може не витримати «карантин вихідного дня»

Що малf б зробити держава. щоб врятувати життя? По-перше, звичайно ж, влада повинна була б не допустити таку ситуацію і не витрачати всі гроші півроку на дороги. Але цього вже не змінити. Що треба було б робити у поточний момент. Держава повинна була б ввести локдаун, на 3-4 тижні. При цьому, спрямувати фінансування на підтримку тих, хто від цього локдауна постраждає. Але замість цього вводиться непрацюючий карантин вихідного дня. Влада боїться ввести локдаун, бо він буде непопулярний. Тому що у держави просто немає грошей, щоб допомагати бізнесу. У бюджеті порожньо. Немає грошей ані будувати лікарні, ані допомагати бізнесу під час локдауна.

Всі кредити на паузі

Чому так сталося? Чому в бюджеті порожньо? Доходи бюджету навіть вищі за план. Але витрати цього року дуже великі. І це формує великий дефіцит бюджету, що абсолютно нормально для 2020 року. Це ті гроші, які треба брати в борг. Україна не виконує план за запозиченнями. Цього року великий дефіцит бюджету. І він не фінансується. Ніхто не дає Україні в борг.

І це в той момент, коли світові фондові ринки перебувають на історичних максимумах. Коли в світі дуже багато грошей. А відсотки рекордно низькі. Хто завгодно може залучити гроші в борг, все цим займаються, окрім України. Ми не можемо взяти в борг у той момент, коли взяти в борг простіше і дешевше всього.

Чому нам не дають в борг? Тому що у нас проблеми з МВФ. Тому що для всіх співпрацю з МВФ — це ще й сигнал. Дивіться, ця країна адекватна. До співпраці з МВФ прив'язане фінансування від ЄС (1,2 млрд євро зараз би дуже не завадило) і Світовим Банком. Всі ринкові гравці, люди, що керують трильйонами доларів, чекають від України співпраці з МВФ.

Чи є альтернатива МВФ? Тобто, якщо ви Польща або Німеччина, Іспанія або навіть Греція. Якщо вам вірять без МВФ, то ви виходите і позичаєте на ринку скільки треба. Для такої країни як Україна альтернативи немає. Тому що немає альтернативи запозичень на фондовому ринку. Фізично немає. Якщо ви, звичайно, не хочете повторити шлях Венесуели або Північної Кореї. А на ринку інвестори хочуть бачити співпрацю України і МВФ. Тому що без такого співробітництва нам просто не довіряють. Якби ми провели реформи, якби хоч раз виконали програму МВФ повністю, то змогли б потрапити до когорти країн, яким довіряють. Як зробила Польща. Словаччина. Румунія, чорт забирай.

Читайте також: Morgan Stanley: отримання Україною траншу МВФ у 2020 році малоймовірно

Але Україна сама закрила собі доступ до грошей. Це не зробили злі іноземці. Це не підступні рептилоїди. Це українська влада порушила всі домовленості з МВФ. Зруйнувала частину реформ. Атакувала антикорупційну інфраструктуру, підірвала довіру до Нацбанку. Українська влада через свої, незрозумілі нам, причини зробила розворот в реформах, що залишило нас без грошей. І тепер не важливо чому вони це зробили. Або чому не завадили КС це зробити. Важливий результат.