Про три можливі негативні сценарії розвитку подій написав Profinance з посиланням на CNBC.

Федрезерв відступить

Чиновники ФРС дали чітко зрозуміти, що будуть утримувати короткострокові ставки на нульовому рівні протягом декількох років і дозволять інфляції залишатися вище цільового показника в 2% протягом деякого часу, щоб забезпечити повну зайнятість в економіці. Голова Джером Пауелл заявив, що він навіть думки не допускає про підвищення ставок. У недавньому виступі перед Конгресом він визнав, що наступного року може виникнути «ризик надмірного зростання», але його позиція при цьому не зміниться.

Можна повірити йому і його колегам на слово. Але потрібно подумати про передумови для потенційного підйому економіки, навіть протягом пари кварталів, і зрозуміти, чи зможуть ринки перевірити, наскільки рішуче налаштована ФРС. Навіть без подальшої фіскальної підтримки споживачі в сукупності накопичили понад $1 трлн «надлишкових заощаджень», у порівнянні з докоронавірусним рівнем. Ринок житла розжарився до межі. Компанії S&P 500 накопичили рекордні $2 трлн, а ті, у кого є борги, рефінансуються за найнижчими ставками і продовжують терміни погашення на рекордні терміни.

Велика частина цих грошей може швидко просочитися в економіку, якщо вдасться відновити її нормальний стан і домогтися загального пожвавлення.

Уже зараз ринкові інфляційні очікування повернулися до докризових рівнів близько 1,9%, тож період зростання може підштовхнути їх до рівнів, коли деяким учасникам ринку може здатися, що для ФРС «місія виконана». Це стало б великою «проблемою» для реальної економіки. Але є ймовірність, що страх посилення, спровокований ринком, негативно позначиться на оцінці акцій в короткостроковій перспективі.

Відкладений попит не допоможе

Інвестори очікують, що додаткові кошти в розмірі $1 трлн, накопичені на споживчих банківських рахунках за рахунок невитрачених стимулюючих чеків і невикористаних відпусток з березня, можуть сприяти відновленню витрат.

Проте, під час пандемії люди витрачали гроші на різні речі — автомобілі, побутову техніку, спортивні товари, іграшки для собак. Як показують офіційні тенденції споживання товарів і послуг, проблеми зберігаються тільки в сфері послуг — ресторани, спортзали, готелі, казино, додаткові медичні процедури.

Проте, оскільки потерпілі через сovid види діяльності більше орієнтовані на місцевий бізнес, ринки публічного капіталу, ймовірно, більшою мірою охоплюють ту частину економіки, яка виробляє товари, а не послуги.

Безумовно, найбільш постраждалі туристичні компанії, що котируються на біржі, можуть заробити на відновленні подорожей. І все ж ринок, в основному, вже врахував це. Авіакомпаніям і круїзним компаніям довелося випустити набагато більше акцій і боргів, а також зафіксувати набагато більш високі відсоткові витрати, через що загальна вартість підприємства не далека від докоронавірусних максимумів. Компанія Wolfe Research у п'ятницю знизила рейтинг акцій деяких авіакомпаній, почасти через цю динаміку.

Безсумнівно, більш вільний споживач підвищить загальний рівень економіки і підтримає корпоративну прибутковість загалом. Проте, варто очікувати посилення конкуренції між компаніями, які занадто багато заробили у 2020 році і зіткнулися з більш жорстким тиском. При цьому велика частина відновлених витрат піде на допомогу широкому загалу платників податків, які так сильно цього потребують.

На інвесторів чекають обдурені очікування

Ми маємо справу з «ризиком надмірного зростання», хоча це не зовсім те, що мав на увазі Джей Пауелл. Майже всі показники настроїв інвесторів і інтересу до ризику знаходяться на верхній межі багаторічного діапазону, і багато з них датуються січнем 2018 року, коли шалене 14-місячне ралі досягло піку і призвело до несподіваного обвалу.

Крім того, індекс S&P 500 набагато вище 200-денної ковзної середньої, як і 2 вересня, коли ринок досяг піку перед коротким, але різким відкатом на 10%.
Все це не заважає подальшому зростанню — перекуплений ринок часто є ознакою сильного, стійкого висхідного тренда. Так було і в 2013, і в 2017 роках (хоча кожен з них починався з більш помірного оптимізму і спекулятивної лихоманки). Подібні перегини можуть компенсуватися незначними коливаннями і помірними відкатами. Проте, такий великий діапазон настроїв робить події, які можуть викликати потрясіння, більш передбачуваними.

Але що робити, якщо правила 21-го століття більше не будуть діяти? Нинішня динаміка здається екстремальною тільки в масштабі останніх 20 років. У другій половині 1990-х років інтерес до акцій зберігався протягом багатьох років, і дохідність залишалася високою до досягнення піку в 2000 році, після чого ринок скоротився вдвічі протягом двох з половиною років.

Співвідношення опціонів «пут» і «колл» знаходиться на небезпечно низькому рівні і каже про уразливість індексу — якщо тільки він не збирається пробити багаторічний мінімум і скотитися в діапазон кінця 90-х. Вище, ніж сьогодні, оцінки власного капіталу були тільки в роки буму 90-х. При цьому, за даними Citi, інтерес домогосподарств до акцій вже знаходиться на рівні двадцятирічної давності.

Це не означає повторення наймасштабнішого і безрозсудного ринку сучасності. Але якщо у 2021 році спливе відображення цих днів, це буде вельми красномовно.