У п'ятницю, 27 листопада, біткоїн продовжив дешевшати. Його вартість знову опустилася нижче за позначку в $17 тис. За два дні до — 25 листопада — курс BTC досягав максимуму з грудня 2017 року $19,5 тис. Вчора, 26 листопада, ціна опускалася до локального мінімуму в $16,2 тис.

Альткоїни також продовжують втрачати в ціні: за минулу добу Ethereum подешевшав ще на 4%, до $511, ціна XRP опустилася на 6%, до $ 0,523. Інші найбільші за капіталізацією монети (топ-10) за останні 24 години втрачали в ціні від 2% до 10%.

«Бичачий» настрій, незважаючи на просідання

Незважаючи на локальне зниження, тренд залишається висхідним, пояснив фінансовий аналітик Currency.com Михайло Кархальов. За його словами, говорити про падіння можна буде почати, якщо курс біткоїна опуститься нижче торішнього максимуму в $13,9 тис. Те, що відбувається зараз на ринку — це корекція, можливо, глибока, але в рамках висхідного тренда. Позиції, які зайняли учасники ринку в опціонах, а також обсяги торгів і рівень відкритого інтересу, як і раніше, вказують на бичачий настрій і повернення до зростання вже найближчими тижнями, попередив Кархальов.

Поточний рух на ринку назвав корекцією щодо довгострокового зростання і провідний аналітик 8848 Invest Віктор Першиков. Він додав, що зараз великі учасники фіксують позиції після сильного зростання. Той факт, що біткоіни не справив обряду поновин історичні максимуми також вказує на локальне падіння попиту на ринку, упевнений фахівець.

Читайте також: Кількість користувачів криптовалют збільшилася за рік на 189% — дослідження

Вдалий момент для входу

При вкрай негативному сценарії не виключено падіння курсу біткоїна на 65-70%, попередив фінансовий аналітик інвестиційної компанії Raison Asset Management Микола Кленов. На основі історичних даних він виділив два рівня підтримки BTC — $16-15,5 тис., який збігається з верхньою межею попереднього висхідного каналу, і $13-12 тис. Експерт назвав вдалим для входу момент, коли біткоїн відштовхнеться від цих рівнів.

«Довгостроковим власникам можна купувати BTC хоч зараз на перспективу 3+ років. Але необхідно керувати ризиками: торгувати без плеча і входити суворо розрахованим за індивідуальною стратегією обсягом»- рекомендував експерт.

Не чекати глибокої корекції, а купувати на поточному рівні біткоїн, Ethereum та XRP порадив і Першиков. Він назвав нинішні ціни оптимальними для входу в ринок.

Читайте також: Чи буде біткоїн коштувати $100 тис. — думка експертів

Цінові гойдалки

Фінансовий аналітик Currency.com Кархальов очікує, що найближчими днями курс біткоїна може опуститися в діапазон $16-16,4 тис., де знаходиться важливий рівень підтримки. Якщо він витримає тиск продавців, то саме звідти може початися відскік.

З приводу Ethereum експерт зазначив, що найближчим часом його ціна може продовжити падати до $450. Падіння нижче $450-425 не буде, впевнений Кархальов. Він очікує на тривалу консолідацію в цьому діапазоні і повернення до висхідної динаміки.

Ситуація з XRP, на думку експерта, відрізняється від ситуації з біткоїном і ефіром, оскільки Ripple ріс в рамках «якоїсь ринкової маніпуляції». Відповідно, його падіння на 40% виглядає цілком логічним і закономірним. На поточний момент ключовим рівнем підтримки XRP є діапазон $0,42 — $0,45. Якщо ринкова ситуація в криптовалютах посилюватиметься, експерт спрогнозував «досить швидке» повернення монети до позначок в $0,25 — $0,3.

«Нинішня корекція на руку великим гравцям, які продовжують зміцнювати свої позиції на крипторинку. Протягом найближчих 5-7 днів курс може продовжити знижуватися до ключових зон підтримки, потім може піти консолідація і набір позицій великими учасниками, оскільки нижчий курс зараз є вигідним для них. У другій половині грудня, ймовірно, до Нового року, курс біткоїна та ефіріума знову перейдуть до зростання, сподіваюся, що бажання криптосуспільства здійсниться і до Нового року ціновий максимум за біткоїном буде оновлений», — підсумував Кархальов.

Раніше аналітик Амстердамської фондової біржі Міхаель ван де Поппе спрогнозував падіння курсу біткоїна до $14 тис. Разом з біткоїном буде знижуватися і весь ринок криптовалют - його капіталізація може впасти на 20%, до $400 млрд, де сформувався глобальний рівень підтримки, вважає Поппе.

Читайте також: Економіст Кійосакі: Для криптовалюти, золота та срібла наступають «великі часи»