Бійки за вакцини

У міру того, як перші вакцини стають доступними у великій кількості, акцент зміщується з героїчних зусиль з їх розробки на настільки ж складне завдання з їх поширення. Вакцинна дипломатія буде супроводжувати бої всередині країн та між країнами з приводу того, кому і коли їх отримати.

Змішане відновлення економіки

Відновлення економіки після пандемії буде неоднорідним, оскільки місцеві спалахи і придушення будуть приходити і йти, а уряди переходять від підтримки компаній до допомоги людям, які втратили роботу. Розрив між сильними і слабкими компаніями буде збільшуватися.

Читайте також: Fitch назвало терміни відновлення світової економіки

Усунення нового світового безладу

Наскільки Джо Байден, нещодавно обраний у Білий дім, зможе відновити міжнародний лад, що рушиться, заснований на старих правилах? Паризький договір щодо клімату і ядерна угода з Іраном — очевидні відправні точки. Але розпад стався ще до Дональда Трампа і переживе його президентство.

Посилення напруженості між США і Китаєм

Не чекайте, що Байден припинить торгову війну з Китаєм. Замість цього він захоче налагодити відносини з союзниками, щоб вести це більш ефективно. Багато країн від Африки до Південно-Східної Азії роблять все можливе, щоб уникати вибору сторін у міру зростання напруженості.

Компанії на передовій

Ще один фронт американо-китайського конфлікту — це компанії, а не тільки очевидні приклади Huawei і TikTok, оскільки бізнес стає ще більше полем геополітичної битви. Крім тиску зверху, керівництво компаній також стикається з тиском знизу, оскільки співробітники і клієнти вимагають, щоб вони займали позицію щодо зміни клімату та соціальної справедливості, в яких політики зробили занадто мало.

Після тех-переваги

У 2020 році пандемія прискорила впровадження багатьох технологічних моделей поведінки, від відеоконференцій і покупок в Інтернеті до віддаленої роботи та дистанційного навчання. У 2021 року стане зрозуміліше, якою мірою ці зміни збережуться або відкотяться назад.

Менш розслаблений світ

Туризм скоротиться і змінить форму, з упором на внутрішні подорожі. Авіакомпанії, готельні мережі та виробники літаків будуть боротися, як і університети, які сильно залежать від іноземних студентів. Постраждає і культурний обмін.

Можливість зміни клімату

Одна з кращих сторін кризи — це можливість вжити заходів щодо боротьби зі зміною клімату, оскільки уряди вкладають кошти в плани екологічного відновлення для створення робочих місць і скорочення викидів. Наскільки амбітними будуть обіцянки країн зі скорочення викидів на конференції ООН з клімату, відкладеної з 2020 року?

Рік дежавю

Це всього лише один приклад того, як наступаючий рік може багато в чому відчуватися як другий погляд на 2020 рік, оскільки такі заходи, як Олімпійські ігри, виставка в Дубаї і багато інших політичних, спортивних та комерційних заходів з усіх сил намагаються відкритися роком пізніше, ніж планувалося. Не у всіх вийде.

Тривожний дзвінок для інших ризиків

Вчені та аналітики, багато з яких попереджали про небезпеку пандемії протягом багатьох років, спробують використовувати вузьке вікно можливостей, щоб змусити політиків більш серйозно ставитися до інших ігнорованих ризиків, таких як стійкість до антибіотиків і ядерний тероризм.

Читайте також: Три сценарії, які можуть шокувати інвесторів у 2021 році