Половина — у Привата

Рівно 4 роки тому 19 грудня 2016 року тодішній Президент Петро Порошенко підписав указ «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки України в економічній сфері і захисту інтересів вкладників».

Після цього Міністерство фінансів викупило 100% акцій Приватбанку за 1 гривню. Однак, для того, щоб докапіталізувати банк, у нього оперативно було влито понад 116 млрд грн.

Станом на 2016 рік Приватбанк був найбільшим банком країни. Як повідомили «Мінфіну» у фінустанові, в той час послугами Привату (карта, кредит, депозит і т.п.) користувалося 48,4% українців, що були клієнтами хоча б одного банку. При цьому 39,3% споживачів банківських послуг називали Приват своїм основним банком.

Станом на кінець 2020 року Приватбанк поліпшив ці показники. Зараз банк надає послуги більш ніж половині банківських клієнтів в Україні та при цьому є для них основним банком.

Кошти в Приваті на депозитах або на поточних рахунках тримають 22,5 млн громадян.

Грошей більше, але темпи нижче

За підсумками жовтня 2020 року на рахунках в Приватбанку фізособи тримали 213,7 млрд грн. А це означає, що з моменту націоналізації загальна сума коштів фізосіб зросла на 37,7%.

Хоча за цим показником Приват показав непогане зростання, вклади громадян в банківській системі в цілому росли швидше. За підсумками жовтня кошти фізосіб в українських банках становили 658 млрд грн. Це означає, що загальний для ринку показник за 4 роки виріс на 55%.

В результаті частка Привату в загальному обсязі коштів фізосіб у банківській системі скоротилася за 4 роки на 4 п.п. до 32,5%.

Кредитний прискорювач

За 4 роки виріс обсяг виданих Приватбанком кредитів фізособам. Станом на 1 жовтня 2016 року кредитний портфель «фізиків» в фінустанові становив 24,7 млрд грн. А за підсумками жовтня цього року — майже 42,8 млрд грн. В результаті маємо зростання на 73,3% за 4 роки, що минули з моменту націоналізації.

Читайте також: Депозити на вимогу та скарбнички замість строкових вкладів

Виросло і співвідношення виданих громадянам кредитів, у порівнянні з цим показником у всій банківській системі. Напередодні націоналізації на Приват припадало 27,6% всіх виданих фізособам кредитів. Зараз же цей показник досяг 29,5%.

Мінус чверть відділень

Після націоналізації Приват не уникнув загальної для банківського сектора тенденції — скорочення регіональної мережі відділень. Якщо в жовтні 2016 року в розпорядженні Привату була мережа з 2329 відділень, то сьогодні ця кількість скоротилася майже на чверть — до 1750.

Треба сказати, що в цілому по системі кількість банківських відділень скорочувалася швидшими темпами. 4 роки тому банки надавали послуги в 10718 відділеннях, зараз — в 7329, що майже на третину менше.

Приват ніколи не був лідером ринку за кількістю відділень. Як раніше, так і зараз, найбільша мережа залишається у Ощадбанку. На Приватбанк наразі припадає 23,9% від загальної кількості банківських відділень. Це дещо більше, ніж напередодні націоналізації — тоді цей показник становив 21,7%.

Скільки банк заробляє

Зараз Приват — абсолютний лідер в українській банківській системі за прибутком. Протягом перших 9 місяців цього року фінустанова заробила майже 21,3 млрд грн, що становить понад 56% від прибутку всіх українських банків.

Ці показники — не рекордні для Привату. За цей же період минулого року банк заробив 27,4 млрд грн.

До націоналізації Приватбанк таких фінансових досягнень не показував. За 9 місяців 2016 року Приват заробив 775 млн грн. Правда, на тлі конкурентів це виглядало непоганим результатом — вся банківська система тоді спрацювала в «мінус» і зазнала збитків на понад 9 млрд грн.

До економічної кризи і початку війни на Донбасі Приват також заробляв набагато менше, ніж зараз. За перші 9 місяців 2013 року — 1,8 млрд грн.

Читайте також: У «чорну п’ятницю» українці найбільше купували частинами — Приватбанк

Велика частина прибутку Приватбанку йде в бюджет. Так, згідно з рішенням уряду в 2018 році банк віддав державі 90% свого прибутку — тоді це склало 11,5 млрд грн. А з заробленого в 2019 — 75%, а це майже 24,5 млрд грн. Інші ж держбанки сплатили до бюджету половину своїх чистих доходів.

За словами керівника роздробу Приватбанку Дмитра Мусієнка, основний бізнес фінустанови в роздрібному бізнесі — це кредитування і кредитні карти. У той же час, банк шукає і додаткові напрямки роботи. Наприклад, зараз Приватні є лідером з продажу страхових продуктів, і продав в цьому році кожен п'ятий залізничний квиток.

Інтернет-сервіс Privat24 поступово перетворюється в маркетплейс, в якому можна буде замовляти широкий спектр послуг і товарів. З огляду на те, що за минулі 3 роки кількість клієнтів, що працюють через Privat24, подвоїлася і досягла 12 млн осіб, база для розвитку нових напрямків бізнесу у банку є.