Соціологи провели опитування серед 6 млн українців, що проживають у містах. Тобто довідалися думку близько 16% усього населення України. Про це  «ЕП» розповіла виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова. «Мінфін» вибрав головне.

Результати опитування

Середній вік опитуваного — 36 років, вона або він проживають у великому місті, мають сім'ю, працюють переважно в галузі промисловості, торгівлі або у сфері обслуговування.

Особистий дохід середньостатистичного респондента перебуває на рівні 14 340 грн, сімейний — на рівні 22 111 грн.

Опитані розповіли, що цих грошей їм вистачає на харчування та необхідний одяг і взуття. Проте для великих покупок – побутової техніки, машини або квартири – потрібні заощадження або додаткові джерела фінансування.

На момент опитування 79% респондентів мали заощадження втричі більші їхнього місячного доходу, 12% — не заощаджують взагалі. Причиною вважають брак коштів.

Однак загалом лише 44% опитаних заощаджують постійно приблизно 20% свого доходу, ще 44% – роблять це час від часу, тобто коли відкладають на велику покупку або отримують незаплановані доходи.

Читайте також: Українці розповіли, чи є у них заощадження «на чорний день»

Гроші під матрацом чи депозит

58% із кола заощадливих мають банківські депозити, щоб отримати додатковий прибуток до вкладених грошей. 47% опитаних довіряють іноземній готівці через її стабільність, 31% — заощаджує у гривні.

21% людей тримає гроші просто на поточному рахунку, адже для них так простіше і надійніше. В інвестиційному гетто містяться цінні папери, навіть державні; накопичувальне страхування; участь в інвестиційних і пенсійних фондах або кредитних спілках.

Портрет середньостатистичного вкладника показує, що він має депозит в одному банку на суму близько 35 тис. грн.

Вигідні депозити від топ-банків зі ставкою до 19%

Водночас 28% вкладників експериментують і мають депозити у двох чи більше банках, щоб не перевищити ліміт відшкодування у 200 тис. грн на випадок кризової ситуації й отримати кращу ставку.

Представники великих міст починають довіряти банківській сфері. Водночас українці багато чого бояться, наприклад, девальвації. Тому вважають, що заощадження в іноземній валюті — кращий вибір. Більшість добре пам'ятає тотальну руйнацію банківської сфери та неможливість повернути свої вклади, а тому не довіряє банкам своїх грошей.

Читайте також: Українці назвали головні джерела доходів (інфографіка)

Результати дослідження показали, що найважливіший критерій під час вибору способу заощаджень – гарантія їх збереження. На другому місці серед пріоритетів — постійний доступ до них. Прибутковість лише на п'ятому місці, а економія часу — взагалі на останньому. Отже, задля надійності українці готові жертвувати доходом і зручністю.

Опитана аудиторія очікує дохідності від депозитних накопичень у гривні на рівні 20-30% річних. Однак фактичну дохідність вкладів у середньому розмірі 15% річних вважають прийнятною близько 40% опитаних. Аналогічна картина щодо валютних накопичень.

Цифри подібного опитування GFK про заощадження, респондентами якого були мешканці маленьких міст і сіл, приголомшливо змінюються. Тільки 30% опитаних заощаджують взагалі, лише 9% — відкривають банківські депозити.

Читайте також: У яких банків найбільше підписників у YouTube (дослідження)

А що з кредитами

Рівень користування ними серед населення відносно невисокий: 7% беруть короткострокові кредити і тільки 0,3% — довгострокові.

Найпоширеніша причина – дефіцит коштів, що протягом останнього року спонукала опитаних іти до банку за грошима на великі покупки: техніка, мандрівки, житло.

Третина аудиторії знайома з ситуацією, коли бракувало грошей до наступної зарплати, а також несподіваними життєвими ситуаціями, наприклад, операція або ремонт авто.

У 40% випадків рішенням фінансових проблем була кредитна картка, в 26% — позика в родичів. Лише 15% опитаних скористались «некартковим» кредитом у банку.