Але негативні явища в економіці, які спостерігаються впродовж останнього року, можуть стати хронічними. Чому і що з цим робити, на своїй сторінці в фейсбук розповів Голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин.

Найглибше падіння за 5 років

За розрахунками Держстату, зниження реального ВВП у II кварталі 2020 р. становило 11,4% до відповідного кварталу минулого року. Це падіння було найглибшим за останні 5 років. У II кварталі 2015 р. на тлі гарячої фази війни на Сході України ВВП знизився на 14,5%.

Результатом низької економічної активності стало:

  • зростання кількості безробітних за останній рік в 1,8 рази,
  • зниження прибутку великих та середніх підприємств у 1 півріччі 2020 р. на 10,1%
  • зростання збитків в 4 рази — до 233,2 млрд грн.

В результаті сукупний фінансовий результат великих та середніх підприємств в Україні у 1 півріччі 2020 р. становив лише 29,2 млрд грн, що майже на порядок менше, ніж за результатами аналогічного періоду 2019 р.

Читайте також: Чому підвищення мінімальної зарплати — правильне рішення

Оскільки власні кошти підприємств – це головне джерело інвестицій в основний капітал, їхня втрата стримує економічне зростання. Тому стимулювання інвестицій за допомогою фіскальних та монетарних інструментів має стати метою Кабміну та Нацбанку.

Валюту від заробітчан втратили, де її знайшли

Ситуація на зовнішніх ринках залишається сприятливою для України. У серпні 2020 р. ціни на залізну руду були на третину вищі, ніж в аналогічний період минулого року. Ціни на пшеницю – на чверть вищими. Ціни на сталь та кукурудзу за рік майже не змінилися. Водночас ціни на нафту та природній газ, чистим імпортером яких є Україна, за рік знизилися на 20-30%.

Це створює сприятливі умови зовнішньої торгівлі. Свідчення цього — позитивне сальдо торгівлі товарами і послугами: +$163 млн у січні-червні 2020 р., порівняно з -$4,8 млрд у 1 півріччі 2019 р. Разом із зменшенням перерахувань доходів від інвестицій нерезидентам, це дозволило повністю компенсувати скорочення валютних надходжень від українців з-за кордону. Тому в України позитивне сальдо поточного рахунку, яке становить $6,7 млрд. Для порівняння – за січень-червень 2019 р. сальдо поточного рахунку було від’ємним-$1,9 млрд.

Стабілізація валютних надходжень сприяла згладженій роботі валютного ринку та дозволила НБУ викуповувати надлишок валюти. Чиста купівля валюти Нацбанком у серпні становила $460,5 млн, з початку року – $1,2 млрд.

Читайте також: Що буде з доларом. Аналітики дали прогноз

Водночас викликає стурбованість вилучення з України прямих іноземних інвестицій, яке у 1 півріччі становило майже $1,4 млрд. В таких умовах уряд та НБУ мають терміново розробити заходи для підвищення інвестиційної привабливості України та залучення капіталу.

Чи вистачить грошей на сплату боргів

Стан державних фінансів покращується, проте ризики зберігаються. Станом на 28 серпня надходження до державного та місцевих бюджетів за серпень перевиконуються (на 8,2% та 9% відповідно). Це дозволяє надолужувати відставання виконання бюджету з початку року.

Залишки коштів на рахунках уряду достатні для погашення та обслуговування внутрішнього та зовнішнього боргу. Разом з тим, для зниження вартості обслуговування держборгу потрібна взаємодія уряду та НБУ, а також зміни у монетарній політиці та у валютному регулюванні.

Що обмежує видачу нових кредитів

Банківська система України залишається стабільною та ліквідною, проте банківське кредитування продовжує скорочуватися. Незважаючи на зменшення обсягу прибутку фінустанов у червні-липні, банківська система має високий рівень капіталізації та ліквідності. Достатність капіталу банків більш як удвічі перевищує нормативний рівень, а ліквідність – утричі вища за норматив обов’язкового резервування.

Водночас залишається неурегульованим питання проблемних активів банків (передусім, державних), що обмежує можливості з надання нових кредитів. Врегулювання цього питання потребує спільних рішень Мінфіну як власника держбанків та НБУ – як регулятора.

Читайте також: Рейтинг стійкості банків: Вкладники не довіряють щедрим

Загалом, стабільність на фінансових ринках у серпні не повинна заспокоювати. Ситуація в економіці залишається складною, та може погіршитись у разі збільшення захворюваності на коронавірус та запровадження додаткових обмежень. Всі гілки влади та регулятор мають підготувати швидкі та дієві заходи з пом’якшення економічних наслідків кризи. Також необхідно створити міцний фундамент для забезпечення стійкого економічного зростання.