Чи достатньо грошей виділила держава на цей проект та чи змінить він бізнес-клімат в країні, в колонці «Мінфіну» розповіли управляючий партнер Stron Олег Дерлюк і юрист Stron Владислава Бондарчук.

На що витратять 2 мільярди

Програма «Доступні кредити 5-7-9%» встигла викликати значний суспільний резонанс. Тому давайте проаналізуємо, що собою являє програма, та чи здатна вона досягти заявлених цілей.

В цьому році в бюджеті на фінансування програми закладено 2 млрд грн. Це загальна сума компенсації за пільговими кредитами. Тобто, за рахунок цих коштів Фонд розвитку підприємництва покриватиме різницю між сумою відсотків, яка має сплачуватись за стандартними умовами кредитування і сумою, яку фактично сплачує позичальник.

За 5 років сума виданих кредитів має сягнути позначки в 30 млрд грн. Чи достатньо цього для розвитку середнього бізнесу, якого в України майже не залишилося? — Однозначно, ні. Однак в умовах поточної ситуації існування такої програми вже є успіхом та говорить про готовність держави іти назустріч бізнес-спільноті.

Кому «світить» кредит

Наразі кредитування за програмою здійснює 4 банки-учасники. Максимальний розмір кредиту для одного підприємства (групи пов’язаних підприємств) становить 1,5 млн грн. Градація ставок залежить від розміру очікуваного річного доходу, наявності або відсутності «приросту» робочих місць, розміру власного внеску, вартості проекту тощо. Є певні обмеження щодо кола осіб, які можуть подавати заявки, видів діяльності та мети кредитування. Детальніше з умовами можна ознайомитися тут: https://www.5-7-9.gov.ua/

Програма передбачає такі цілі фінансування:

  • придбання основних засобів та модернізація наявних,
  • будівництво/реконструкція/ремонт в приміщеннях ведення основної господарської діяльності (крім офісних приміщень),
  • інші аналогічні цілі.

Читайте також: Дешеві кредити: Держбанки за 2 тижні видали на 27 мільйонів

«Інтелектуали» і «новачки» гуляють на свої

Залишається відкритим питання, як бути суб’єктам господарювання, які у якості інструменту заробітку використовуватимуть не основні засоби, а результат інтелектуальної праці? Чи розглядатимуться заявки в такому разі? Тому що складається враження, що програма «заточена» під обмежене коло бізнес-ідей.

Кредитування доступне також для діючих підприємств, які показали прибуткову господарську діяльність за останній звітний рік. Звідси наступне питання: якій із заявок банк надасть перевагу — інвестиційному проекту з мінімальними гарантіями чи успішно функціонуючому бізнесу? — Скоріш за все, у переважній більшості випадків кредитуватимуться вже діючі підприємства, які нарощують активи, а не новачки.

Повернемося до головного питання: чи вплине державна Програма на діючий бізнес-клімат? — Можливо. Однак в яких масштабах? Навряд за рахунок дії Програми вдасться створити 70-90 тис робочих місць, як того хоче уряд.

Питання також в тому, хто реально зможе взяти участь у Програмі та одразу сплатити 20-30% першого внеску від 1,5 млн грн (якщо рахувати за максимумом)? В умовах Програми нічого не говориться про зниження податкового навантаження на новостворений бізнес чи мораторій на проведення перевірок. Тому як довго зможе проіснувати підприємство, створене «в кредит», зможемо побачити лише через певний час.