Життя непередбачуване, нерідко трапляються ситуації, коли терміново потрібні гроші, а їх немає. Друзі та знайомі позичити не можуть, а якщо звернутися до банку, то це займе час, а в ряді випадків потрібно нести документи, включаючи довідку про працевлаштування і офіційну зарплату. Причому не факт, що банк в результаті дасть кредит. А буває, що проблема потребує вирішення тут і зараз. Найкращим рішенням, а часто єдиним, є кредит у мікрофінансовій організації (МФО). Гроші фінкомпанії видають дуже швидко, буквально через 20-30 хвилин після звернення. Причому для цього потрібні тільки паспорт та ідентифікаційний код. Як на практиці працюють кредити і як вони перетворюються в універсальний інструмент для вирішення будь-яких позаштатних ситуацій, «Мінфін» покаже разом з компанією «ШвидкоГроші», яка працює на ринку небанківського кредитування вже дев'ять років.

Очікувані несподіванки

Незапланованих витрат уникнути складно. Наведемо кілька прикладів того, коли гроші можуть знадобитися «тут і зараз».

1. Вас запросили на ювілей або весілля і терміново, буквально до кінця дня потрібен гідний подарунок.

Від цього залежить ваша репутація, а можливо і кар'єра. І ось невдача, зарплата прийде тільки через кілька днів. Ну не ставити ж життя на паузу! Та й відносини з людьми псувати не хочеться. Звичайно, з точки зору вартості верхньої планки для подарунків не існує. Середній же чек в таких випадках становить близько 3-4 тис. гривень.

2. Гірше немає, коли ламається техніка — авто, комп'ютер, телефон, планшет.

Від цього безпосередньо може залежати виконання роботи, а значить і дохід. Гірше, якщо це відбувається у відрядженні, в чужому місті. Неприємно, але що робити? Ремонт електроніки або нескладний ремонт авто не завжди займає багато часу, але обходиться в суму не менше 500-1,5 тисяч гривень.

4. Застають зненацька і такі форс-мажорні ситуації як побутові аварії.

Всім знайомий сценарій, коли вас заливають сусіди і доводиться шукати гроші на терміновий ремонт. Гірше, якщо через фатальну випадковість ви самі стали причиною неприємностей для мешканців нижнього поверху і по-хорошому слід оплатити їм ремонт стелі і стін. А це напевно обійдеться в суму не менше 7 тисяч гривень.

5. Трапляються також екстремальні ситуації, коли в поїздці країною ви залишилися без грошей і кредиток.

Дуже неприємно залишитися в чужому місті без гаманця. Це точно додає стресу і може зіпсувати відпустку або ділову поїздку. Але чи потрібно при цьому турбувати рідних, друзів і знайомих? Для того, щоб спокійно провести 2-3 дні в чужому місті цілком вистачить суми 5-7 тис. грн. І для вирішення цього завдання не обов'язково мати при собі банківську картку.

6. А якщо несподівано відправили у відпустку, а накопичень на канікули поки що немає?

Але так хочеться виїхати кудись хоч ненадовго, змінити обстановку. Хто знає, коли наступного разу випаде така можливість? Тут знадобиться до 10 тисяч гривень.

7. Чи раптом ви зайшли в магазин, і бачите річ своєї мрії з дуже хорошою знижкою, але грошей все одно зараз не вистачає?

Але ж завтра або знижки закінчаться, або річ продадуть, або не буде потрібного розміру. І не вистачає всього 700 або 1 тисячі гривень.

Від наведених вище ситуацій ніхто не застрахований. За словами директора компанії «ШвидкоГроші» Олександра Холода, зараз як в Україні, так і в світі, несприятлива економічна ситуація і затримки з виплатою заробітної плати не рідкість. А українці, на жаль, поки що не мають в масі своїй можливості і звички відкладати гроші і формувати заощадження.

Найкраще рішення в таких ситуаціях — швидко вирішити питання за рахунок кредиту МФО. На практиці саме ця послуга може виявитися фінансовим «швейцарським ножем» для вирішення безлічі різнопланових завдань. І це підтверджують швидкість розгляду заявок, доступні суми кредитів і велика регіональна присутність фінкомпаній в Україні.

Якусуму можна отримати

Небанківсткі кредитні установи найчастіше видають кредити на суму від 2,5 до 30 тисяч гривень. Чим більша сума, яку хоче отримати клієнт, який вперше звернувся до МФО, тим вища ймовірність відмови. «ШвидкоГроші» при першому зверненні видає кредити в розмірі від 600 до 10 тисяч гривень. При повторному зверненні максимальна сума кредиту може бути збільшена — компанія йде назустріч перевіреним клієнтам.

Як бачимо, суми, які можуть отримати нові клієнти, порівняно невеликі. Але їх вистачає на те, щоб вирішити до 90% завдань, що несподівано виникли. Отримавши 7 тисяч гривень, можна купити цілком якісний мобільний телефон, оперативно змінивши зламаний або викрадений. 2-3 тисяч вистачить, щоб купити хороший подарунок, оплатити номер в готелі і купити квитки на потяг.

Фінкомпанії можуть видати в кредит достатньо коштів на косметичний ремонт, що включає купівлю і поклейку шпалер, штукатурку стель тощо, що стане в середньому в 6-7 тисяч гривень.

Взявши кредит у 10 тисяч, можна навіть відправитися у відпустку, якщо керівництво несподівано вам її надало, а оплатити поїздку немає чим. Наприклад, зараз прекрасний час для відпочинку в Карпатах. Проживання обійдеться в 450-500 гривень на добу, а проїзд близько 700 гривень. Тобто, одного кредиту в даному випадку цілком вистачить на прекрасну подорож і зміну обстановки. Повернувшись з новими силами, ви швидко відновите платоспроможність і погасите кредит.

Важливим є те, що у всіх описаних випадках ви можете не боятися якихось драконівських умов, непідйомних ставок тощо. Адже мова йде про ситуації, коли ви тимчасово не маєте під рукою необхідної суми, але впевнені, що найближчим часом вона у вас з'явиться. А це означає, що у більшості описаних ситуацій позичальник вкладеться в пільговий період і уникне переплат.

Як отримати кредит

Особливих вікових обмежень для отримання кредиту в МФО немає: його можуть взяти клієнти від 18 до 60 років.

Процедура гранично проста:

  • Приходите в одне з відділень обраної вами компанії з паспортом та ідентифікаційним кодом, або залишаєте заявку на сайті, заповнивши невелику анкету;
  • Вказуєте суму і термін, на який хочете отримати кредит;
  • Отримуєте позитивне рішення від кредитора;
  • Отримуєте кредит готівкою або переказом на банківську карту.

Далеко йти не доведеться. Компанії, що давно працюють на ринку, мають у своєму розпорядженні великі регіональні мережі як в Києві, так і в інших містах країни. Наприклад, в Україні відкрито більше 200 відділень компанії «ШвидкоГроші», завдяки чому кожен клієнт зможе отримати кредит недалеко від дому.

Рішення про видачу кредиту компанії приймають дуже оперативно. Наприклад, в компанії «ШвидкоГроші» пропонують послугу «кредит онлайн». Оформлення заявки та заповнення анкети займає не більше 10 хвилин. Ще 10 хвилин компанія бере на розгляд заявки і дає свою відповідь. Якщо рішення позитивне, то залишиться підписати договір за допомогою SMS-коду і отримати гроші на карту. У компанії «ШвидкоГроші» уточнюють, що при повторному зверненні процес отримання кредиту займає менше 5 хвилин, так як ваші дані вже оброблені при першому зверненні.

Як повернути позику

Зазвичай кредит видають на 7 або 14 днів. Директор компанії «ШвидкоГроші» Олександр Холод говорить, що у випадку з невеликими сумами ризики мінімальні. Часто суми не перевищують третини або чверті заробітної плати. При бажанні суму кредиту можна погасити за один раз.

Олександр Холод говорить, що багато людей звертаються за кредитом в МФО, тому що це просто, швидко і доступно, а мова йде про невеликий розмір зобов'язань. Компанії завжди можуть видати 500-1000 гривень, а мікрокредит завжди можна швидко повернути.

Якщо навіть і виникне ситуація, в якій у вас не буде можливості повернути позику в термін, компанія запропонує внести тільки плату за користування грошима, яка становить 2% на день.

Приклад:

Якщо взяти кредит на 1000 гривень, то після завершення пільгового періоду відсотки за користування коштами складуть 20 грн на день. Ніяких додаткових комісій і платежів за користування кредитом «ШвидкоГроші» не стягує. Мінімальний термін погашення боргу — 1 день, а максимальний — 3 роки.

Можна також виплатити частину суми. Для цього потрібно внести відсотки за продовження і будь-яку частину від кредиту. В результаті відсотки будуть нараховуватися вже на залишок заборгованості.

Простіше ніж в банку

Мікрофінансові організації найчастіше пред'являють до своїх позичальників набагато менше вимог, ніж банки. Вони готові видавати кредити людям без прописки, без офіційного працевлаштування та з поганою кредитною історією тощо.

І це не обов'язково означає, що кредити видаються ненадійним позичальникам. Банк не видасть кредит без офіційного працевлаштування. А офіційного працевлаштування немає у багатьох: студентів, фрілансерів, молодих мам, людей, що працюють неофіційно або змінили місце роботи менш ніж півроку тому й інших. Також сюди можна віднести і людей, що офіційно отримують лише «мінімалку». Через невелику офіційну заробітну плату в банку кредит з високою ймовірністю не дадуть, навіть при наданні довідки про доходи. Знову ж виручить МФО.

За словами Олександра Холода, як правило, двоє з трьох клієнтів «ШвидкоГроші» отримують схвалення. Це дуже високий рівень схвалення кредиту на фінансовому ринку. «Звичайно, нам непросто стягувати кредити, але ми намагаємося проявляти високу толерантність і схвалювати заявки по максимуму», — каже директор «ШвидкоГроші».

Що б не трапилося, фінкомпанія в стислі терміни надасть потрібну суму і виручить клієнта навіть у найбезнадійнішій ситуації. З огляду на зростаючу потребу багатьох українців в короткострокових позиках, значимість сфери мікрокредитування складно переоцінити. Не дарма минулого року цей ринок зріс на 35%.