У інтерв’ю Liga.Tech бізнесмен, будучи колишнім ІТ-директором «Приватбанку», поділився думками щодо конкуренції з Privat 24, ефективністю «кота» у інтернет-продажах, особисту ефективність та плани на майбутнє.

Про monobank

За словами творця віртуального monobank, основне джерело доходу проекту складає кредитування. Витрати на інфраструктуру, відділення та надлишковий штат відсутні. У кредитах банк має 5,5 млрд грн, в депозитах і залишках — 4,5 млрд грн. Портрет клієнта дещо розмитий, але, як правило, вони належать до середнього класу. Кількість користувачів стрімко збільшується.

«В місяць приростаємо десь на 80 тисяч. Тобто буде близько 1,5 млн. Цей темп значно вище, чим той, на який ми розраховували, коли запускалися».

За визнанням пана Дубілета, створити банк виявилося складніше, ніж уявлялося на початку.

Читайте також: 8 правил емоційного банкінгу від співзасновника monobank

«Ми, коли monobank хотіли створити, думали, що за 4-5 місяців впораємося у складі 50 людей. У результаті запустили його за 11 місяців, працювали на завершення запуску 150 людей. При тому це були люди, які працювали десятки років у Приватбанку та інших банках».

Про конкуренцію з Приват24

Приватбанк з сервісом Приват24 Дмитро Дубілет називає універсальним. Банк має напрямки щодо юридичних осіб та СПД. Завдяки широкій лінійці послуг там можна придбати квіти, квитки на потяг чи літак тощо.

«Ми з Приват24, звичайно, конкуренти, але працюємо у різних площинах. Вони — платформа-супермаркет, які запускають все більше послуг. Ми ж намагаємося відточити ті кілька продуктів, які надаємо».

Інвестиції у monobank склали 3 млн доларів. За прогнозами бізнесмена, кошти повернуться до кінця 2019 року.

Про британський проект 

У вересні Дубілет і партнери планують запустити новий fintech-проект у Великобританії, який коштуватиме вже 6 млн доларів. Проект розрахований на кредитування людей, яким не довіряють британські банки, та цілком може стати «єдинорогом» — стартапом на мільярд.

«Відсоткова ставка для британських клієнтів буде 25-35%… Якщо в Україні у нас кредити одні з найдешевших на ринку, дешевше, ніж у того ж ПриватБанку, то в Британії ми будемо не найдешевшими».

Додаток для британців називатиметься Koto. Засновники не планують пояснювати клієнтам етимологію слова. На їхню думку, так краще звучить.

Про кота, який живе в додатку

В Україні кіт недарма опинився на логотипі віртуального банку. Він активно сприяє продажу в інтернеті, що підтверджують дані Google Trends. 

«Кіт, який «живе у нашому додатку», — це дуже важливий фактор нашого росту. Але, звісно, далеко не єдиний. У першу чергу в нас вигідніші тарифи, ніж у Приватбанку й інших банків. Зручніший додаток та більш ергономічний». 

Про різне

Дубілет зізнався, що мав пропозицію стати частиною «Слуги народа», але відмовився. Бізнесмена хвилює доля країни, але не депутатство. За словами Дмитра, йому для обіймання посади голови Нацбанку не вистачає компетентності, а ІТ-міністерства досі не існує. Майбутнє України бізнесмен оцінює оптимістично.

«Немає правильних та неправильних структур — є правильні та неправильні люди… Але, повторюся, небажання грабувати — один з найважливіших факторів успіху».

Свою ціль співзасновник monobank вбачає у боротьбі з рейдерством та тіньовими схемами завдяки інноваційним технологіям.

«Я вважаю, що це ключова проблема України. Можуть легко переписати твоє майно, бізнес. І ти про це нічого не будеш знати. Просто волосся на голові ворушиться, коли ти дізнаєшся деталі того, наскільки легко можна забрати майно».

Дмитро Дубілет пропонує шляхи змін. Запорукою успіху називає політичну волю та технології.

«По-перше, зменшити кількість суб’єктів, які мають право переписувати майно згідно з судовими рішеннями. А з іншого боку, ми зараз намагаємося інтегруватися з реєстром судових рішень. Якщо є якесь судове рішення, щоб реєстраційна система мала до нього доступ в електронній формі».

Бізнесмен переконаний, що автоматизація — універсальний рецепт для різних сфер нашої держави. Фокус уваги, на його думку, варто перенести на ІТ-сферу.

«Створити умови, щоб іноземні гравці приходили, щоб наші українські компанії швидше росли, ніж світовий ринок у цілому. Це один із викликів для нашого правління».

Дмитро Дубілет вірить у «економічне чудо» та вважає, що вирішення низки проблем може дати країні більше фінансів, ніж МВФ.

«Відкрити ринок землі, дерегулювати ігрову індустрію, розібратися з митницею, рейдерством. У нас дуже багато фруктів, що низько висять. Кожен з них — це умовно мільярд доларів», — каже він.