►Читайте «Мінфін» в Instagram: головні новини про інвестиції та фінанси
Ціни на какао зросли через низькі врожаї в Західній Африці, на яку припадає основна частина світових поставок. Погодне явище Ель-Ніньйо спричинило більш суху погоду в Гані та Кот-д'Івуарі, які є двома найбільшими у світі виробниками какао-бобів.
Зазначається, що високі температури та зміни режиму опадів, спричинені зміною клімату, також можуть вплинути на врожай.
З початку минулого року вартість основного інгредієнта для виготовлення шоколаду зросла приблизно вдвічі. Стрімке зростання цін на какао тисне на великих виробників шоколаду.
У четвер один із найбільших у світі виробників шоколаду Hershey попередив: «Очікується, що історичні ціни на какао обмежать зростання прибутків цього року».
Виконавчий директор Hershey Мікеле Бак також не виключила підвищення цін для клієнтів.
«Ми не можемо говорити про майбутнє ціноутворення. Враховуючи, якою є ціна на какао, ми будемо використовувати всі інструменти в нашому наборі інструментів, включаючи ціноутворення, як спосіб управління бізнесом», — сказала вона під час розмови з аналітиками.
Минулого місяця американська компанія Mondelez визначила зростання вартості інгредієнтів шоколаду як одну з проблем, з якою вона зіткнеться в майбутньому.
Ель-Ніньйо
Феномен Ель-Ніньйо полягає в різкому підвищенні температури (на 5−9 градусів) поверхневого шару води на сході Тихого океану (у тропічній і центральній частинах) на площі близько 10 мільйонів квадратних кілометрів.