Ситуація на валютному ринку залишається дуже складною. Емісія гривні НБУ, стрибки готівкового курсу, лібералізація валютних правил та зростання офіційного курссу «розігрівають» панічні настрої.

«Мінфін» вирішив дізнатися у користувачів, який їхній прогноз курсу на осінь. В опитуванні взяло участь 1875 читачів.

Ось які відповіді ми отримали:

  • Більшість учасників опитування — 35,5% — вірить, що восени курс національної валюти буде в діапазоні 38−40 грн/$.
  • Другий за популярністю прогноз (27,8% респондентів) — курс коливатиметься в коридорі 40−42%.
  • Оптимістів, які вважають, що курс залишиться у нинішніх рамках 35−38 грн/$, виявилося 21,1%.
  • У тому, що долар коштуватиме дорожче за 42 грн, переконано лише 15,6% респондентів.

Читайте також: Яким буде курс гривні до кінця року, якщо НБУ відпустить його знову

Думка «Мінфіна»

Якщо курс на міжбанку повністю відпустять і при цьому буде запущено повноцінний експорт, курс на першому етапі може зрости до 40 гривень за долар.

Але потім, за умови стабілізації ситуації на фронтах та забезпечення повноцінного припливу валюти від аграріїв, почнеться корекція у бік коридору на міжбанку 36−38 гривень. Це буде пов'язано з дефіцитом гривні у бізнесу, банків та населення.

Низький платоспроможний попит на імпортні товари призведе до стабілізації котирувань міжбанку та послаблення тиску на нацвалюту. Якщо ж при цьому Мінфін України зважиться на підвищення дохідності за ОВДП та військовими облігаціями, це скоротить потребу в емісії гривні з боку НБУ для латання дірок бюджету. За такого сценарію західна грошова допомога, що йде на фінансування дірок бюджету, також підстрахує курс гривні на міжбанку навіть з урахуванням необхідності купівлі газу для проходження опалювального сезону 2022−2023 року.

Якщо ж ситуація з «замороженим» курсом збережеться й надалі — це лише призведе до посилення різних схем гри між офіційним курсом і реальним, а золотовалютні резерви продовжать скорочуватися. І все одно — поступового зростання показників інфляції.

Запрошуємо взяти участь у Валютному форумі 2022 року. Для читачів «Мінфіну» знижка 15% за промокодом — Minfin15.