► Підписуйтесь на телеграм-канал «Мінфіна»: головні фінансові новини

Іноземний депозитарій Clearstream Banking повідомив НРД про блокування його рахунку, йдеться у повідомленні на сайті депозитарію. Він отримав повідомлення 24 березня. Це вже другий міжнародний депозитарій після Euroclear, який через санкції проти Росії призупинив проведення операцій.

Операції в Clearstream не виконуються у зв'язку з блокуванням рахунку, як і проведення виплат, йдеться у повідомленні НРД. Зупинено також операції з цінними паперами в системі Euroclear до отримання компанією роз'яснень від регулюючих органів.

Розрахунки з цінними паперами Euroclear також заблокував, проведення виплат доходів, що надходять на рахунок НРД до Euroclear, не виконується. Euroclear обмежив операції за рахунком НРД ще 18 березня у зв'язку із санкціями Євросоюзу проти Росії.

Читайте також: Мосбіржа працює вже другий день: що відбувається з російськими акціями

Рішення про відновлення операцій за рахунком НРД ухвалюватиметься за підсумками розгляду документів та відомостей щодо депозитарію компетентними регулюючими органами Люксембургу, заявив депозитарій.

Що це означає для інвесторів із РФ

Призупинення роботи Clearstream та Euroclear означає, що російські інвестори з єврооблігаціями та іноземними акціями не зможуть отримувати платежі за тілом боргу, купонами та дивідендами, що йдуть через ці системи.