►Підписуйтесь на сторінку «Мінфіну» на фейсбуку: головні фінансові новини

«Тіньові» зарплати, контрабанда та корупція

Зазначається, що внаслідок кризи, структурних змін і змін до законодавства зросли зловживання за низкою напрямків, натомість впали — за іншими. Наприклад, зросли втрати бюджету від «тіньових» зарплат, контрабанди та корупції на кордоні. Водночас зловживання через офшори та податкові «скрутки», навпаки, скоротилися.

Від заробітних плат «у конвертах» бюджет України 2020 року недоотримав від 110 млрд грн до 150 млрд грн. Для порівняння — це як усі видатки бюджету на оборону у 2021-му.

Читайте також: Очільник Держпраці: перевірити, чи працюєте ви офіційно, можна в Пенсійному фонді

Зарплати зсунули чотирирічного «лідера», контрабанду та порушення митних правил, на друге місце. Втрати від них становили близько 70−120 млрд грн 2021 року, при цьому обсяги цих схем зросли за останній рік.

Обсяги виведення прибутків за кордон залишаються високими, але скоротилися торік і сягають від 120 до 200 млрд грн. Бюджет від цього втрачає 15−35 мільярдів.

Від розкрадання податку на додану вартість, наприклад, «скруток» і схем на відшкодуванні податку потенційні втрати сягають 24−30 млрд грн на рік. Схеми тіньового ринку оренди землі та сільгосппродукції спричиняють втрати близько 10−46,5 млрд грн.

Читайте також: Тіньові зарплати в Україні сягають 500 мільярдів на рік — міністр економіки

Контрафакт коштує бюджету 38−43 млрд грн на рік, а зловживання податковими пільгами та преференціями й спеціальними режимами — 6−10 млрд грн на рік.