«Затишшя перед бурею»

«Зараз ми вже відчуваємо це зростання в певних сегментах… Влітку ще буде затишшя… А вже до кінця серпня, вересень-жовтень ринок буде більш активний. Я думаю, що буде зміна вартості в бік зростання», — розповів експерт.

►Підписуйтесь на сторінку «Мінфіну» на фейсбуці:
головні фінансові новини

При цьому він уточнив, що на первинному ринку є своя специфіка. Якщо нерухомість вже введена в експлуатацію, то це вже майже вторинний ринок. А вартість об'єктів на різних етапах різна, і це не подорожчання, а ціна, залежна від міри готовності.

«В цілому також буде 5−7% і на первинному ринку. А до кінця року близько 10%», — зазначив глава АФНУ.

Читайте також: Ціни на нерухомість в Києві підтягуються до рівня 2008 року — $ 3 тисячі за квадратний метр

Інвестиції

Також він підкреслив, що ціни будуть збільшуватися не тільки від зростання попиту — громадяни обирають нерухомість як більш стабільний ринок для інвестування.

«Завжди можна отримувати від нього дохід або продати і повернути гроші», — додав Піта.

До того ж впливає зростання інфляції і збільшення грошової маси в світі, в тому числі і в Україні. Ці гроші також будуть потрапляти на вітчизняний ринок нерухомості.

Що буде з цінами

Що стосується прогнозів деяких експертів щодо стрибка цін у 2022 році до докризового рівня, то глава АФНУ не поділяє таку точку зору. За його словами, в країні не вистачить купівельної спроможності.

Читайте також: Ціни на квартири ростуть: + 7% вторинка, + 15% первинка. Що далі

«До 2008 року була спекулятивна ціна за рахунок іпотечних кредитів. Іпотечне кредитування зараз розвивається, але не настільки. Не буде такого сплеску», — вказав Піта.

Також він висловив сумнів щодо того, що активно обговорюваний «ресурсний» законопроєкт буде ухвалений. А якщо все-таки парламент проголосує за документ, і його підпише президент Володимир Зеленський, то трапиться фіскальний стрибок цін, а не ринковий. Зокрема, до прогнозованого збільшення вартість може піднятися ще на 10%, резюмував Піта.

Збираєш гроші на квартиру? Відкрий депозит і отримай бонус від «Мінфіну»