За прогнозами «Мінфіну» обсяг операцій на торгах 22 грудня буде у межах до $ 170-220 млн при укладанні до 510-600 угод.

На поведінку учасників ринку і курсовий тренд вплинуть:

1) Наближення різдвяних вихідних і кінця року. З огляду на вихідну п'ятницю (католицьке Різдво) і потім ділове затишшя в Європі та США вже до кінця 2020 року — усі українські компанії будуть поспішати закрити свої валютні операції в найближчі дні. Це додасть сумбуру на міжбанку і збільшить статистику торгів. Крім цього, за нашими даними ще залишилися великі компанії- «герої», які не розрахувалися вчасно з бюджетом, що загрожує їм штрафами. Вони будуть активно продавати валютну виручку для покриття боргів перед податковою, що частково підтримає гривню на міжбанку до кінця цього тижня;

2) Практично останній повноцінний аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП в цьому році. За планом чиновників до кінця року ще має бути два аукціони — сьогодні 22 грудня і 29 грудня. Але з огляду на те, що 29-го числа вже буде затишшя у іноземців, а місцевим гравцям треба буде закривати рік і ресурсів для придбання облігацій може бути не дуже багато — Мінфін України робить ставку на сьогоднішній аукціон.

Після консультацій з первинними дилерами мінфінівці залишили до розміщення 9 різних за термінами гривневих пропозицій облігацій і скоротили до 1-го (на 358 днів) пропозицію валютних паперів в доларах.

Відео: Долар та євро падає: чи очікувати сюрпризів до Нового року

Останні аукціони проходили вдало для чиновників і вони мають бажання закріпити успіх і в цей раз. Якщо все піде добре, то за нашими прогнозами вони зможуть сьогодні продати облігацій на суму в еквіваленті 16-28 млрд гривень, з яких валютних на $ 80-140 млн. Значна потреба в гривні сьогодні і головне завтра (день розрахунків по аукціону) у покупців облігацій — спрацює на користь нацвалюти на міжбанку;

3) Дії Нацбанку, спекулянти і психологічний фактор. Зростання котирувань на міжбанку 21 грудня тільки посилилося. У поєднанні з вчорашніми заявами чиновників НБУ про збільшення інфляційних і девальваційних ризиків в кінці цього року через значні вливання уряду в останні дні цього року в бюджетну сферу — дуже сильно вплинули на настрої учасників торгів. Паніки в імпортерів немає, але й затишно вони себе не почувають. Тому вони активно будуть закривати свої валютні контракти найближчим часом, щоб не гратися в курсову рулетку.

З урахуванням ще й майбутніх виплат відшкодувань ПДВ експортерам це створює певну нервозність на торгах. Подібний розвиток подій влаштовує як продавців валюти і спекулянтів, так і нерезидентів, які мають бажання сьогодні зайти в українські облігації і яким цікавий максимально високий курс долара щодо гривні в найближчі два дні. Тому спекулятивний фактор сьогодні зіграє дуже велику роль в курсоутворенні, а численні спроби «розгойдати» курс не дадуть нудьгувати ні банкам, ні їхнім клієнтам.

Для погашення цієї хвилі ми не виключаємо виходів Нацбанку з продажем валюти на торги у разі зльоту котирувань долара вище рівня 28,25-28,30 гривень. Або при такому сценарії чекаємо виходів на міжбанк з продажем дорогого долара Укргазбанком. Якщо ж котирування особливо активно рости не будуть або ситуативно навіть з'явиться перевищення пропозиції над попитом за рахунок фактора аукціону з розміщення ОВДП — регулятор вийде на торги з купівлею долара в резерви.

Курси міжбанку за нашим прогнозом 22 грудня буде у межах: долар — коридор 28,10 — 28,35 гривень, євро — коридор 34,25 — 34,70 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах:

Долар — коридор покупок і продажів 28,05-28,45 гривень при спреді в більшості обмінників фінкомпаній від 15 до 20 копійок, а в касах банків від 20 до 25 копійок.

Євро: в банках коридор 34,00 — 34,70 гривень при спреді від 20 до 35 копійок, а в обмінниках фінкомпаній коридор у межах 34,05 — 34,55 при спреді від 20 до 25 копійок.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,95 — 28,10 і продаж 28,30 — 28,40 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,10 — 28,20 гривень і продаж 28,22- 28,30.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі