На що впливатимуть новації

Усі вони покликані усунути певні прогалини в регулюванні та гармонізувати українські правила із рекомендаціями Базельського комітету.

Які новації впровадять

  • Із квітня почне діяти коефіцієнт чистого стабільного фондування (NSFR), що спонукатиме банки знизити розриви у строковості активів та зобов’язань.

  • Протягом 2021 року банки повинні підготуватися до впровадження вимог до капіталу на покриття операційного та ринкового ризиків. Це завершить впровадження повної першої основи (Pillar 1) Базельських рекомендацій в українську нормативну базу.

Читайте також: НБУ визначив, які банки проходитимуть стрес-тестування (список)

  • Додатково з наступного року почнеться поступове підвищення ваг ризику для цінних паперів у валюті, емітованих українським урядом. Це усуне невідповідність між капіталізацією банків та обсягами кредитного ризику, який вони взяли на свої баланси.

  • Із січня банки почнуть поетапно коригувати суму основного капіталу на вартість непрофільних активів. Ця норма спонукатиме їх вчасно позбуватися непрофільних активів, утримання яких значно погіршує фінансову стійкість фінустанов, часто робить показники їхньої фінансової звітності недостовірними.

Читайте також: До 2024 року НБУ поетапно впроваджуватиме регуляції для банків. Інфографіка

Нагадаємо

Достатність капіталу банківського сектору значно перевищує мінімальні рівні.

Загалом вплив кризи на капіталізацію банків м’якший, ніж червневі оцінки НБУ на основі експресстрес-тестування. Це пояснюється меншим економічним шоком порівняно з припущеннями стрес-тесту та стійкістю кредитного портфеля.

Читайте також: Ліквідність банківської системи перевищила рівень 170 мільярдів

Банки переважно консервативно здійснювали планування капіталу цього року.

Більшість із тих фінансових установ, що регулярно виплачують дивіденди, затримали рішення про розподіл капіталу між акціонерами до осені. Вони хотіли впевнитися, що виплата прибутків не знизить їхню спроможність протистояти кризовим явищам.