Що відомо

Ліцензійні умови вводяться в рамках реалізації норм закону щодо спрощення залучення інвестицій і впровадження нових фінансових інструментів.

Нові умови

З 1 липня 2021 року товарні біржі мають право працювати виключно за умови отримання ліцензії на здійснення діяльності з організації торгівлі продукцією на товарних біржах.

Слова «товарна біржа» та похідні від них дозволяється використовувати у назві лише юридичним особам, які здійснюють професійну діяльність на організованих товарних ринках.

Читайте також: Рада ухвалила закон про деривативи, який підтримував ЄБРР. Чому це добре (думка)

Вимоги НКЦПФР

Нацкомісія визначила перелік вимог, яким повинен відповідати заявник для отримання ліцензії та ліцензіат при провадженні діяльності з організації торгівлі продукцією, щодо:

  • структури власності;
  • власників істотної участі;
  • ділової репутації;
  • розміру початкового, статутного і власного капіталу, порядку його визначення
  • технічного та програмного забезпечення;
  • внутрішніх документів;
  • розкриття інформації ліцензіатом;
  • приміщення тощо.

Читайте також: НКЦПФР змінить правила торгівлі цінними паперами

Що експерти кажуть про закон

«Новий закон сприятиме створенню ринку деривативів в Україні. Ми з нетерпінням будемо чекати можливості попрацювати разом з НКЦПФР над іншими ініціативами щодо розвитку ринку капіталу. Це великий крок вперед, завдяки якому Україна стане більш помітною і привабливою для інвесторів », — заявив керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроні.

Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв додав: «Ми дуже вдячні ЄБРР за те, що він досвідом і знаннями допоміг нам у розробці цього важливого пакета законодавства. Ми зробили великий крок вперед у створенні умов для переходу нашої економіки до більш просунутого етапу розвитку ».

Передісторія

У серпні президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій і впровадження нових фінансових інструментів», який Верховна Рада ухвалила 19 червня 2020 року.