Діапазон дохідності

За словами Григорія Овчаренка, прибутковість фондів, які мають активи більше 20 млн грн і відкриті для будь-якого учасника, в цьому році перебуває в діапазоні від 10 до 16%. Для порівняння: середня ставка прибутковості по депозитах на сьогодні становить менше 9%, а рівень інфляції — менше 5%.

«Для такого довгострокового інвестиційного інструменту, як НПФ, важливо показати більш тривалий період — 5-10 років. Деяким фондам вдається обігнати і інфляцію, і девальвацію, залежно від стратегії », — підкреслив директор з управління активами ICU.

Він додав, що основна стратегія НПФ — це захист заощаджень від інфляції для того, щоб збільшити купівельну спроможність в довгостроковій перспективі.

«Оптимальним варіантом є реальна прибутковість в діапазоні 2-3%, і чим вона вища, тим краще. Але сьогодні по більшості з фондів вона становить більше 5%, що є дуже хорошим показником », — сказав спікер.

Асортимент інструментів розширюється

Більшість НПФ в Україні дотримуються дуже консервативних стратегій інвестування. Вони вкладають кошти переважно в ОВДП і депозити. Зараз, за ​​словами Григорія Овчаренка, на ринку стає більше інструментів з фіксованою прибутковістю. Це корпоративні та муніципальні облігації, акції та ін.

Читайте також: Скільки можна заробити на проблемах країни

Крім того, як зазначив експерт, валютна лібералізація дозволила інвестувати за межі України.

«НПФ можуть інвестувати до 40% активів за межі України в акції, облігації — ніяких обмежень немає. Тут вже питання професіоналізму керуючих», — підсумував Григорій Овчаренко.

Переваги вкладень в НПФ

Григорій Овчаренко акцентував увагу на основних перевагах вкладень в недержавні пенсійні фонди. Це, зокрема, відсутність фіксованої суми і дати внеску, податкова пільга, право передавати накопичення в спадок.

Крім того, директор з управління активами ICU нагадав, що учасники НПФ в будь-який момент можуть перевести свої заощадження в інший фонд. Наприклад, якщо їх не влаштовує прибутковість або ситуація в фонді вселяє їм побоювання.

Читайте також: Корпоративні облігації: чи реально заробити 25% річних

Алгоритм дій простий: вкладник пише заяву про вихід з фонду і укладає договір з новим НПФ. Після цього адміністратор переводить його заощадження в інший фонд протягом терміну, передбаченого законодавством. У разі затримки адміністратор сплачує пеню за кожну добу прострочення.