Ризик 1. Корпоративні дефолти в Китаї погіршують фінансові умови і душать відновлення світової економіки

Цей рік може поставити новий рекорд за обсягом корпоративних дефолтів в Китаї, включаючи і деякі держкомпанії, які, як здавалося інвесторам, були від цього гарантовані центральним урядом країни. Загальний обсяг дефолтів в Китаї поки залишається низьким щодо масштабів економіки, проте в цьому році відношення боргу країни до її ВВП зросло на 27%, що є рекордним значенням з 2009 року і створює ризики жорсткості грошово-кредитної політики в цьому і наступному роках.

Ризик 2. Порятунок компаній-зомбі обмежує продуктивність і економічне зростання

Цього року країни світу були змушені виділити стимулювання обсягом $21 трлн, у результаті чого врятованими виявилися як хороші компанії, так і погані. Таким чином, багато компаній отримали життя після смерті і стали справжніми «зомбі», що загрожує не стільки серйозною борговою кризою, скільки довгостроковим зниженням продуктивності.

Читайте також: У Morgan Stanley назвали 4 ризики для ринку акцій

На даний момент частка зомбі (прибутку не вистачає для оплати боргів) серед всіх компаній країн ОЕСР становить 16%, і це означає, що навіть у разі економічного зростання більшість корпоративного прибутку буде йти не на капітальні витрати, а на затикання фінансових дір.

Ризик 3. Довгостроковий перехід на віддалену роботу обмежує інфляцію заробітної плати

Все більше і більше компаній виводять співробітників з дорогих міст і відповідним чином коригують їх заробітні плати. Це створює передумови для конкурентної девальвації заробітних плат середнього класу в світових масштабах.

Ризик 4. Політичний глухий кут у Вашингтоні і фінансовий аскетизм

Перспективи збереження республіканцями більшості в Сенаті США знижують ймовірність швидкого виходу з глухого кута в переговорах щодо стимулів. Це загрожує фінансовим аскетизмом.

Читайте також: Як купити ОВДП і скільки на них можна заробити

Ризик 5. Ядерна енергетика може повернути колишню популярність

Цього року чиста енергетика стала однією з найбільш популярних інвестиційних тем, але деякі американські чиновники не впевнені в тому, що одних лише поновлюваних джерел енергії буде достатньо для досягнення поставлених завдань з клімату. Прихильники ядерної енергетики вказують на необхідність її використання в якості резервного ресурсу: ядерна енергетика майже не залишає вуглецевого сліду, а уран сьогодні коштує всього $30 за фунт проти $70 і $136 в 2011 і 2007 роках відповідно.

Читайте також: Що таке ETF та як на них заробляти