Плани влади

У планах до 2022 року закінчити масштабне дослідження, про початок якого вже оголосив міністр фінансів Пер Болунд, і завдяки якому з’явиться цифрова крона.

Видання наголошує, що це не перший раз, коли шведська влада приділяє увагу розробці цифрової валюти.

«Місцевий центробанк, формально незалежний від уряду, вже проводить відповідний експеримент спільно з міжнародною консалтинговою компанією Accenture», — йдеться у повідомленні.

Читайте також: Джек Ма: цифрові валюти стануть частиною нової фінансової системи

Що з готівкою

У 2020 році використання готівки у Швеції знизилося до історично мінімального рівня. На неї припадає менше ніж 10% від всіх платежів у країні. «У розрахунку на частку від національного ВВП це найнижчий результат у світі на цей час», — зазначає видання.

Передісторія

У лютому 2020 року  Центральний банк Швеції оголосив про початок тестування першої на території ЄС державної криптовалюти.

e-Krona — це традиційні гроші, але в цифровій формі, які випустив та якими керує центральний банк країни. На відміну від криптовалют, які управляються розрізненими онлайн-спільнотами, а не централізованим органом.

Читайте також: Як заробити на «крипті» більше, ніж на біткоїні

Швеція вже кілька років лідирує в процесі переходу до безготівкових розрахунків серед розвинених держав.

Більше половини шведських банків навіть не зберігають готівку в своїх сховищах. Більшість платежів відбувається за допомогою кредитних і дебетових карт або мобільних платіжних додатків.

НБУ працює над цифровою гривнею

Як писав «Мінфін», Нацбанк України готовий випустити електронні гроші — е-гривню.

У 2018 році Нацбанк уже проводив пілотний проект і тестував використання електронних грошей серед своїх співробітників. Тестування базувалося на технології блокчейн та інфраструктурі платіжної системи «Простір».

Читайте також: Бракує «відмашки» НБУ. Україна може створити криптогривню вже за два тижні — експерт

В обіг було випущено обмежений обсяг електронної гривні – трохи більше 5000 грн. Вся емісія е-гривні увійшла в обіг готівки поза банками.

Цифрова валюта стає популярною

  • 54% центробанків в світі, що беруть участь в опитуванні Світового банку в 2019 році, в даний час вивчають питання випуску власної цифрової валюти.
  • 32% поки не вивчали питання.
  • Тільки 15% після проведення досліджень прийняли рішення не випускати CBDC.