Скільки купили житла українці

Для порівняння, за 2019 році українці придбали 160,7 тис кв метрів житлової та комерційної нерухомості, тоді як німці — лише 50 тис кв м.

Українці купують не тільки квартири, але й землю, на яку їм ще потрібно отримувати дозвіл Міністерства внутрішніх справ і адміністрацій. У 2019 видано 270 таких дозволів на сумарну покупку 53,3 га землі.

Читайте також: Польща спрощує працевлаштування для українських лікарів

Українські громадяни-заявники вказували, що основною метою покупки нерухомості було задоволення житлових потреб. Тоді як всі інші покупці — німці, скандинави, білоруси, британці, італійці — здійснювали покупки в інвестиційних цілях.

Де найчастіше купують житло

Українці найчастіше купують квартири там, де найлегше знайти роботу, тобто в Варшаві, Кракові, Вроцлаві, Познані та Гданську.

Треба враховувати, що дані Міністерство внутрішніх справ і адміністрації Польщі та адміністрації не повною мірою відображають кількість угод, адже деякі нотаріуси надсилають інформацію про них з великою затримкою або забувають про ці обов'язки.

Читайте також: Робота в Польщі. Білоруси почали конкурувати з українськими заробітчанами

Такі тенденції з нерухомістю прямо вказують на зростаючий намір українців інтегруватися в Польщі. Це спостерігається кілька останніх років і навіть пандемія і локдаун ці тенденції не змінили.

Як поляки зацікавлюють наших трудових мігрантів

«Соціальний пакет» від польського уряду мотивує українців, які мають ВНЖ в Польщі з доступом до ринку праці, залишитися там на тривалий термін і перевезти до себе родину.

З 2019 року українці можуть щомісяця отримувати 500 злотих (близько 3 600 грн). допомоги на кожну дитину в рамках програми «Сім'я 500+». Щорічно до нового навчального року українські сім'ї можуть розраховувати на 300 злотих на дитину-школяра за програмою «Добрий старт 300+» для збору в школу.

Крім того, з 1 серпня 2020 року для українців доступний туристичний бон, покликаний підтримати сімейний відпочинок і внутрішній туризм в Польщі в зв'язку з пандемією.

Також польський уряд підтримує незаможні українські сім'ї харчовими наборами до свят, виплатами соціальних стипендії для студентів з сімей з невисоким доходом, а ті українці, які працюють в Польщі офіційно, у подальшому можуть розраховувати на польську пенсію.

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка та коронавірус».