Що сталося

Попередження з’явилось через рік після того, як очільник норвезького регуляторного органу розкритикував банки країни за те, що вони не відповідали правилам, призначеним для захисту галузі від відмивання грошей.

Інспекція стосується лише діяльності DNB у Норвегії. Банком зайнялись на фоні поліцейського розслідування, в якому DNB обвинуватили у відмиванні коштів шляхом операцій у Намібії для ісландської риболовецької компанії.

«Можливий штраф, про який було повідомлено DNB, не пов'язаний з підозрами у відмиванні грошей або співучасті у відмиванні грошей», – зазначили в банку.

Ціна акцій DNB на фоні розслідування впала на 1,9%.

Попередження надійшло на фоні розслідувань скандалів з відмиванням грошей у Danske Bank та Swedbank, яких звинувачують у тому, що вони провели мільярди «брудних» коштів через власні операції в Балтії.

«Брудні» операції у скандинавських банках

У листопаді минулого року стало відомо, що другий за величиною банк Швеції SEB AB замішаний у великій схемі відмивання грошей. Виявилось, що сотні клієнтів шведського банку SEB могли відмивати гроші через його підрозділи в Естонії та інших балтійських країнах. При цьому частина переведених через ці підрозділи грошей пов'язана зі справою Магнітського.

SEB став ще одним скандинавським банком, навколо якого розгорівся скандал із відмиванням грошей із Росії через Естонію після схем Deutsche Bank, Danske Bank, Swedbank і низки інших банків.

Терміново потрібні гроші? Вибирай кредит в зручному каталозі на «Мінфін»

Ще один фігурант гучного скандалу з відмиванням коштів – Danske Bank – заявив, що йде з естонського ринку банківських послуг. Як повідомлялось, клієнтами естонського відділення Danske Bank були проведені підозрілі трансакції на загальну суму близько 200 млрд євро.

Як писала у вересні 2018 року лондонська газета The Financial Times з посиланням на попередній звіт консалтингової компанії Promontory Financial, тільки протягом 2013 року через відділення Danske Bank в Естонії пройшло $30 млрд, що належать росіянам і жителям країн колишнього СРСР.

Читайте також: Світові банки допомагали клієнтам відмивати гроші і уникати санкцій — досьє FinCEN