Ринок праці

  • Автоматизація процесів

Всього у 2025 році через автоматизацію процесів може зникнути 85 мільйонів робочих місць. Цьому посприяє і пандемія. Введення компаніями нових технологій змінить завдання, робочі місця і необхідні навички. Як відзначають роботодавці, через 5 років вони планують приблизно навпіл ділити роботу між людьми і машинами.

  • Революція роботів

У той же час революція роботів, як говориться в дослідженні, створить 97 мільйонів нових робочих місць. Разом з ростом економіки з'являться і нові ролі в технологічних галузях (таких, як штучний інтелект) і в створенні контенту (наприклад, керування мережами і написання контенту). Нових вакансій ставатиме все більше в галузях економіки даних, ІІ, проектуванні, хмарних розрахунках і розробці продуктів.

Читайте також: В Україні з'явиться армія «працівників за викликом»

Які навички будуть затребувані

До 2025 року найбільш важливими стануть аналітичне мислення, креативність і гнучкість.

Аналітики відзначають, що в цьому році серед навичок, які користуються найбільшим попитом, з'явилося і вміння самоврядування.

Віддалена робота

У дослідженні наголошується, що вона нікуди не дінеться і у найближчі 5 років. Близько 84% роботодавців планують швидко оцифрувати робочі процеси і збільшувати кількість людей, які працюють віддалено.

Читайте також: Майже 60% українців не в захваті від дистанційної роботи — дослідження

Бізнес каже, що зараз у них є можливість перевести 44% своїх співробітників на віддалену роботу. У той же час 78% роботодавців побоюються, що це може негативно позначитися на ефективності праці.

Які будуть затребувані професії

Зазначається, що найбільш затребуваними будуть фахівці з аналізу даних, зі штучного інтелекту і машинного навчання, з цифрового маркетингу і стратегії, по автоматизації.

Однак буде менше потреба у фахівцях з уведення даних, секретарів, бухгалтерів, робітників заводів, адміністраторів, механіків.

На основі чого готували доклад

Експерти підготували доклад на основі опитувань бізнес-лідерів і стратегів з управління персоналом з усього світу. У звіті вони розповіли про тенденції щодо робочих місць і навичок серед працівників на найближчі 5 років. Взяли до уваги вплив пандемії на ринок праці і розвиток технологій.