Що кажуть в НБУ

На думку НБУ, зниження комісій за проведення безготівкових операцій негативно вплине на розвиток pos-термінальної мережі, а також може призвести до збільшення вартості обслуговування банківських рахунків і карток для громадян.

«Зараз Україна на етапі активного розвитку платіжної інфраструктури. Покриття pos-термінальної мережі у нас майже вдвічі менше, ніж в країнах Європи. Всього близько 8 pos-терміналів на 1 тис. населення. А при різкому не ринковому зниженні міжбанківських комісій розвиток платіжної інфраструктури може зупинитися. Адже закупівля і подальше обслуговування терміналів в Україні здійснюється, зокрема, за рахунок інтерчейндж», — зазначив заступник глави НБУ Олексій Шабан.

Читайте також:Ритейлу доведеться купувати POS-термінали за свій рахунок

За його словами, зниження комісій також може привести до зникнення безкоштовних платіжних карток, оскільки для простого громадянина картку безкоштовну роблять банки за рахунок міжбанківських комісій.

Крім того, зниження комісій може призвести до відмови банків від розвитку мотиваційних заходів для власників карток (кешбек, програми лояльності, акції, знижки).

Про що законопроєкт №4178

Згідно із законопроєктом №4178, розмір інтерчейндж пропонується поступово знизити до 1% від суми транзакції з 2021 року зі подальшим зниженням до 0,3% в 2022 році.

Автори законопроєкту вважають завищеними тарифи комісійної винагороди за еквайринг послуги для підприємств України.

Наприклад, для великих підприємств комісія складає від 1,7% з кожної транзакції за допомогою платіжної картки, а для малих і середніх підприємств — від 2% до 3%.

Читайте також: Карантин вихідного дня. Обсяг транзакцій через POS-термінали значно скоротився

У той же час у всіх країнах ЄС розмір ставок комісії обмежений на законодавчому рівні і становить не більше 0,2% за дебетовими картками і 0,3% по кредитних картках від кожної транзакції проведеної з їх допомогою.