Прогноз на грудень

«Якщо в країні буде реалізований сценарій жорсткого карантину, то до його завершення гривня стабілізується в діапазоні 28,25-28,75 грн/$. Однак після виходу з карантину тиск на гривню буде збільшуватися», — зазначає керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин.

За його словами, негативним фактором для ринку залишається фінансування дефіциту бюджету на 2020 рік, яке може формуватися за рахунок прихованої емісії (через механізми рефінансування і ОВДП).

Однак різкого виходу ліквідності на ринки, що могло б посилити тиск на гривню, не відбудеться. Швидше за все, залучення коштів в економіку буде повільним, а з огляду на слабку ділову активність, така емісія не стане драйвером девальвації в поточному році.

Відео: Прогноз курсу на грудень 2020: Чи буде обвал гривні в кінці року

Що тиснутиме на валютний ринок

Україна входить в грудень із рекордними рівнями захворювань, госпіталізацій і смертей від covid-19. Уряд активно готується до жорсткого варіанту карантину, який може тривати 3-4 тижні. В очікуванні цієї події імпортери значно скоротили ділову активність. Тиск на валютному ринку формується з боку нерезидентів, які виводять інвестиції з країни, а також спекулянтами.

Читайте також: Зима близько: чи чекати нового обвалу гривні в найближчі дні

Cитуація на валютному ринку буде залежати від того, на яких рівнях гривня підійде до моменту введення жорсткого карантину і в якому форматі буде проходити карантин. Оскільки такий сценарій призведе до падіння ділової активності, ймовірно, ринок в цей період перейде в вузький торговельний діапазон, спреди роз'їдуться і активність буде мінімальною.

Читайте також: Міжнародний ринок: Долар впав до багаторічних мінімумів

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі