Позиція голови центробанку

У Нацбанку позитивно оцінюють можливість випуску цифрових грошей та ініціювали внесення змін до законодавства. «Е-гривня здатна стати рівноцінним еквівалентом звичайній гривні», — заявив Кирило Шевченко, коментуючи новини про плани випуску в 2021 році цифрової валюти.

«Національний банк України, який активно досліджує тематику CDBC ще з 2016 року, вже ініціював внесення таких змін до законодавства. Визначення „цифрових грошей Національного банку України“ та право НБУ на їх випуск включені до законопроєкту 4364 про платіжні послуги», — зазначив головний банкір країни.

Читайте також: Mastercard запустила платформу для тестування національних криптовалюта

Що потрібно для випуску

Очільник НБУ заявив, що введення електронної гривні передбачає створення платіжної інфраструктури для її обігу на ринку, а обсяги інвестицій і робіт залежать, в тому числі, від того, які завдання вирішуватиме е-гривня.

«Це будуть роздрібні або корпоративні платежі? Нею будуть користуватися фізичні або юридичні особи? Повноцінний розвиток такого масштабного проєкту потребує активного залучення учасників ринку, включаючи інвестиції з їх боку. У той же час Національний банк позитивно оцінює можливість випуску цифрових грошей, які в еру загальної діджиталізації здатні стати рівноцінним еквівалентом звичайної фіатної гривні», — написав він.

«Мінфін» писав, що Україна є світовим лідером з використання населенням криптовалютних активів.

Стимули для випуску CBDC

Сьогодні центробанки практикують віртуальну емісію валюти, а значна частка платежів і переказів відбувається в безготівковій формі.

Відмінності CBDC від існуючої системи полягають в такому:

  • CBDC одночасно підвищить конкуренцію і стабільність фінансової сфери на тлі того, як банки тіснять технологічні компанії та криптовалюта;
  • CBDC дозволяє підвищити фінансову інклюзивність, оскільки може запропонувати нову платіжну інфраструктуру з меншими витратами на перекази. Крім того, центральним банкам буде простіше працювати в діджитал-економіці;
  • цифрові валюти розширять інструменти фіскальної політики, доступні регуляторам — наприклад, дозволять уникнути «пастки нульових ставок». Прозоріші дані платіжних потоків підвищать якість макроекономічної статистики;
  • CBDC також стимулює використання місцевої валюти для оплати товарів і послуг, що особливо актуально в країнах, схильних до доларизації економіки;
  • CBDC дозволить знизити розрахункові ризики, забезпечити цілодобову доступність ліквідності для банків, скоротити витрати при транскордонних переказах і т. ін.

Нагадаємо

Більшість пропозицій по випуску CBDC передбачають створення дворівневої грошової системи: центробанк випускає і контролює обіг, а ліцензовані посередники (банки та інші фінустанови) поширюють і забезпечують операції.

Перші експерименти з CBDC показали, що в процесі роботи з цифровою валютою необхідна участь приватного сектора, щоб забезпечити конкурентоспроможність і адаптивність до технологічних змін.

Незалежні аналітики з інституту dGen припустили, що протягом десяти років від трьох до п'яти країн повністю відмовляться від фіата на користь національних цифрових валют. Точних тверджень автори звіту не наводять, але вказують на Китай і Багамські острови.

Інвестиції в компанії індексу S&P 500 з фондом «Ярослав Мудрий»