Суть питання

«У вересні 2021 року настає термін погашення третього випуску облігацій зовнішньої державної позики під гарантії США обсягом $1 млрд. Ми сподіваємося, що з приходом нової адміністрації Білого дому нам вдасться домовитися з нашими стратегічними партнерами про рефінансування цієї позики», — сказав Арахамія в коментарі агентству «Інтерфакс-Україна».

За його словами, перевипуск єврооблігацій під гарантію США означає фінансування держбюджету України на пільгових умовах, яке особливо важливо в наступному році, коли на вересень припадає пік виплат за зовнішнім боргом в Україні.

Нагадаємо

Україна 23 вересня 2016 року розмістила євробонди на $1 млрд під гарантії США за найнижчою в історії країни ставкою в 1,471%. Організатори розміщення — Citi, JP Morgan і Morgan Stanley. Термін обігу цінних паперів — 5 років, максимальна ставка купона — 2,5% річних.

Перед цим Україна і США в червні підписали угоду про надання країні третього траншу кредитних гарантій на $1 млрд. Кошти намічено було використовувати на соціальну підтримку найбільш вразливих верств населення.

Читайте також: Мінфін погасив євробонди під гарантії США на мільярд доларів

Раніше

  • Перший випуск п'ятирічних євробондів на $1 млрд під гарантії США Україна розмістила в травні 2014 року. Прибутковість тоді на 28 базисних пунктів перевищила прибутковість держоблігацій США і становила 1,844% річних. Організаторами виступали також JP Morgan і Morgan Stanley.
  • Через рік, у травні 2015 року, Україна знову розмістила п'ятирічні єврооблігації на $1 млрд під гарантії США з прибутковістю, що перевищує аналогічні американські держоблігації на 32 базисних пункти. Організаторами угоди виступили Citi, JP Morgan і Morgan Stanley.
  • Згідно з даними агентства, в період діяльності адміністрації Трампа спроби домогтися виділення таких гарантій для рефінансування перших двох випусків закінчилися безрезультатно. Вони були погашені своєчасно і в повному обсязі.

Купити ОВДП від ICU: до 2,85% в доларах США