Про що мова

Йдеться в тому числі про заборгованість за кредитними договорами ВАТ „Іллічівський олійножировий комбінат“, ВАТ „Одеський олійножировий комбінат“, ТОВ „ВКФ “Олир» ЛТД".

Деякі з спірних активів знаходяться в заставі НБУ і Укрексімбанку.

Читайте також: Веревський хоче через суд отримати 5-мільярдні активи Дельта Банку

Передісторія

ТОВ «ФК „Скай“ (кінцевий бенефіціар — Андрій Веревський) стало переможцем зазначеного аукціону з пропозицією 182,5 млн грн (відповідно дисконт становив 96%).

Ця ж фінкомпанія в березні 2019 року з пропозицією 906 млн грн вже перемагала на аукціоні ФГВФО, на якому продавалися ці ж активи Дельта Банку. Однак тоді угода була заблокована судом на вимогу третьої особи.

8 липня 2019 року НБУ скасував своє рішення про погодження реалізації зазначеного пулу активів, мотивуючи тим, що „проведений аукціон відбувся з наявністю обставин і можливих маніпуляцій з боку покупця, які могли вплинути на результат торгів і реалізації майна за заниженою вартістю“.

9 липня 2019 року ФГВФО прийняв рішення про скасування результатів торгів. У серпні фінкомпанія Скай подала позов до суду проти ФГВФО, в якому просить відновити результати аукціону з продажу активів Дельта Банку.

За даними НБУ, на початок грудня 2019 року борг Дельта Банку з рефінансування становив 4,9 млрд грн. Станом на 1 жовтня 2020 Фонд гарантування виплатив вкладникам Дельта Банку в межах гарантійної суми 15,9 млрд (97% запланованих виплат).